Przepisy dotyczące sokowirówki

Świeżo ugotowany sok jest tak soczysty i bogaty w witaminy, że jest szczególnie dobry na początku ciąży. Aby uzyskać ten naturalny produkt, kupujemy sokowirówkę. Z pomocą tego urządzenia proces pozyskiwania soku jest bardzo prosty. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na procedurę dbania o nią.

Starannie wyczyść sokowirówkę

Czyszczenie sokowirówki po użyciu powinno być traktowane poważnie. Dlaczego? Ponieważ, po pierwsze, ma to wpływ na nasze zdrowie: pozostałości zużytych produktów mogą służyć jako pożywka dla bakterii i zvilli. Ponadto, właściwa konserwacja sokowirówki zapewni długą żywotność urządzenia.

Aby wyczyścić sokowirówkę, należy najpierw rozebrać ją na części.

1. Wyczyść każdą część ciepłą wodą przy użyciu gąbki lub wilgotnej szmatki.

2. Zwróć szczególną uwagę na ściereczkę: czyść ją od czasu do czasu szczotką dostarczoną wraz z urządzeniem.

3. Po każdym użyciu wytrzyj obudowę, przyciski i wkładki piankowe, aby usunąć sok i cząstki gumy, które mogły się tam dostać.

4. Jeśli sokowirówka wyposażona jest w funkcję samooczyszczania, nie zastępuje ona czyszczenia poszczególnych części. Proces samooczyszczania umożliwia szybkie czyszczenie części roboczych podczas pracy urządzenia. Niestety, ta metoda nie usuwa cząstek jedzenia w trudno dostępnych miejscach, dlatego sokowirówkę trzeba rozebrać i wyczyścić ręcznie.

Rób przerwy w pracy

Sokowirówka, jak każde inne urządzenie elektryczne, nie musi pracować bez przerwy. Aby sokowirówka była wydajna przez długi czas, należy robić przerwy w jej pracy. Maksymalny czas pracy sokowirówki wynosi 10 godz. Po krótkiej przerwie można ponownie włączyć sokowirówkę.

Przygotuj jedzenie

Aby sokowirówka nie działała wadliwie przez długi czas, należy przygotować jedzenie. Oznacza to, że niektóre warzywa i owoce muszą być obrane ze skórki i nasion. Duże owoce - pokroić na kawałki. Dzięki temu sokowirówka łatwiej "przetrawi" produkt, a pozostałe nasiona nie zapchają filtra urządzenia.

Wskazówki dotyczące sokowirówki

№1

Czasami spotykamy się z tym, że plastikowe części sokowirówki odbarwiają się od soku z wybranych produktów. Aby temu zapobiec, po każdym użyciu urządzenia należy przetrzeć wszystkie części sokowirówki olejem roślinnym. Następnie części można umyć w zwykły sposób wodą.

№2

Po wyciśnięciu świeżego soku pozostaje nam spora ilość resztek produktu. My je wyrzucamy, ale można je wykorzystać do przygotowania różnych potraw.

Na przykład:

    Resztki warzyw są idealne do zupy. Wyciśnięte warzywa można wykorzystać do ugotowania kotletów - wystarczy dodać jajko, borowiki i przyprawy. Z ciasta marchewkowego można zrobić placki marchewkowe, wytrawne ciasto marchewkowe - wystarczy dodać cynamon i cukinię, borowika i jajko. Jest to również dobry sposób na wykorzystanie masy owocowej do muffinów lub ciast.

Proszę kliknąć na link, aby zobaczyć asortyment powiązanych produktów dla sokowirówek:

Akcesoria kuchenne