Dbałość o lodówkę jest kluczem do jej długiego i niezawodnego działania.

Pokaż treść

  1. Różnice w pielęgnacji lodówek, które wymagają rozmrażania i tych, które tego nie robią
  2. Jak prawidłowo rozmrażać i czyścić chłodziarko-zamrażarkę
  3. Jak usunąć nieprzyjemne zapachy z lodówki
  4. Pozbywanie się zapachów
  5. Zapobieganie powstawaniu nowych aromatów i smaków
  6. Jak rozłożyć żywność w lodówce
  7. Okres trwałości żywności

Trudno sobie wyobrazić mieszkanie czy dom bez tzw. pomocników. Mowa tu o wszelkiego rodzaju urządzeniach kupowanych w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Jesteśmy do nich tak przyzwyczajeni, że prawie nie wyobrażamy sobie życia bez nich. I o ile można się jeszcze obejść bez ekspresu do kawy, blendera i mikrofalówki, to gospodyni domowa nie może się obejść bez lodówki. A skoro jest tak ważna, to lodówka wymaga szczególnej troski. Który? Porozmawiajmy w tym artykule.

Różnica w pielęgnacji lodówek, które wymagają rozmrażania i tych, które tego nie robią

Z tytułu wynika, że wszystkie urządzenia dzielą się na dwa rodzaje: niektóre modele posiadają funkcję rozmrażania, a inne mają ręczną procedurę rozmrażania.

W kontekście rozmrażania lodówki jest to system "No frost". Posiadanie systemu oznacza, że użytkownik nie musi okresowo wyjmować wszystkiego z komory chłodziarki i zamrażarki, aby usunąć szron. No frost defrost sam przeprowadza proces odszraniania za pomocą specjalnego elementu grzejnego. Woda powstała podczas topnienia lodu spływa do odpływu i jest zamieniana w parę wodną przez ciepło ze sprężarki.

Jeśli w chłodziarce i zamrażarce nie ma technologii chłodzenia, od czasu do czasu trzeba samemu usuwać nagromadzony lód. Dlaczego wewnątrz urządzenia tworzy się lód? To proste: jedzenie, które do niego wkładasz, powoduje odparowywanie wilgoci, która osadza się na częściach roboczych. Oczywiście jest mało prawdopodobne, że warstwa lodu uszkodzi lodówkę. Jednakże, jeśli jest ignorowany przez dłuższy czas, w końcu zgęstnieje, a w konsekwencji potrzeba będzie więcej energii i czasu, aby schłodzić jedzenie. Upewnij się, że warstwa śniegu na ściankach komory zamrażarki i komory głównej nie przekracza 5-6 mm. Ważne: Lepiej jest rozmrażać lodówkę, gdy jest chłodna, a po zakończeniu procedury włączyć ją wieczorem lub wczesnym rankiem, wtedy system szybciej osiągnie pożądaną temperaturę.

Ogólnie rzecz biorąc, nie trudno się domyślić, że lodówka No-frost jest o wiele łatwiejsza w utrzymaniu niż system bez tej technologii.

Jak prawidłowo rozmrażać i czyścić lodówkę

Usuwanie lodu i śniegu wewnątrz lodówki to nie to samo, co odłączenie jej od prądu i czekanie, aż się roztopi. Potrzebne jest właściwe podejście.

  • Po pierwsze, spójrz na zawartość swojej lodówki i upewnij się, że żadna z potraw nie zepsuje się po osiągnięciu temperatury pokojowej. Najlepiej przenieść wszystko do innej lodówki.
  • Po drugie, jeśli w kuchni jest bardzo gorąco, lepiej odłożyć rozmrażanie na później. W wysokich temperaturach lodówka szybciej pozbędzie się szronu, ale jej schłodzenie będzie trwało znacznie dłużej, co może wpłynąć na żywotność jej urządzeń.
  • Po trzecie, należy wyłączyć urządzenie za pomocą regulatora, a następnie wyjąć wtyczkę z gniazdka. Następnie można usunąć resztki jedzenia. Jeśli nie masz innej lodówki, w której mógłbyś je tymczasowo przechować, spróbuj ułożyć wszystkie zapasy w chłodnym miejscu i przykryć je kocami.

Większość nowoczesnych urządzeń posiada tackę na wodę, która tworzy się podczas rozmrażania. Producenci mogą również przewidzieć otwory do podłączenia specjalnej rurki odprowadzającej wilgoć. Jeśli jednak te opcje nie są przewidziane, wystarczy jakiś pojemnik. Najlepiej, aby był on na tyle szeroki, aby obejmował cały obwód dolnej części lodówki, aby zminimalizować wyciek wody. W przeciwnym razie nagromadzoną wilgoć można zebrać za pomocą flaneli lub ściereczki.

Ostatnią czynnością tuż przed rozmrażaniem jest wyjęcie półek, szuflad, tacek i kratek.

Sam proces rozmrażania przebiega w sposób naturalny, albo przy użyciu automatycznego systemu rozmrażania, albo w temperaturze pokojowej. Ale i tu należy pamiętać o kilku rzeczach.

  • Aby przyspieszyć ten proces, można wstawić miskę z wrzątkiem do lodówki. Lód będzie się również szybciej topił pod wpływem suszarki do włosów lub wentylatora.
  • Jeśli zauważysz, że bloki lodu odrywają się od ścian, należy je natychmiast usunąć. W ten sposób rozmrażanie będzie szybsze i będzie mniej wody. Przy okazji, bloki lodu można po prostu wrzucić do zlewu. Należy jednak pamiętać, że siłowe zeskrobywanie śniegu ze ścianek lodówki jest wysoce niepożądane! Nie tylko możesz porysować ściany, czyniąc je nieatrakcyjnymi, ale także ryzykujesz naruszeniem szczelności jednostek z czynnikiem chłodniczym. W żadnym wypadku nie wybieraj niczego nożem, są do tego specjalne szpatułki z gumową końcówką, podobne do tych, którymi usuwa się lód z szyb samochodowych. Ale nawet takie ostrze powinno być używane tylko do usuwania roztopionego lodu.
  • Gdy lód się roztopi, można wyczyścić komorę zamrażarki. Ściany, półki i pojemniki należy dokładnie oczyścić wodą z dodatkiem środka do pielęgnacji lodówek. W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego można znaleźć wiele środków czyszczących - zarówno tych droższych, jak i bardziej przystępnych cenowo. Jednak lepszym wyborem może być produkt o konsystencji kremu, płynu lub żelu. Produkty o takiej konsystencji nie pozostawiają na powierzchni drobnych rys.
  • Nie zaleca się uruchamiania lodówki, dopóki jej wnętrze nie będzie suche. Wiele gospodyń zaleca przyspieszenie tego procesu poprzez odparowanie wody za pomocą suszarki do włosów. Nie zawsze jest to jednak uzasadnione, ponieważ tworzywo sztuczne nagrzewa się i dłużej trwa jego schładzanie, gdy urządzenie jest włączone.
  • Przed podłączeniem lodówki do prądu należy sprawdzić, czy jest ona sucha nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz. Upewnij się również, że pod spodem nie ma kałuż.

Następną najlepszą rzeczą jest odpowiednie schłodzenie systemu i ponowne umieszczenie żywności w magazynie.

Jak pozbyć się zapachu z lodówki

Otworzyłeś drzwi lodówki i poczułeś nieprzyjemny zapach? Jeśli znasz tę sytuację, oto kilka wskazówek, jak utrzymać lodówkę wolną od cuchnących zapachów.

Nieprzyjemne zapachy mogą być często spowodowane następującymi przyczynami:

  • Produkt się zepsuł;
  • znajduje się jedno lub więcej opakowań luzem;
  • naruszone zostały warunki lub termin przydatności do spożycia zawartości;
  • Brak funkcji pochłaniacza zapachów w modelu chłodziarki, co prowadzi do rozwoju bakterii i pleśni;
  • otwór spustowy (odpływowy) jest zatkany resztkami jedzenia;
  • Uszczelka na drzwiach lodówki jest uszkodzona;
  • chłodziarko-zamrażarka jest nowa i ma specyficzny "chemiczny" zapach.

Pozbywanie się zapachów

Najłatwiejszym miejscem do rozpoczęcia jest zapach gumy, plastiku i metalu, umyj lodówkę roztworem wody i sody oczyszczonej, a następnie przewietrz ją i dokładnie wysusz.

W jaki sposób najlepiej dbać o lodówkę, jeśli uszczelka drzwi jest uszkodzona? Należy go wymienić, w przeciwnym razie może skończyć się nie tylko nieprzyjemnym zapachem, ale także naprawą. Otwór odwadniający powinien być okresowo czyszczony i sprawdzany.

Najlepsza obecnie lodówka to taka, która posiada funkcję oczyszczania powietrza lub jonizacji, dzięki czemu pozbędzie się odpychających zapachów.

Jeśli zapach jest spowodowany przez żywność, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przegląd lodówki:

  • całkowicie opróżnić chłodziarko-zamrażarkę;
  • umyć półki i ściany specjalnym środkiem;
  • wytrzeć do sucha;
  • Przetrzyj ściany wodą utlenioną, wytrzyj je do sucha i wietrz przy otwartych drzwiach przez około pół godziny - zapach powinien zniknąć;
  • Podczas gdy lodówka jest wentylowana, sprawdź, czy w lodówce nie ma zepsutej żywności;
  • wyrzuć zepsute jedzenie i szczelnie zapakuj pozostałe;
  • Należy przestrzegać czasu przechowywania i od czasu do czasu sprawdzać lodówkę, aby upewnić się, że zawartość nie uległa zepsuciu.

Zapobieganie pojawianiu się nowych "zapachów"

Aby nie dopuścić do ponownego pojawienia się zapachu w lodówce, możesz zastosować pułapki zapachowe ze sklepu - to najprostsza opcja. Albo znajdź środki ludowe, które są tak samo dobre, tak samo proste i tanie. Oto najprostsze z nich.

  • Wsyp kilka łyżek sody oczyszczonej do pojemnika, szklanki lub innego pojemnika i postaw go na półce w lodówce. Pojemnik trzymać otwarty. Zmieniaj sodę raz w tygodniu.
  • Umieść rozdrobniony węgiel aktywny w kilku pojemnikach. Wymieniać w tych samych odstępach czasu.
  • Fusy z kawy wsypujemy do pojemnika i stawiamy go na półce w lodówce. Wymień fusy, gdy wyschną. Można użyć świeżo zmielonej kawy - należy ją postawić na półce w otwartym pojemniku.
  • Włóż kilka korków do butelek po winie do pojemnika i umieść w lodówce. Zmiana co dwa tygodnie.
  • Wlej świeży sok z cytryny do filiżanki lub szklanki i umieść ją w lodówce.
  • Do pojemnika wsypujemy sól i dodajemy odrobinę soku z cytryny.
  • Skórki pomarańczy ułożyć na półkach.
  • Słoik z otrębami wstawić do lodówki.
  • Na półkach rozłożyć kromki czarnego żytniego chleba.
  • Przyprawy takie jak cynamon, kurkuma i goździki również dobrze pochłaniają zapachy.

Jak widać, istnieje wiele możliwości właściwego dbania o lodówkę. I wszystkie są dostępne.

Jak podzielić żywność w lodówce

Optymalnie, powinny być one pogrupowane od góry do dołu. Każda półka ma swój własny zakres temperatur, dlatego należy odpowiednio ułożyć żywność. Oto przykład, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce.

  • Drzwi lodówki są najcieplejsze (+10 stopni), dlatego nie jest wskazane przechowywanie w nich pojemników z mlekiem. Sosy, jajka, soki i alkohol są w porządku.
  • Górna półka (+8 stopni). Idealny do ziół, jagód i sałatek.
  • Druga półka na górze. Można tu umieścić produkty mleczne, a także dania gotowe i desery.
  • Dolna półka. Najzimniejsze (+2-3 stopnie). Umożliwia optymalne przechowywanie przylądków, ryb, drobiu i kiełbas.
  • Kontenery na dole. Mają one najwyższą wilgotność, która jest niezbędna, aby warzywa i owoce mogły w nich długo pozostać.

Proszę zwrócić uwagę! Niezależnie od miejsca w lodówce, żywność powinna być ułożona luźno obok siebie, umożliwiając cyrkulację powietrza.

Podstawową zasadą przechowywania żywności w zamrażarce jest to, że im niżej, tym jest ona chłodniejsza. Innymi słowy, najlepiej jest trzymać mięso i ryby w dolnej szufladzie, lody i półprodukty w środku, a jagody na górze. Przy okazji, oprócz oczywistych krewetek i pierogów, do zamrażarki można włożyć również inne produkty spożywcze, takie jak świeży chleb, jajka (zarówno surowe, jak i gotowane), wino (wlane do specjalnych foremek), banany.

Okres trwałości żywności

Nie jest nowością, że różne produkty spożywcze przechowywane w lodówce zachowują różną długość czasu. Podczas gdy konserwy mogą być przechowywane przez bardzo długi czas, gotowana żywność staje się bezużyteczna pod koniec dnia. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym rodzajom żywności.

  • Mięso i produkty mięsne: świeże - maks. 48 godzin w chłodni, mięso mielone powinno trafić od razu do zamrażarki.
  • Ryby: świeże - nie dłużej niż 12 godzin, solone - 24 godziny, wędzone - 72 godziny, suszone - do 2 miesięcy. Ryby w puszkach: 3-6 miesięcy.
  • Produkty mleczne: w zależności od konfiguracji (świeży, gotowany, pasteryzowany), sery twarde - do 2 tygodni, twarogi - 72 godziny.
  • Warzywa: pomidory, rzodkiewki i papryka słodka - 10 dni, ogórki i bakłażany - 15 dni, ziemniaki - do 3 miesięcy, kapusta - 20 dni.
  • Owoce i jagody: łatwo się psują, więc można je przechowywać maksymalnie przez kilka dni. Morele - do 12 godzin, jabłka - 15 dni, banany - 3 dni, dynie - nie dłużej niż 12 godzin po przekrojeniu.
  • Okres przydatności do spożycia gotowych produktów spożywczych zależy od ich rodzaju. Na przykład pasztety zachowują świeżość do 48 godzin, ale kanapki z kiełbasą i serem - tylko 4 godziny.

Aby uniknąć zatruć pokarmowych i przedłużyć okres przydatności do spożycia niekiedy drogich produktów, każdy powinien znać przynajmniej przybliżony termin przydatności do spożycia. Szczegółowe informacje na temat przechowywania każdego rodzaju żywności można znaleźć na etykiecie lub w instrukcji obsługi lodówki.

Czy podobał Ci się artykuł?

1 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy