Warunki wstępne dla długiej żywotności okapu
Okap kuchenny jest jednym z tych przedmiotów, bez których nie wyobrażamy sobie już naszej egzystencji w kuchni. Gdy skwierczą wrzące garnki i patelnie, okap kuchenny jest nieodzowny. Jak więc prawidłowo o nią dbać?
Pierwszą zasadą jest czystość
. Za utrzymanie tej czystości odpowiadają filtry, czyli wewnętrzne elementy okapu kuchennego. Istnieją dwa rodzaje filtrów: tłuszczowe i z węglem aktywnym.Filtr przeciwtłuszczowy pochłania opary i tłuszcz, a filtr z węglem aktywnym
zapobiega przedostawaniu się nieprzyjemnych zapachów do pomieszczenia. Filtry takie wykonane są z metalu lub akrylu. Te ostatnie nie są praktyczne w gospodarstwach domowych, wystarczają tylko na kilka miesięcy, a potem trzeba wymienić filtr akrylowy.W okapach kuchennych najczęściej stosowane są metalowe filtry tłuszczowe
. Nie ma potrzeby ich wymiany. Filtr tłuszczowy należy czyścić raz na 1 lub 2 miesiące - w zależności od stopnia jego zabrudzenia.Jak prawidłowo czyścić okap kuchenny:
- Urządzenie musi być odłączone od napięcia.
- Filtry muszą zostać usunięte.
- Upewnij się, że wytarłeś obudowę maski i wszystkie wystające części.
- Filtry należy myć oddzielnie; filtry tłuszczowe można myć w zmywarce do naczyń.
- Nie używaj ściernych detergentów, ale używaj miękkich gąbek i ściereczek, aby nie porysować obudowy kaptura.
- Po naniesieniu detergentu na części i obudowę, pozostaw go na kilka minut, a następnie usuń gąbką.
- Na koniec wytrzyj wszystkie części do sucha.
Od czasu do czasu należy również wymienić żarówki w okapach. Procedura ta musi być przeprowadzona przy odłączonym urządzeniu od napięcia
.Właściwa konserwacja okapu zapewni długą i wydajną pracę urządzenia.
Aby dowiedzieć się więcej o gamie akcesoriów do okapów, kliknij tutaj:
Akcesoria do kapturów
Czy podobał Ci się artykuł?
0 0 Zostaw komentarzZaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych
Facebook Google lub
Zostaw komentarz