Jak najefektywniej wykorzystać blender

Wraz z nadejściem wiosny na ulicach można zauważyć coraz więcej biegaczy, którzy przygotowują się do lata. Każdy chce wyglądać dobrze i pięknie. Kluczem do efektywnego treningu i dobrego samopoczucia jest przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania i niezbędnej równowagi radionuklidów w organizmie. Do tego potrzebne będą: entuzjazm, chęć bycia zdrowym i blender! Nie zdziwcie się, to blender! Prawdopodobnie zapomniałeś o nim od wieków, piłowałeś go przy kuchennym stole warsztatowym lub jest wyczerpany monotonnym siekaniem i tłuczeniem. Wyciągnijcie go teraz i dowiedzcie się, w jaki sposób można wykorzystać blender do kory również do chrzęstów i schlunk.

Standardowy blender często wyposażony jest w sitko, przystawkę do kiszenia i zlewkę. Twój model z pewnością będzie posiadał pełen zestaw przystawek niezbędnych do przyrządzania różnych potraw: zup kremów, sosów, przecierów, smoothie. Z pomocą tej maszyny można ubijać jajka, kruszyć lód, arbuza, warzywa, garnki i pieczone ciasto. Dziś pokażemy Ci nowe sposoby na wykorzystanie blendera, o których wcześniej nie pomyślałbyś.

Szybkie hacki na temat używania blendera:

Bułka tarta. Nie musisz już kupować bułki tartej, możesz ją zrobić samemu z przyprawionego chleba.

Pasta Greyhound. Często chleb góralski jest drogi, ale jeśli masz blender, możesz go zrobić samemu, używając musztardy, miodu, oleju spożywczego i ulubionych składników.

Majonez. Wiele osób bardzo lubi ten sos i należy z niego zrezygnować, ale sklepowy majonez zawiera wiele szkodliwych dla zdrowia składników. Majonez domowej roboty to już inna sprawa! Może być podawany nawet dzieciom, ponieważ wszystkie składniki są naturalne.

Ciasto na makaron. Możesz też zrobić go w blenderze, który zmiksuje wszystkie składniki na drobno. Trzeba tylko rozciągnąć i cienko pokroić makaron.

Blender może być również używany do przygotowywania wielu energetycznych smoothie i koktajli, które poprawią Twoje samopoczucie i ożywią Cię po ciężkim treningu. Wybraliśmy kilka przepisów na wytrawne smoothie dla sportowców i biegaczy.

1. Smoothie z marchwi i jabłka z miodem i imbirem

Będziesz potrzebować:

    obrane i delikatnie pokrojone w plasterki jabłko; Imbir - 1 łyżeczka; miód - 1 łyżka stołowa; sok marchwiowy - 1 szklanka; sok pomarańczowy - 1 szklanka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmielić do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby uzyskać orzeźwiający efekt, możesz dodać lód lub zamrozić sok z marchwi, dzięki czemu smoothie stanie się chrupiącą skórką. Pyszne i smaczne!

2. Herbata rumiankowa z bananem i miodem

Będziesz potrzebować:

    miód - 2 łyżki banan; Herbata rumiankowa - 1 filiżanka; Kociołek beztłuszczowy - 1 kolba.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Kefir można zastąpić jogurtem. Jako crème de la crème można użyć lodu lub wstępnie zamrożonej herbaty. Smacznego!

3. Śliwka i jogurt smoothie

Potrzeba:

    1 duża śliwka lub kilka małych; Świeże lub mrożone jagody - 1-2 butelki; Sok pomarańczowy - 1 kolba.

Przygotowanie:

Śliwki pozbawić pestek. Przełóż wszystko do blendera i zmiel na gładką masę. Proporcje składników można zmieniać w zależności od upodobań. Prosto i szybko! Smacznego!

Sprawdź opcjonalne akcesoria:

Przystawki do gotowania