Wymagania dotyczące szlifierki elektrycznej

Młynek elektryczny to niezastąpione narzędzie, które ułatwia mielenie i rozdrabnianie wielu innych produktów. Znakomicie rozdrabnia mięso z mocnymi żyłami, boczek, warzywa, owoce, a różnorodność dysz w zestawie pozwala na eksperymentowanie z teksturą i konsystencją. Nie jest łatwo obejść się bez młynka do żywności w kuchni, zwłaszcza jeśli przetwarzanie odbywa się na dużą skalę.

Dlaczego młynek wytwarza czerń? Jest to nieuniknione, jeśli urządzenie nie jest dokładnie czyszczone po użyciu. Nie jest to tak łatwe, jak może się wydawać na pierwszy rzut oka. Ale my wiemy jak to zrobić.

Jak prawidłowo czyścić szlifierkę elektryczną

Tłuszcz na wirniku, nożach i siatce, ostry zapach smakoszy ryb, arbuza, ryb - wszystko to nieuchronnie wydarzy się po kontakcie z żywnością. W żadnym wypadku nie należy pozostawiać młynka do mielenia żywności na ruszcie: fragmenty organiczne szybko wysychają, stają się skorupiaste i wydzielają nieprzyjemny zapach. Sytuacja nie do przyjęcia dla sumiennej kochanki! Rozumie, że prawidłowe użytkowanie jest tym, co przedłuża żywotność maszyny. I zawsze przestrzegaj ustalonych od dawna zasad: po każdym użyciu wyczyść i przepłucz urządzenie. Jak wyczyścić szlifierkę z aluminium lub tworzywa sztucznego? Przyjrzyjmy się najbardziej popularnym i wypróbowanym metodom.

Jak wyczyścić maszynkę do mielenia mięsa z tłustego mięsa z chlebem?

Najłatwiejszą metodą czyszczenia jest oczywiście obrócenie młynka w tył. Ślimak uwolni większość żył i pokarmów, które do niego przywarły. Ale tłuszcz pozostanie. Co robić w takich przypadkach? Połóż kilka kromek bochenka, które świetnie wchłaniają rzadkie konsystencje: tłuszcz, smalec, soki warzywne i owoce. Chleb działa w tym przypadku jak gąbka.

Chleb jest o wiele łatwiejszy w użyciu niż czyszczenie urządzenia rękami, mycie wodą i przecieranie gąbką. Po wyczyszczeniu szlifierki wystarczy umyć ją ciepłą wodą, dokładnie wysuszyć i wytrzeć do połysku. Chroni to części metalowe i plastikowe.

Czyszczenie młynka z ziemniaków

Metoda ta opiera się na surowych ziemniakach, najlepiej soczystych. Metoda ta jest najbardziej skuteczna, gdy tłuszcz i jego pozostałości są całkowicie pokryte na wszystkich częściach młynka. Używając obranych ziemniaków (jeden lub kilka kawałków), można łatwo wyjąć urządzenie.

    Uruchomić rozdrabniacz i dodać niebieskie warzywa. Poczekaj, aż ślimak zmieli ziemniaki i nasmaruje wewnętrzne i zewnętrzne części. Odkręcamy urządzenie i myjemy wszystko pod bieżącą wodą.

Dzięki temu tłuszcz zniknie, a urządzenie wystarczy tylko dokładnie wysuszyć.

Jak czyścić ruszt młynka?

Bez względu na to, jakiej maszynki do mielenia żywności używasz, krajowej czy europejskiej, najlepszą rzeczą do zrobienia jest wyczyszczenie kratki. Części są wykonane z małych lub bardzo małych klinów, przez które łatwo usuwa się mięso i tłuszcz. W sposób naturalny ruszt zostaje zatkany włóknami mięsa i żyłami, które są na nim mocno nawinięte. W wyniku tego proces szlifowania jest zakłócony, silnik jest obciążony, a to nie jest dobre dla żadnej szlifierki. Jak należy czyścić młynek do żywności?

    Pierwszą rzeczą, którą robią kucharze, jest użycie noża do czyszczenia zewnętrznej strony młynka. Nie jest to jednak zbyt efektywne - stałe fragmenty jedzenia nadal zatykają otwór grilla. Możesz użyć wykałaczek lub nożyc do cięcia drutu. Jest to bardziej wydajne, ale najpierw należy usunąć siatkę. Sprawdzoną i popularną metodą jest zastosowanie specjalnej konstrukcji. W tym celu należy wziąć małą drewnianą deseczkę i wbić w nią kołki tak, aby pasowały do otworów w ruszcie młynka. Następnie, po użyciu szlifierki, można po prostu nasunąć ją na wałki i w ten sposób usunąć wszystkie odpady. Uwaga: Do konstrukcji należy użyć opasek o mniejszej średnicy niż otwory. W przeciwnym razie nie będziesz w stanie ich przeciągnąć. Zaleca się również wbicie dwóch długich cięgien w boczne i środkowe płaty, aby służyły jako prowadnice.

Kiedy nadzienie jest gotowe i masz dużo czasu na sprzątanie, możesz wstawić kawałek do piekarnika na chwilę. Wysoka temperatura spowoduje, że mięso i żywność spęcznieje i wyczyści się bez większego wysiłku. Można również użyć metalowego mopa kuchennego do mycia naczyń, ale ta metoda jest bardziej lepka i niezbyt poręczna.

Po zakończeniu czyszczenia młynek należy wytrzeć i odstawić w suche miejsce. Nie jest to łatwe do znalezienia w kuchni, ponieważ w pomieszczeniu jest dużo wilgoci. W takim przypadku wkładamy młynek do pudełka z ryżem - ziarno wchłonie kondensat, nie pozwalając na zamarznięcie części tego urządzenia.

Jak należy czyścić młynek do żywności?

Jeśli części metalowe uległy korozji, nie można ich używać. Musi być przeprowadzona obróbka utleniająca. Oferujemy kilka sprawdzonych i przetestowanych metod.

    Używamy wspólnej tabeli otset. Wlać rdzę do rondla i wymieszać z częściami młynka. Po kilku godzinach żyto zacznie się oddzielać. Gdy tylko korozja zniknie, części należy umyć bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć. Soda oczyszczona. Weź długopis, namocz go w sodzie oczyszczonej i pocieraj nim zardzewiałe części. Możesz również użyć sody oczyszczonej do zrobienia pasty, która usunie stłuczoną kulkę z kątnicy. Pasta do zębów i szczoteczka do zębów. Mogą one być używane do usuwania niewielkich ilości brudu, który nie wnika w metal. Coca-Cola lub Fanta. Wielu użytkowników twierdzi, że po namoczeniu zardzewiałych części w wodzie, rdza również znika.

Aby uniknąć uszkodzenia części szlifierki elektrycznej, bardzo ważne jest, aby mocno dokręcić złącza podczas ich montażu. Jeśli nóż nie przylega ściśle do wału, może się stępić i złamać inne części podczas pracy.

Po wyczyszczeniu urządzenia nie jest konieczne czyszczenie go glukeryną. Roztwór płuczący rozjaśnia wygląd zewnętrzny elementów, ale nie przenosi żadnych zewnętrznych aromatów na przetwarzane produkty.

Jak skutecznie czyścić niszczarkę w domu?

Otóż tłuszcz i jego fragmenty są usuwane. A co z cebulą, słonecznikiem lub gotowaną wątróbką na pasztet? Jak pozbyć się zapachu z młynka?

    Użyj sody oczyszczonej z sokiem z cytryny. Soda jest używana do czyszczenia części podczas procesu mycia, co nadaje częściom urządzenia przyjemny cytrusowy aromat. Specjalne środki czyszczące. Domowy środek czyszczący jest doskonały do tego zadania. Po użyciu nie wahaj się opłukać części w bieżącej wodzie, aby usunąć wszelkie pozostałości.

Z reguły nieprzyjemny zapach jest spowodowany tym, że urządzenie nie zostało wystarczająco dokładnie wyczyszczone. Sam metal nie gromadzi aromatów, więc postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami, jak dezynfekować młynek, a będzie Ci wiernie służył przez długi czas. Praktycznie wszystkie najlepsze praktyki są proste, nie wymagają drogich środków czystości, a większość składników z pewnością jest dostępna w domu.

Suszenie płyty grzewczej.

Wiele gospodarstw domowych stara się przyspieszyć proces suszenia komponentów po użyciu elektrycznego młynka próżniowego poprzez użycie powierzchni do gotowania. Nie jest to zalecane! Taka manipulacja może spowodować rdzewienie noży. Pomysł, aby pokryć je olejem i zawinąć w suchą szmatkę byłby o wiele bardziej odpowiedni.

Ogólnie rzecz biorąc, lepiej jest suszyć części młynka w sposób naturalny: rozkładając je na powierzchni do mycia lub na stole. Dopiero po całkowitym wyschnięciu można wyjąć młynek do żywności i przechowywać go w szafce.