Jaka temperatura powinna panować w lodówce i jak można osiągnąć pożądane wartości?
Pokaż treść tego artykułu
- Optymalna temperatura w lodówce
- Tabela do przechowywania żywności
- Temperatura w różnych częściach lodówki
- Temperatura komory zamrażarki
- Jak określić temperaturę w lodówce?
- Jak ustawić temperaturę w lodówce?
- LG z obsługą dotykową
- ATLANT z ręcznym sterowaniem.
- Najważniejsze wskazówki
Poziom temperatury w lodówce jest o wiele ważniejszym wskaźnikiem niż może się wydawać na pierwszy rzut oka. Decyduje ona o tym, jak długo pokarm będzie przechowywany, a co za tym idzie - o zdrowiu Twojego przewodu pokarmowego. Ponadto temperatura w lodówce wpływa na zużycie energii i żywotność samego urządzenia. Problem polega na tym, że każdy produkt ma swoją własną idealną temperaturę przechowywania. Jak idealnie ustawić temperaturę w lodówce i mieć pewność, że wszystkie produkty pozostaną jak najdłużej świeże? Czytaj dalej w tym artykule.
Optymalna temperatura w lodówce
Optymalną temperaturę można określić jako taką, przy której w lodówce tworzy się właściwy mikroklimat, a żywność nie piecze się przez długi czas, zachowując swoją strukturę substancji użytecznych. Jaką więc temperaturę musi mieć lodówka? Przeciętnym wskaźnikiem dopuszczalnej temperatury jest zakres od +2 do +4 stopni Celsjusza. Ale nie spiesz się, aby zamknąć przeglądarkę i uruchomić do panelu sterowania lodówki. Przeczytaj ten artykuł do końca, aby dowiedzieć się wszystkich szczegółów na temat przechowywania żywności i wymaganych warunków temperaturowych.
Tabela do przechowywania żywności
Wymienione są najpopularniejsze produkty, temperatura wymagana do ich dobrego przechowywania oraz średni okres przydatności do spożycia.
Produkt | Temperatura | Okres trwałości |
---|---|---|
Syrah | +1…+3 | Maksymalnie 36 lat |
Świeże ryby i owoce morza | 0…+2 | Maks. 2 tygodnie |
Jaja | +2…+5 | Do 1 miesiąca |
Żywność gotowana | +2…+5 | Do 120 lat |
Warzywa | +4…+7 | Od 5 dni do 1 miesiąca |
Produkty mleczarskie | 4 | W zależności od rodzaju produktu |
Owoce | +5…+8 | Różne |
Chleb | 5 | 72 lata |
Wyroby cukiernicze | +1…+3 | Maks. 3 dni |
Ketchup, majonez | +3…+7 | Do 4 miesięcy |
Należy pamiętać, że każdy produkt jest indywidualny. Na przykład niektóre owoce egzotyczne (banany, mango) nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ w niskich temperaturach czernieją. Zawsze zwracaj uwagę na termin przydatności do spożycia podany na opakowaniu. Często producenci podają zakres temperatur, w których produkt będzie przechowywany przez dłuższy okres czasu.
Temperatura w różnych częściach lodówki
Podczas ładowania żywności do lodówki ważne jest nie tylko ustawienie wymaganej temperatury, ale także wybranie odpowiedniego miejsca w środku urządzenia. Nowoczesne lodówki są podzielone na różne sekcje, z których każda będzie się różnić temperaturą. Załóżmy, że wybrałeś temperaturę +3 stopnie. Dowiedzmy się, ile stopni będzie miała w tym przypadku lodówka i jak będą się różnić warunki przechowywania.
Nie biorąc pod uwagę zamrażarki, najzimniejszy obszar znajduje się na górnej półce, czyli w pobliżu tylnej części urządzenia. Poziom temperatury wynosi tutaj +1 ... + 2 ℃, co jest idealne do przechowywania mięsa, ryb i różnych nadzień.
W środku lodówki temperatura waha się od +2 do +4 ℃. Można i należy tu przechowywać produkty mleczne, jak również kiełbasy, chleb i niektóre owoce.
Jaka jest temperatura w lodówce, a mianowicie na zewnątrz (balkony)? Z temperaturami od +4 do +9 stopni Celsjusza, miejsce to ma status najcieplejszego w każdej lodówce. Na polerkach do drzwi można przechowywać różne sosy i napoje.
Jeśli Twoja lodówka ma "strefę świeżości", nie krępuj się przechowywać w niej zieleniny, warzyw i nieegzotycznych owoców. Temperatura w tej strefie wynosi od 4 do 7 stopni Celsjusza.
Temperatura komory zamrażarki
Jaka jest optymalna temperatura dla komory zamrażarki? Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, jak pełna jest zamrażarka i jak często jej używasz. Jeśli w środku zamrażarki praktycznie nie ma komory zamrażarki i nie zaglądamy tam zbyt często, temperatura nie może przekraczać 14 stopni Celsjusza. Czy często korzystasz z zamrażarki i uzupełniasz przechowywane w niej produkty? Utrzymuj system centralnego ogrzewania w temperaturze pomiędzy 20-25 stopni Celsjusza.
Średnia optymalna temperatura dla zamrażarki wynosi -18 stopni Celsjusza. Temperatura w zamrażarce jest najniższa, gdy użytkownik aktywuje tryb szybkiego lub superszybkiego zamrażania. W tym przypadku temperatura może wynosić nawet 30 stopni poniżej zera.
Jak mogę sprawdzić temperaturę w mojej lodówce?
Aby upewnić się, że lodówka działa prawidłowo i zrozumieć, czy chłód jest wystarczający do zachowania jakości żywności, konieczne jest zmierzenie temperatury całego urządzenia. Nowoczesne modele z elektronicznym modelem sterowania znacznie upraszczają proces określania temperatury: tryb temperatury takich lodówek jest wyświetlany na ekranie, a wymagana temperatura z dokładnością do stopnia może być osiągnięta jednym dotknięciem palca.
Co jednak zrobić, jeśli urządzenie nie jest wyposażone w elektronikę? Pomocny będzie zwykły termometr do mierzenia temperatury powietrza. Umieść urządzenie na suchym naczyniu i pozostaw na środku lodówki na kilka lat. Aby sprawdzić temperaturę na pierwszej półce lub w zamrażarce, wystarczy umieścić termometr w wybranym miejscu lodówki.
Jeśli używasz specjalnego termometru przeznaczonego do lodówek i zamrażarek, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Zazwyczaj termometry umieszcza się w szklance z wodą i umieszcza na dłuższy okres czasu na środkowej powierzchni lodówki lub po prostu przymocowuje do tylnej części urządzenia.
Jak ustawić temperaturę w mojej lodówce?
Regulacja temperatury zależy od modelu lodówki. W urządzeniach elektromechanicznych wymaganą temperaturę ustawia się przekręcając pokrętło, natomiast w urządzeniach z elektronicznym panelem sterowania wystarczy dotknięcie czujnika lub naciśnięcie pokręteł.
Aby prawidłowo ustawić temperaturę, należy zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia. Producentom z reguły zaleca się ustawienie średniej temperatury, aby cały produkt się nie kleił, a obciążenie sprężarki nie było zbyt duże. Zapoznajmy się z kilkoma modelami lodówek i sposobami regulacji temperatury w ich zastosowaniu.
LG z obsługą dotykową.
Dotyczy to modeli z dotykowym panelem sterowania. Otwórz i zamknij drzwi lodówki, aby odczytać aktualną temperaturę. Za standardową temperaturę na zewnątrz lodówki uważa się +3 stopnie, a w środku komory zamrażarki producent zaleca ustawienie średniej temperatury -20 stopni. Temperaturę można zmienić poprzez lekkie naciśnięcie przycisku w górnej części panelu sterowania.
ATLANT z ręcznym sterowaniem
Temperatura w komorze chłodzenia i zamrażania w modelach z ręcznym sterowaniem jest regulowana za pomocą specjalnych rolek. Regulatory mają numer od 1 do 7, gdzie 1 oznacza najwyższą temperaturę, a 7 najniższą. Wystarczy przekręcić pokrętła, aby ustawić żądaną temperaturę. Przycisk do szybkiego zamrażania znajduje się często w środku, pomiędzy rolkami, a na przednim panelu znajduje się wskaźnik wzrostu temperatury. Jeśli temperatura w komorze zamrażarki wzrasta, a wskaźnik świeci się na czarno przez dłuższy czas, należy sprawdzić, czy lodówka nie jest uszkodzona.
Najlepsze rekomendacje
Optymalna temperatura w lodówce to dobra rzecz, ale aby urządzenie działało jak najdłużej, a żywność była świeża, należy przestrzegać poniższych prostych zasad.
- Nie należy wkładać przygotowanych smakołyków do lodówki, gdy są jeszcze gorące.
- Postaraj się szybko wyjąć potrzebne jedzenie i natychmiast zamknij drzwi.
- Należy pamiętać, że "strefa świeżości" zatyka się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej i dlatego wymaga bardziej intensywnej pielęgnacji.
- Najniższe możliwe temperatury w zamrażarce i komorze chłodzenia zbytnio obciążają sprężarkę i mogą spowodować awarię lodówki. Lepiej jest ustawić średnią temperaturę i w razie potrzeby korzystać z trybu szybkiego i superszybkiego zamrażania.
- Jeśli lodówka jest wyposażona w ręczne sterowanie, nie należy obracać pokrętła zbyt szybko. Wykonuj małe, stopniowe regulacje temperatury.
- Nie należy zapominać o ręcznym rozmrażaniu lodówki, jeśli urządzenia nie są wyposażone w systemy samoczyszczenia i automatycznego usuwania szronu.
Optymalna temperatura w lodówce i staranne użytkowanie urządzenia przedłuży jego żywotność i pomoże zachować idealną świeżość żywności.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
2 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.Zaloguj się przez media społecznościowe
Facebook Google lub
Wypełnij komentarze