Najważniejsze wskazówki dotyczące pielęgnacji i czyszczenia samochodu

Pokaż treść tego artykułu

  1. Jak często należy czyścić czajnik?
  2. Czego potrzebujesz
  3. Jak czyścić czajnik wodą z mydłem?
  4. Wyjąć dzbanek do zaparzania i sitko
  5. Pobór ciepłej wody.
  6. Dodaj detergentu do naczyń
  7. Wyczyść koszyczek do zaparzania i filtr (jeśli masz chochlę)
  8. Oczyścić kolbę.
  9. Spłukać ciepłą wodą
  10. Czyszczenie czajnika
  11. Czyszczenie czajnika
  12. Wyczyść czajnik acetonem.
  13. Czego potrzebujesz
  14. Jak wyczyścić czajnik acetonem?
  15. Zdemontować i oczyścić części
  16. Wymieszać aceton i wodę.
  17. Napełnić zbiornik
  18. Uruchomić czajnik do połowy cyklu parzenia.
  19. Odnowienie cyklu parzenia
  20. Uruchomić obieg z wodą na dwie godziny
  21. Oczyścić kolbę i kociołek do warzenia piwa
  22. Wskazówki dotyczące utrzymania czajnika w czystości przez dłuższy czas

Być może przez długi czas nie myślałeś o czyszczeniu swojego samochodu. Jest to sytuacja powszechna, ponieważ wiele osób uważa, że to nic wielkiego. Prawda jest jednak taka, że gorący czajnik wysysa smak kavy. Regularne używanie spowoduje nagromadzenie się oleju kuchennego, który sprawi, że smak będzie nieprzyjemny.

Regularne mycie urządzenia przedłuża jego żywotność, a także gwarantuje jakość i konsystencję ugotowanej kaszki.

Wiedza o tym, jak dbać o czajnik, jest bardzo przydatna, ponieważ z czystego urządzenia można przyrządzić pyszną kava. W ten sposób uzyskasz jednolitą konsystencję każdej ugotowanej filiżanki kaszki.

Osady mineralne i wrząca woda mogą spowodować uszkodzenie urządzenia. Codzienne czyszczenie, odkamienianie i odwapnianie często przedłuża żywotność urządzenia do uzdatniania wody. Osady mineralne, szczególnie w przypadku twardej wody, odkładają się i powodują zatkanie przewodu wodnego, dlatego kuchenka będzie pracować coraz dłużej, jeśli nie zostanie dokładnie wyczyszczona.

Jak często należy czyścić czajnik?

Czyść czajnik po każdym użyciu, wyjmując fusy i czyszcząc kadzielnicę lub filtr do zaparzania, miskę i kolbę. Głębsze usuwanie kamienia w celu usunięcia osadów mineralnych powinno być przeprowadzane co najmniej raz na trzy miesiące.

Jeśli woda w Twoim budynku jest twarda (o wysokiej zawartości minerałów) lub jeśli używasz wody z kranu, osady mogą gromadzić się szybciej. W tym przypadku zalecane jest comiesięczne czyszczenie.

Niektóre czajniki posiadają dźwiękowy sygnał czyszczenia, który często przerywa automatyczne rozpoczęcie procesu namaczania. Można temu zapobiec, aktywnie przeprowadzając konserwację. Niektóre kuchenki posiadają możliwość ustawienia cyklu czyszczenia, który często jest szczegółowo opisany w instrukcji obsługi. Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi czyszczenia urządzenia.

Co będzie Ci potrzebne

  • Czysta ściereczka.
  • Narzędzie do mycia naczyń.
  • Gąbka.
  • Ręcznik papierowy.

Jak czyścić czajnik wodą z mydłem?

Wyjąć stożek zaparzający i filtr.

Po każdym użyciu należy wyjąć stożek do zaparzania, wyrzucić fusy i jednorazowy filtr papierowy.

Napełnić gorącą wodą.

Napełnić zlew lub odpowiedni pojemnik gorącą wodą.

Dodać detergent.

Dodaj płyn do mycia naczyń, najlepiej zmywacz do tłuszczu i oleju.

Wyczyść koszyk na kawę i filtr (jeśli masz chochlę).

Namocz koszyczek do zaparzania i filtr stały (jeśli jest używany) w filiżance wody z mydłem. Wycisnąć za pomocą gąbki lub ściereczki, aby pozbyć się fusów i pozostałości oleju.

Oczyścić kolbę

Usunąć nadmiar zaschniętych płynów i spłukać kolbę ciepłą wodą. Dodaj odrobinę ciepłej wody niegazowanej i wyczyść kolbę gąbką.

Spłukać ciepłą wodą.

Opłucz stożek do zaparzania, filtr stały i kolbę ciepłą wodą. Przetrzyj szmatką lub ściereczką i pozostaw do wyschnięcia.

Wyczyścić czajnik.

Namoczyć młynek lub ręcznik papierowy w letniej wodzie i wytrzeć wewnętrzną i zewnętrzną ściankę oraz obszar zaparzania, aby usunąć wszelkie pozostałości. Namocz myjkę w czystej wodzie, aby usunąć wszelkie pozostałości.

Oczyścić zapiekankę.

Gdy części wyschną, zdejmij ponownie czajnik.

Czyszczenie czajnika acetonem

Za pomocą tej instrukcji można oczyścić czajnik z kamienia i usunąć nagromadzone minerały wapnia. Przed przystąpieniem do pracy należy przeczytać instrukcję obsługi maszyny, aby upewnić się, że producent zaleca czyszczenie acetonem. Są marki, które nie lubią tego robić, często z powodu metalowych części w zagłębieniu.

Co będzie Ci potrzebne

  • Gorący płyn do mycia naczyń (przygotowany z gorącej wody i płynu do mycia naczyń).
  • Ocet.
  • Tkanina M'yaka.

Jak wyczyścić czajnik acetonem?

Zdemontować i oczyścić części

Opróżnić tacki ociekowe, wyjąć i oczyścić kolbę, stożek zaparzający i filtr stały, przepłukać gorącą wodą niegazowaną. Jeśli można go zamontować w danym modelu, należy wyjąć filtr wody. Wymienić pusty kosz filtra i żarówkę.

Wymieszać oktet z wodą.

Zmieszaj w równych częściach biały octan i wodę, aby napełnić zbiornik na wodę. Jednym z najprostszych sposobów jest wypełnienie zbiornika do połowy octanem, a następnie uzupełnienie go wodą. Jeśli jednak nie widzisz poziomu, wymieszaj wszystko w osobnym pojemniku.

Napełnić zbiornik

Napełnić zbiornik na wodę tym roztworem. Jeśli używasz filtrów papierowych, umieść filtr papierowy w korytku do zaparzania.

Uruchomić czajnik w połowie cyklu parzenia.

Uruchom czajnik i zatrzymaj go w połowie cyklu, aby ciecz mogła osiąść w zbiorniku i kanale wodnym. Pozostawić urządzenie na 30 minut do roku zarówno w zbiorniku, jak i w kolbie.

Wznowienie cyklu gotowania

Po 30-60 godzinach przerwij cykl warzenia i dokończ podawanie mieszaniny octanu i wody przez kocioł. Wylać roztwór octanu i wody z kolby i założyć filtr parowy (jeżeli był używany).

Przeprowadź cykl wodny przez dwie godziny.

Napełnić zbiornik na wodę czystą wodą i przepuścić ją przez system w celu przeprowadzenia pełnego cyklu gotowania. Spuścić wodę, wymienić filtr pary (jeśli jest używany). Odstawić garnek do ostygnięcia. Powtórzyć cały cykl parzenia z użyciem czystej wody.

Oczyścić kolbę i stożek do zaparzania

Wyjęty kociołek filtracyjny, filtr stały i kolbę przepłukać gorącą wodą niegazowaną. Wymiana filtra wody jest również dobrym pomysłem, jeśli czajnik jest w niego wyposażony. Dokładnie wyczyść zewnętrzną stronę czajnika za pomocą szmatki.

Jak utrzymać czajnik w czystości na dłużej

Do gotowania używaj wody demineralizowanej lub filtrowanej.

Oczyścić czajnik za pomocą szczotki. Regularne czyszczenie znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo gromadzenia się osadów w urządzeniu. Oznacza to dłuższą żywotność.

Nie należy pozostawiać użytych włosów przez dłuższy czas w garnku, w przeciwnym razie może dojść do powstania wykwitów, zanieczyszczeń lub bakterii.

Kolejną ważną rzeczą, którą należy zrobić z czajnikiem, jest przeczytanie instrukcji obsługi, która może zawierać specjalne instrukcje dotyczące czyszczenia lub obsługi.

Wyłączyć urządzenie, gdy nie jest używane. Niektóre urządzenia wyłączają się automatycznie po kilku minutach bezczynności. Funkcja ta nie tylko oszczędza energię, ale również wydłuża żywotność urządzenia.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

0 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Pour l'années comité

Komentarz Zapisz swoją opinię Dotychczas brak komentarzy