Warunki wstępne dla długiej żywotności okapu

Okap kuchenny jest jednym z tych przedmiotów, bez których nie wyobrażamy sobie już naszej egzystencji w kuchni. Gdy skwierczą wrzące garnki i patelnie, okap kuchenny jest nieodzowny. Jak więc prawidłowo o nią dbać?

Pierwszą zasadą jest czystość

. Za utrzymanie tej czystości odpowiadają filtry, czyli wewnętrzne elementy okapu kuchennego. Istnieją dwa rodzaje filtrów: tłuszczowe i z węglem aktywnym.

Filtr przeciwtłuszczowy pochłania opary i tłuszcz, a filtr z węglem aktywnym

zapobiega przedostawaniu się nieprzyjemnych zapachów do pomieszczenia. Filtry takie wykonane są z metalu lub akrylu. Te ostatnie nie są praktyczne w gospodarstwach domowych, wystarczają tylko na kilka miesięcy, a potem trzeba wymienić filtr akrylowy.

W okapach kuchennych najczęściej stosowane są metalowe filtry tłuszczowe

. Nie ma potrzeby ich wymiany. Filtr tłuszczowy należy czyścić raz na 1 lub 2 miesiące - w zależności od stopnia jego zabrudzenia.

Jak prawidłowo czyścić okap kuchenny:

  1. Urządzenie musi być odłączone od napięcia.
  2. Filtry muszą zostać usunięte.
  3. Upewnij się, że wytarłeś obudowę maski i wszystkie wystające części.
  4. Filtry należy myć oddzielnie; filtry tłuszczowe można myć w zmywarce do naczyń.
  5. Nie używaj ściernych detergentów, ale używaj miękkich gąbek i ściereczek, aby nie porysować obudowy kaptura.
  6. Po naniesieniu detergentu na części i obudowę, pozostaw go na kilka minut, a następnie usuń gąbką.
  7. Na koniec wytrzyj wszystkie części do sucha.

Od czasu do czasu należy również wymienić żarówki w okapach. Procedura ta musi być przeprowadzona przy odłączonym urządzeniu od napięcia

.

Właściwa konserwacja okapu zapewni długą i wydajną pracę urządzenia.

Aby dowiedzieć się więcej o gamie akcesoriów do okapów, kliknij tutaj:

Akcesoria do kapturów

Czy podobał Ci się artykuł?

0 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy