Dbałość o frytkownicę
Niektórzy ludzie uważają, że frytownica nie jest tak niezbędnym urządzeniem, a nawet złym pomysłem: ponieważ jedzenie we frytownicy nie wychodzi zbyt dobre. Często jednak chcemy rozkoszować się smakiem. Aby nie zaszkodzić zdrowiu, podczas obsługi frytownicy należy przestrzegać kluczowych punktów.
Należy często wymieniać olej.
Jeśli olej był używany więcej niż raz do gotowania i wielokrotnie się przegotował, należy go wymienić. Jest to zalecane do wykonania przez lekarzy. Dlaczego? Ponieważ tłuszcz w oleju, który wielokrotnie gotowane, generuje nowe chemikalia, w szczególności - akroleina, które negatywnie wpływają i rozdratovuyu flory przewodu pokarmowego. Ponadto, często zużyty olej ma nieprzyjemny ostry zapach i smak gruzu.
Wymień cały olej - nie uzupełniaj go tylko. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnej mieszanki smaków.
Utrzymuj frytownicę w czystości
Częste czyszczenie frytownicy z nagromadzonego tłuszczu ochroni Twoje zdrowie: w ten sposób nie dopuścisz, aby do Twojego organizmu przedostały się bakterie i inne szkodliwe substancje powstałe z resztek jedzenia i tłuszczu.
Często wymieniaj filtry: filtr węglowy należy wymienić po 80 użyciach, okrągły filtr węglowy po 35 użyciach, filtr cząsteczkowy po 20 użyciach.
Cykle życia
№1
Po ugotowaniu ryby lub mięsa olej we frytownicy nieuchronnie ciemnieje. Aby dołączyć je do innego frytownicy, rozgrzej oliwę z oliwek do 160 stopni Celsjusza i włóż do niej 2 kromki białego chleba. Poczekaj, aż cebulki wokół chleba znikną, a chleb stanie się równomiernie brązowy. Po tym czasie można wyjąć bułki. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznego zapachu cyny i poprawiamy jej kolor.
№2
Aby Vidmitіtі silnie ponoszone przez wewnętrzne części frytkownicy, należy wypełnić cały pojemnik z wodą, obejmują urządzenie i doprowadzić do ciepła 70-80 stopni. Następnie łykamy 2 łyżki stołowe kwasu cytrynowego lub oktawowego w środku. Pozwól, aby rindi gotowało się przez chwilę, a następnie umyj frytownicę dużą ilością wody.
Przepis "Ciboule Knead in Deep Fryer".
Ciasto to będzie doskonałą przystawką.
Składniki:
Tsibul żebrowany - 300 g Bor w pszenicy - 200 gr Oliwa z oliwek (roślinna) - 200 ml Specjalności - sól, pieprz.
Przygotowanie:
Pokrój arbuza na plastry. Sól i pieprz i wymieszać. Następnie zawijamy arbuza w borowinę i wlewamy do gotującego się oleju. Smarować do uzyskania złotego koloru. Ułóż na papierowym ręczniku lub serwetce, aby olej spłynął.
Sprawdź asortyment:
Frytkownice