Wypiekacz do chleba - główne punkty działania

Wypiekacz do chleba jest popularnym elementem w kuchni, ponieważ świeżo upieczone w domowych warunkach produkty borowe są o wiele smaczniejsze i ładniejsze niż te kupione. Dlatego też wielu wynajmujących piecze piekarnik wśród innych urządzeń kuchennych.

Ale czy wiemy, jak prawidłowo korzystać z tego urządzenia? Prosimy o zapoznanie się z niniejszą instrukcją w celu zapoznania się z najlepszymi praktykami i sposobem użytkowania wypiekacza do chleba.

    Przed użyciem nowego urządzenia należy wyczyścić blachę do ciasta łagodnym detergentem przy użyciu gąbki do mycia. Po całkowitym wyschnięciu - nasmarować olejem. Zapobiega to przywieraniu ciasta do powierzchni ścianek i szpatułek. Nie włączać urządzenia bez założonego ciasta. Może to spowodować poważne uszkodzenie urządzenia. Po rozpoczęciu pieczenia nie otwierać komory urządzenia, w przeciwnym razie ciasto z borochecke nie zostanie rozmrożone. Wszystkie składniki powinny być dodawane tylko zgodnie z recepturą i w odpowiedniej dawce. Wtedy konsystencja ciasta będzie kompletna, a bochenek chleba wyjdzie brzoskwiniowy i pachnący. Temperatura wszystkich używanych produktów musi być temperaturą pokojową (z wyjątkiem sytuacji, gdy w przepisie podana jest inna temperatura). To również przyczynia się do idealnego wypieku. Aby ubić foremki i łopatki do chleba, wystarczy opłukać je wodą, a jeśli dno foremki przykleiło się do ciasta - krótko namoczyć. Nie należy używać detergentów ściernych, ponieważ mogą one uszkodzić powłokę nieprzywierającą.

Podczas gotowania produktów borowych potrzebne są dodatkowe akcesoria, które są niezbędne.

Zanim rozpocznie się proces, musisz być wyposażony w:

    sitko - suchy borowik wzbogaci się o kwas i ciasto będzie idealnie gładkie; Sitko - bardzo wygodnie jest położyć gotowy bochenek chleba na tym sitku do ostygnięcia. Zalecamy stosowanie wspornika siatkowego na nóżkach, ponieważ zapewnia on chłodzenie dolnej części bochenka chleba, co zapobiega tworzeniu się skroplin; rzepy lub drewniane szpatułki - z ich pomocą łatwo wymieszać składniki i wyciągnąć gotowy chleb, nie bojąc się o podważenie powłoki formy; Wałki kuchenne - pojemnik nie zawsze jest poręczny do odmierzania potrzebnej ilości składników. Zlewozmywaki kuchenne zapewnią dokładną wagę wszystkich produktów; Rękawice i rękawice do piekarnika - kształt blachy jest bardzo gorący, gdy praca jest zakończona. Gorące, a żeby się nie spiekły, trzeba je delikatnie zdejmować lepikiem.

Nie zawsze pierwszy bochenek chleba okazuje się idealny. Czasami musi minąć trochę czasu, zanim staniemy się prawdziwymi kulinaristami, a chleb wyjdzie taki, jakiego potrzebujemy. Chcielibyśmy podzielić się z Wami kilkoma "małymi sztuczkami", które dodadzą Wam pewności siebie w kuchni.

№1

Jeśli pieczesz chleb słodowy (np. muffinki), możesz zastąpić część wody sokiem owocowym.

№2

Dla uzyskania oryginalnego smaku i aromatu do ciasta można dodać startą marchewkę, paprykę lub cukinię. Jednocześnie trzeba uważać na konsystencję ciasta - te warzywa wydzielają dużo wilgoci, ciasto może wyjść rzadkie. Podobnie ciasto można przyprawić grzybami, kandyzowanymi owocami, suszonymi owocami, kminkiem.

№3

Masło i inne tłuszcze należy przed dodaniem pokroić na małe kawałki. W ten sposób szybciej i równomierniej wymiesza się je z pozostałymi składnikami.

№4

Wierzch bochenka możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i masłem za pomocą silikonowej smarowniczki, dzięki czemu uzyskasz chrupiącą skórkę. Wierzch można posypać kilkoma płatkami kukurydzianymi lub tabliczkami - wygląd zewnętrzny chleba będzie piękny i zachęcający.

Co robić, gdy...

Jeśli chleb nie wyrośnie dobrze, spróbuj:

    wymienić środek osuszający; dodać więcej wody; Do liści dodajemy co najmniej 1 łyżeczkę mąki;

Jeśli chleb jest za wysoki:

    Zmniejszyć ilość płynu o 25%; Zmniejszyć ilość mąki; zmniejszyć ilość rzodkiewki; Przenieść piekarnię do chłodniejszego miejsca;

Gdyby chleb nie upiekł się cały:

    dodano zbyt dużo płynu - następnym razem należy go zmniejszyć; ilość składników jest zbyt duża - należy zmniejszyć następny cykl pieczenia; piekarnia znajdowała się w zimnym miejscu lub skrzynia z urządzeniem została otwarta. Następnym razem unikaj tego.

Proponujemy Państwu kilka oryginalnych przepisów na wypieki.

Pikantny Chleb Pomidorowy

Składniki:

Bor w pszenicy - 500 g

Pasta pomidorowa - 2 łyżki.

Suchy susz - 1,5 łyżki.

Woda - 280 ml

Świeża karma - 1 szt.

Oliwa z oliwek - 1 łyżka.

Olej Roslyn - do smarowania

Zukor - 2 łyżki.

Sól - 2 łyżki.

Bazylia, oregano - 1 łyżka.

Przygotowanie:

Pokrój cibulę na małe kawałki i obtocz je w oliwie z oliwek. Rozpuścić koncentrat pomidorowy w wodzie.

Napełnij naczynie do pieczenia: dodaj wodę z pomidorów, bor, sól, mieloną wołowinę, bazylię i oregano, żelazo, natłuszczoną zibulę i oliwę z oliwek.

Ustawić tryb gotowania na "podstawowy", wybrać poziom gotowania na "średni".

Cibboulebread

Składniki:

Boroszno - 600 g

Woda - 320 ml

Kliny - 1,5 łyżki.

Tzibul - 1 szt.

Oliwa z Roslyn - 4 łyżki.

Sól - 2 łyżki.

Zukor - 3 łyżki.

Przygotowanie:

Obrać cibulus, czysto posiekać i obtoczyć w oliwie z oliwek na złoty kolor. Wymieszaj wodę, olej roślinny, sól, zucor i wlej do naczynia do pieczenia.

Boroszno przecedzić przez sito i dodać warzywa. Ustawić tryb pieczenia na "Główny", wybrać tryb gotowania na "Ciemny".

Program będzie trwał przez 3 lata. Po pierwszych 40 godzinach, podczas drugiej partii ciasta (w tym czasie rozlega się brzęczyk) otwórz cricuta i dodaj bulion. Wymieszaj je z ciastem w ręku, aby uzyskać równomierną konsystencję. Na czas wykonywania tych czynności wstrzymaj pracę piekarni. Następnie należy ponownie uruchomić działanie odwróconego programu.

Po zakończeniu programu, gotowy chleb powinien być natychmiast wyjęty i schłodzony na stojaku z płynem, aby zapobiec tworzeniu się kondensacji.

Przykryć rustykalną ściereczką.

Ciasto makowe

Składniki:

Fasola - 150 g.

Mieszadło do ciasta - 1 łyżka.

Placki solne - 90 gr.

Ciasto - 90 g

Jajka - 2 szt.

Oliwka z Roslyn - 30 ml

Mleko - 45 ml

Sok z cytryny - 1 łyżka.

Mak - 50 g

Masło - do smarowania

Przygotowanie:

W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: boroshnochnoe, proszek i sól.

Osobno, za pomocą miksera (blendera) ubij ciecierzycę i olej roślinny. Ubijać, aż masa będzie lekka i gładka.

Dodać jajka, sok z cytryny, ciągle ubijając masę.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem i wlać do niego gotową masę.

Ustawić tryb "pieczenie" lub "ciasto", czas trwania - 1 rok.

Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia na szklanym naczyniu.

Smacznego!

Zapoznaj się z asortymentem:

Piekarze chleba

Akcesoria do przyborów kuchennych