Właściwa pielęgnacja kowbojki

W dzisiejszych czasach, aby poczęstować się smaczną cavą, nie trzeba odwiedzać specjalnej instytucji. Nowoczesne kavovarni stały się tak funkcjonalne, jak to tylko możliwe, pozwalając nam stworzyć w domu nawet mini-cavillion. Prawidłowa eksploatacja i sprawna konserwacja kuchenki zapewni Państwu długą żywotność urządzenia.

Opisujemy, w jaki sposób należy używać kuchenki, aby stała się trwałym elementem wyposażenia Państwa kuchni.

Istnieje wiele rodzajów kuchenek: ekspresy do kawy, szybkowary, czajniki. Oczywiste jest, że mogą się one znacznie różnić od siebie pod względem konstrukcji i wyposażenia, a co za tym idzie, niezbędnych czynności związanych z obsługą i konserwacją.

Z reguły zalecamy zapoznanie się z instrukcją obsługi osłony przed jej demontażem w celu oczyszczenia części. Wybraliśmy teraz kluczowe punkty, na które należy zwrócić uwagę podczas eksploatacji praktycznie każdego pojazdu mechanicznego:

  1. Regularnie sprawdzaj pojemność czajnika pod kątem zanieczyszczeń i upewnij się, że nie wycieka z niego woda.
  2. W przypadku ekspresów do cappuccino należy często wymieniać filtr: filtry papierowe należy wymieniać codziennie, natomiast filtry nylonowe można wymieniać po 50-60 zaparzeniach.
  3. Sprawdzić, czy zbiornik kondensatu jest napełniony. Nadmierna ilość fusów z kawy może nie tylko pogorszyć smak świeżo zaparzonej kaszki, ale również uszkodzić urządzenie.
  4. Przed przygotowaniem czarnej filiżanki owsianki należy sprawdzić tacę ociekową i natychmiast ją opróżnić, jeśli pojawi się na niej rdza.
  5. Osadzaniu się kamienia można zapobiec stosując specjalne środki odwapniające. Nawiasem mówiąc, większość nowoczesnych kuchenek ma funkcję "autoczyszczenia", która całkowicie usuwa kamień, trzeba tylko dodać specjalny środek czyszczący.
  6. Podczas gotowania olej z gotowania w czajniku pozostanie w czajniku, a jeśli się nagromadzi, może pogorszyć zapach i smak napoju. Producenci zalecają, aby profilaktyczne płukanie przeprowadzać po każdych 220 filiżankach naparu. Nowe kociołki posiadają wskaźnik wstępnie ugotowanej porcji, dzięki któremu będziesz wiedzieć, kiedy należy oczyścić kociołek z olejów po nalewkach.
  7. Raz w miesiącu czyścić zaparzacz. Aby to zrobić, wystarczy wyjąć go z urządzenia i wyczyścić pod bieżącą wodą. Przed użyciem należy koniecznie wysuszyć urządzenie w naturalny sposób.
  8. Duża liczba ekspresów wyposażona jest w funkcję cappuccino. Jeśli Twój czajnik jest wyposażony w tę funkcję, powinieneś sprawdzać, czy w ekspresie do cappuccino lub panarello nie gromadzi się mleko po każdej nowej filiżance cappuccino. Nie dopuścić do wyschnięcia ekspresu do cappuccino lub spowolnienia jego pracy, ponieważ może to znacznie pogorszyć aromat i smak napoju. Aby oczyścić ekspres do cappuccino z osadu mlecznego, należy podłączyć zbiornik z wodą do systemu mlecznego i pozostawić go na biegu, aż woda przestanie płynąć.

A na zakończenie, dla tych, którzy uważają się za smakoszy i chcą wzbogacić swoje menu o nowe przepisy na cavę, oto kilka prostych, ale oryginalnych sposobów przyrządzania cavy:

FRAPUCHINO

To, że pyszna cava musi być gorąca, jest stereotypem. Jeśli kiedykolwiek piłeś prawdziwe Cava Frappé lub Cappuccino Fredo, wiesz, jakie to pyszne.

Składniki:

  • 1 porcja espresso
  • 3 łyżki deserowe zucur
  • 50 ml mleka (najlepiej podwójnego)
  • Syrop karmelowy lub czekoladowy, można użyć obu
  • kostki lodu
  • ubite czubki

Gotowanie

  • Przyrządzanie tradycyjnego espresso
  • Wsypać ugotowaną kaszę.
  • Bierzemy blender i mniej więcej dwa półcylindry i energicznie ugniatamy.
  • Dodajemy zimne mleko i kilka kostek lodu i dalej ugniatamy, aż lód będzie się kruszył na chrupki.
  • Dodać syrop z relish.
  • Uzupełnianie

FRANCUSKA KREMOWA CAVA

Francuska Cava doskonale komponuje się z brazylijskimi przepisami na "étalon". Spróbuj tego drinka z delikatnym twistem, a od razu poczujesz się przeniesiony na spokojny dziedziniec z widokiem na Wieżę Eiffla.

Składniki (na 2 porcje cavy):

  • 200 ml gotowej cavy (dostosować kruchość do smaku)
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki ziaren pieprzu

Przygotuj stronę

  • Mleko zagotować razem z cukinią.
  • Zdejmij mleko z ognia i wsyp do niego tosty - energicznie mieszaj lub ubijaj.
  • Ugotowaną gorącą kawę wlewa się do masy mleczno-kapuścianej, miesza i rozlewa do filiżanek.

KLASYCZNE MAKIATO

"Kawę przyrządza się z jednej porcji espresso i niewielkiej ilości mleka. Napój ten jest podobny do latte, ale bardziej intensywny.

Składniki:

  • 50 ml mleka
  • 1 porcja gotowego do podania espresso
  • zucor - według uznania
  • Syrop - według uznania

Gotowanie

  • Ubij mleko za pomocą urządzenia do parzenia cappuccino (gorące mleko można również ubić mikserem, jeśli urządzenie do parzenia cappuccino nie jest wyposażone), aż do uzyskania spienionej konsystencji.
  • Wlać piankę do pojemnika lub szklanki i zalać świeżo zaparzonym espresso.
  • W ten sposób otrzymujemy mieszankę trójskładnikową: gorące mleko na dole, mocne espresso w środku i białą mleczną, niefiltrowaną mleczną piankę na górze.
MLECZARKI KOMOROWE BLENDERY FILTRY WODY

Czy podobał Ci się artykuł?

12 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Proszę wymienić swoje uwagi

Komentarz Zapisz swoją opinię Dotychczas brak komentarzy