Wszystko o wyborze multicookera

Do niedawna wielu z nas nie wiedziało nawet, co to jest multicooker. To urządzenie stało się popularne na dzisiejszym rynku, ponieważ multicooker jest wielofunkcyjny i zastępuje kilka urządzeń jednocześnie: parowar, czajnik, szybkowar, a nawet wypiekacz do chleba! Dziś większość rodzin nie wyobraża sobie już codziennego gotowania bez tego kuchennego pomocnika.

Co to jest multicooker?

Urządzenie wygląda jak czajnik elektryczny z pokrywką. Obudowa wykonana jest z tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury z wyjmowaną metalową misą w środku. Zakres pojemności wynosi od 2 do 6 litrów. Korpus multicookera może być cylindryczny, okrągły lub owalny.

Multicooker w kształcie walca

Nie ma to wpływu na jakość gotowania i możliwości urządzenia: wymiary mogą być bardziej kompaktowe lub nawet większe.

W dolnej części korpusu niektórych multicookerów zakorzenione są małe nóżki, dzięki którym zapewniona jest sztywność urządzenia. W niektórych modelach znajduje się również uchwyt do wygodnego przenoszenia (lub mogą być dwa małe uchwyty po bokach korpusu).

Multicooker z uchwytem Moulinex MK7051

Multicooker działa poprzez podłączenie do sieci elektrycznej. Na zewnątrz urządzenia znajduje się panel sterowania z przyciskami do przełączania programów i funkcji oraz wyświetlacz. Przyciski mogą być dotykowe lub wrażliwe na dotyk.

Panel sterowania multicookera Polaris PMC 0508D Floris

Element grzejny znajduje się wewnątrz obudowy (czasami po bokach). Kolejność rozpoczęcia procesu pracy multicookera jest następująca: wrzucamy do misy niezbędne składniki dania, zamykamy misę, obracamy urządzenie w miarce, wybieramy pożądany program i włączamy przycisk "start". Urządzenie automatycznie decyduje o przebiegu procesu gotowania.

Na chrupkach multicookera znajduje się zawór parowy, przez który powietrze i wilgoć uwalniane są wraz z parą. Po zakończeniu programu na zaworze pojawia się kondensacja, którą można łatwo usunąć. Szczegółowe informacje znajdują się poniżej. Kiedy program jest gotowy, zostaje on automatycznie wyłączony, a większość multicookerów wydaje sygnał dźwiękowy na zakończenie procesu.

Zawór parowy w multicookerze

Jak wybrać multicooker?

Po przeanalizowaniu zasady działania multicookera, proponujemy dobrać kryteria urządzenia tak, aby w jak największym stopniu spełniało Państwa potrzeby.

Miejsce i moc do gotowania.

Jednym z pierwszych kryteriów wyboru multicookera - objętość miski. Określa on ilość gotowanej potrawy. Pojemność może wynosić od dwóch do dziesięciu litrów. Wśród kupujących popularne są multicookery z misą o pojemności od czterech do dziesięciu litrów - optymalna pojemność dla trzy- lub czteroosobowej rodziny.

Na wewnętrznej stronie misy multicookera często znajduje się skala pojemności, która jest bardzo przydatna podczas gotowania potraw w odpowiednich proporcjach.

Miska multicookera z podziałką metrową

Miski do multicookerów posiadają specjalną powłokę nieprzywierającą wykonaną z teflonu, marmuru lub ceramiki.

Naczynia kuchenne są łatwe do czyszczenia i wyjątkowo odporne na uszkodzenia. Wykładziny teflonowe są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i dzięki temu mają dłuższą żywotność. Miski teflonowe nadają się do mycia w zmywarce, miski ceramiczne nie, ponieważ mogą pękać.

Marmurowe wykończenie nie jest tak rozpowszechnione i rzadko spotykane.

Ważnym parametrem wyboru jest moc multicookera. Zależy to od tego, jak szybko potrawa będzie się gotować. Wartość mocy waha się w przedziale 450-1500 W. Większa moc będzie miała wpływ na koszt multicookera.

Wyposażenie multicookera

Multicooker wyposażony jest w akcesoria ułatwiające korzystanie z urządzenia, które usprawniają proces przygotowywania potraw.

Standardowy zestaw akcesoriów (praktycznie dla wszystkich modeli):

Szklany dzbanek

Szpachelka i łyżka

Pojemnik do gotowania na parze

Akcesoria te wykonane są z niezniszczalnego tworzywa sztucznego i pozwalają na mieszanie potraw bez spłaszczania powierzchni patelni. Za pomocą chochli można łatwo gotować potrawy na parze.

Istnieją również specjalne akcesoria dodatkowe do multicookera, które należy dokupić osobno:

Słoiki na jogurty

Blacha do smażenia na głębokim oleju

Szczypce do kaniuli

Patelnia do multicookera

Chłodnica do misek

Wszystkie te urządzenia znacznie rozszerzą możliwości funkcjonalne kuchenki i pozwolą na przyrządzenie niemal każdej potrawy.

Programy i funkcje

Proces gotowania w multicookerze jest zautomatyzowany, dlatego korzystanie z tego urządzenia jest bardzo wygodne: oszczędzasz czas i w rezultacie otrzymujesz gotowe, zmiksowane potrawy.

Niektóre z programów są w pełni automatyczne: wystarczy umieścić składniki, wybrać żądany program i rozpocząć proces, naciskając przycisk start. Niektóre programy wymagają ręcznego ustawienia dodatkowych parametrów gotowania: poziomu temperatury, czasu gotowania.

Znajduje się tam lista podstawowych (najczęściej używanych) programów w multicookerze oraz dodatkowe programy i funkcje.

Programy podstawowe:

"Duszenie" - program przeznaczony jest na około 2 lata gotowania. Proces gotowania odbywa się automatycznie w średniej temperaturze, co powoduje stopniowe gotowanie produktów. Nadaje się do gotowania warzyw, jarzyn, mięsa/ryb, a czasami do gotowania pierwszych gotowanych produktów (jeśli multicooker nie posiada osobnego programu do tego celu).

Program "Pieczenie" pozwala na pieczenie placków, ciast, ciasteczek i chleba. Program ten nadaje się również szczególnie do pieczenia mięsa i warzyw, ponieważ rezultat jest podobny do pieczenia w piekarniku. Zalecana temperatura gotowania to 130-170 stopni Celsjusza. Czas gotowania - 50-60 minut.

"Owsianka" to program do gotowania kaszek z różnych zbóż (czasami program nazywany jest "kaszką mleczną" lub "kaszą"). Kaszka jest gazowana i smaczna. Czas gotowania może wynosić od jednego do dwóch lat.

"Gotowanie na parze" - Parowar z tym programem wyposażony jest w kosz do gotowania na parze (pojemnik do gotowania na parze). Program pozwala na gotowanie na parze potraw, które są szczególnie odpowiednie dla wegetarian. Gotowanie na parze może być połączone z gotowaniem w misie głównej w tym samym czasie. W ten sposób żywność w parowarze przenika aromatem z dolnej strefy gotowania.

Dodatkowe programy i funkcje:

"Smarowanie" - na dno misy dodajemy olej, rozgrzewamy multicooker i panierujemy potrawę jak na tradycyjnej kratce. Temperatura w momencie smarowania może osiągnąć 160 stopni.

Funkcja "Pilaw" umożliwia przyrządzenie ryżu z warzywami i mięsem z rożna. Niektóre modele multicookerów posiadają ustawienia dla poszczególnych rodzajów ryżu i szybkości gotowania.

Program "Dough" służy do wyrabiania ciasta na blachach. Czas gotowania wynosi blisko jeden rok.

"Wędzenie" - pozwala na przygotowanie wędzonek na zimno i na gorąco.

"Jogurt" - Do zrobienia jogurtu w multicookerze potrzebne są specjalne słoiki, które można dodatkowo dokupić. Czas gotowania wynosi 35-40 minut.

"Twój własny przepis" - dzięki temu programowi możesz dostosować cały proces gotowania do swoich potrzeb.

Automatyczne zwiększanie ciśnienia - funkcja ta jest dostępna w prawie wszystkich modelach multicookerów. Umożliwia oddzielne podgrzewanie makaronu, jak również automatyczne wyłączenie po zakończeniu programu gotowania.

"Start delay timer" - Funkcja ta umożliwia gotowanie podczas nieobecności użytkownika. Czas opóźnionego startu może wynosić do 13 godzin.

Wybierz multicooker w oparciu o to, jakie programy i funkcje są dla Ciebie najważniejsze. Jeśli w domu są małe dzieci, lepiej kupić urządzenie z możliwością przygotowania dziecięcego menu i z gotowaniem na parze. Jeśli lubisz smarować, najlepiej zaopatrzyć się w model z programem natłuszczania i akcesorium takie jak koszyk do smażenia na głębokim tłuszczu. Duża różnorodność programów i funkcji pozwoli Ci wybrać optymalny multicooker dla Twojej rodziny.

Szybkowar

Istnieje dodatkowa modyfikacja multicookera - multicooker z funkcją szybkowaru. Są one szczególnie hermetycznie zamknięte. Kołyska wyposażona jest w dwa zawory - roboczy i odcinający. Zawór roboczy umożliwia wzrost ciśnienia podczas pracy urządzenia, co zmniejsza dwukrotnie szybkość przygotowania cieczy. Podczas gotowania w szybkowarze nie można otwierać pokrywy, ponieważ ciśnienie zostanie uwolnione i mogą Państwo doznać poważnych obrażeń.

Wszystkie czynności związane z gotowaniem przebiegają w tym urządzeniu znacznie szybciej. Na przykład, gotowanie produktów takich jak kvass lub groch zajmuje tylko 15-20 hvilin.

Szybkowar Redmond RMC-PM381

Jak pilnować multicookera

Jak każde inne urządzenie, multicooker wymaga lekkiego nadzoru. Oto podstawowe zasady:

    Zanim zaczniesz dbać o multicooker, upewnij się, że urządzenie jest całkowicie czyste. Po zakończeniu pracy należy wyczyścić obudowę, usuwając ewentualną bryzę lub zanieczyszczenia, które mogły się tam dostać. Oczywiście multicooker musi być najpierw odłączony od zasilania. Przetrzyj wnętrze szafki na skropliny. Taca do gotowania musi zostać wcześniej wyczyszczona i w razie potrzeby namoczona w wodzie. Nie należy używać detergentów ściernych ani ostrych, ponieważ mogą one uszkodzić nieprzywierającą powłokę patelni. Zawór pary, który znajduje się na chrupku, najlepiej wyjąć, a kondensat wyczyścić suchą gąbką (w razie potrzeby pozostawić do wyschnięcia). W dolnej części korpusu multicookera znajduje się oddzielny pojemnik, do którego spływa woda kondensacyjna. Po zakończeniu pracy urządzenia pojemnik należy opróżnić i osuszyć.

Dzięki tym prostym zasadom Twój multicooker będzie służył dłużej.

Trzymaj swoje urządzenie w kuchni i spraw, aby było jak najbardziej użyteczne.

Powodzenia w zakupie!