Jak wybrać nieprzywierającą i niezawodną patelnię?
Gotowanie jest nieodłączną częścią naszego życia i pochłania mnóstwo czasu. I choć często mówimy o wyborze urządzeń, dziś chcemy porozmawiać o patelni. Ten przyrząd kuchenny ma również różne cechy, rodzaje i właściwości. Jakość obsługi zależy od jakości żywności, która jest przygotowana, a także od naszego zdrowia. Co zatem należy wiedzieć wybierając patelnię?
Materiał
Materiał, z którego wykonana jest patelnia, zależy od wielu czynników. Materiał określa wydajność patelni, a mianowicie jej czas nagrzewania, wytrzymałość i żywotność naczynia, a materiał musi być ognioodporny do gotowania żywności. W ogóle, można wyróżnić cztery główne metale, które są wykorzystywane do produkcji patelni: cyna, miedź, aluminium i stali nierdzewnej.
Patelnie do wanien są popularne już od czasów starożytnych. Materiał ten jest bardzo wytrzymały, ma doskonałą przewodność cieplną, jest trwały i wyróżnia się właściwościami nieprzywierającymi. Patelnie Chavunniy świetnie nadają się do przygotowywania poduszkowych potraw. Jedyną wadą tekstury jest jej waga: patelnie wykonane z tego materiału są dość ważne. Tak więc, jeśli nie chcesz wpadać na te naprawdę nieporęczne naczynia każdego dnia, ten materiał nie jest dla Ciebie.
Patelnia BOL.
Patelnia aluminiowa jest bardzo lekka, a to jedna z jej wielu zalet. Aluminium nagrzewa się szybko i równomiernie, a także bardzo szybko stygnie. Jednak materiał ten ma poważne wady: aluminium może reagować z kwasami, które następnie powodują metaliczny posmak w żywności, a patelni aluminiowych nie można używać na płytach indukcyjnych.
Patelnia z tlenku glinu RONDELL RDA-593
Drewniane patelnie cieszą się dużą popularnością wśród osób zajmujących się sztuką kulinarną. Popularni szefowie kuchni na całym świecie wybrali miedziane patelnie do gotowania, ponieważ doskonale się nagrzewają i można je szybko osiągnąć, co daje ekipie kulinarnej pełną kontrolę nad procesem gotowania. Miedziana patelnia jest łatwa i wygodna w użyciu, ale wymaga elastycznego i prawidłowego obchodzenia się z nią.
Stal nierdzewna jest również popularnym materiałem w patelniach, który nie wpływa negatywnie na smak potraw i jest łatwy w pielęgnacji. Patelnia ze stali nierdzewnej jest łatwa w demontażu, trwała i nie wymaga specjalnej powłoki nieprzywierającej.
Patelnia nierdzewna PYREX EXPERT
Powłoka nieprzywierająca
Oprócz materiału bazowego, z którego wykonana jest patelnia, dno i boki patelni są często pokryte powłoką nieprzywierającą. Często mają właściwości nieprzywierające, dzięki czemu można nimi bez problemu smarować każdą potrawę, bez obawy, że się "przyklei". Również powłoki rusztu mogą być różne.
Teflon. Ten znany wszystkim rodzaj powłoki patelni jest bardzo popularny, ponieważ teflon nie daje żywności "przegrzać", w patelniach z powłoką teflonową i rowkiem cieplnym (czarny okrąg na środku patelni, który wskazuje stopień jego ogrzewania) można smarować jedzenie bez oleju. Należy jednak pamiętać, że powłoka teflonowa nie wytrzymuje temperatur powyżej 200 stopni Celsjusza, ponieważ struktura powłoki zaczyna się rozpadać. Patelnie teflonowe należy czyścić bardzo delikatnie, bez użycia twardych gąbek, a potrawy mieszać wyłącznie silikonową lub drewnianą łopatką, aby uniknąć uszkodzenia powłoki. Jakiekolwiek uszkodzenie powłoki teflonowej spowoduje jej złuszczenie i uwolnienie szkodliwych substancji.
Patelnia z powłoką teflonową Fagor Forza
Ceramiczne. Powłoka ceramiczna jest bardziej praktyczna - wytrzymuje temperaturę do 450 stopni Celsjusza, nie traci swojej struktury i nie wydziela toksycznych substancji. Ceramika umożliwia równomierne nagrzewanie się patelni w jak najkrótszym czasie. Wadą tej powłoki jest to, że jest ona podatna na uszkodzenia mechaniczne - łatwo się rozrywa i pęka przy upadku z wysokości. Patelnie ceramiczne można myć w zmywarce, ale nie nadają się do stosowania na płycie indukcyjnej.
Patelnia GRANCHIO Macchiato
Emalia. Emaliowane patelnie nadają się do stosowania na wszystkich rodzajach powierzchni do gotowania i tym samym są uniwersalne. Emalia zapobiega rozwojowi i rozmnażaniu się bakterii na patelni oraz chroni żywność przed wnikaniem metali o nieprzyjemnym zapachu. Patelnie z powłoką emaliowaną nie wymagają szczególnej pielęgnacji, ale należy uważać, aby na powierzchni i krawędziach patelni nie tworzyły się odpryski. Jeśli to zrobisz, stal będzie się utleniać.
Powłoki marmurowe, diamentowe, diamentowo-tytanowe są najmocniejsze i najtrwalsze. Składają się one z cząsteczek mineralnych tworzących odporną powierzchnię. Tego typu powłoki nie "boją się" zarysowania, są bezpieczne dla żywności i w pełni nieprzywierające, ale ich koszt jest znacznie wyższy niż innych typów powłok opisanych powyżej.
LAMART LT1059 patelnia
Przeznaczenie
Patelnie dzielimy ze względu na rodzaj zastosowania - decyduje to o kształcie patelni. Najszerszym typem jest klasyczna okrągła patelnia. Nadaje się do codziennego gotowania każdego rodzaju.
Patelnia RONDELL RDA-593
Ta głęboka patelnia jest jednocześnie pojemna i krucha. Umożliwia przygotowanie dużych porcji jedzenia. BOC ma kształt stożka i cienkie ścianki. Taka konstrukcja umożliwia natychmiastowe nagrzewanie się rusztu i pokrywanie potraw w mniej niż minutę. Prawdopodobnie widziałeś, jak profesjonalni kucharze nakładają jedzenie na ruszt, odwracając go do góry nogami. Wok umożliwia taką manipulację, a jedzenie jest umieszczane na dużym palniku, który zapewnia pełne i doskonałe pół-światło i zapewnia, że jedzenie jest gotowane prawidłowo.
TEFAL Revelation Plus Wok patelnia do smażenia
Ten wok ma niskie boki i małą średnicę. Płaskie, nieprzywierające dno patelni sprawia, że ciasto przywiera, a skórka jest za każdym razem odpowiednio przyrumieniona.
Patelnia TEFAL
Tradycyjna patelnia to kolejny typ patelni, który wyróżnia się smukłym kształtem. Wysokie boki umożliwiają umieszczenie w zapiekankach dużych ilości jedzenia, a szczelinowe dno pozwala na gotowanie bez przyrumieniania i przegrzewania.
RONDELL Mustang griddle
Ta patelnia grillowa ma żebrowane dno. Świetnie nadaje się do steków i kotletów, ryb i warzyw. Grill nie zużywa dużo oleju do jego smarowania, sok z produktów spływa do tacek, dzięki czemu jedzenie jest bardzo soczyste.
RONDELL Zeita patelnia grillowa
Uchwyt
Wybierając patelnię, zwróć uwagę na uchwyt: jego kształt musi być łatwy do uchwycenia jedną ręką. Materiał, z którego wykonana jest rączka, może być różny: bakelit i plastik, silikon i drewno lub może to być główny materiał, z którego wykonana jest podstawa patelni. Należy pamiętać, że rączka często się zapala, więc najlepiej wybrać twardy materiał, który się nie zapali. Rączka może być zdejmowana, co jest bardzo przydatne do przechowywania naczyń, lub patelnia może być wyposażona w dwa uchwyty, co jest bardzo pomocne w użytkowaniu naczyń.
RONDELL Rondel Escurion z wyjmowanym uchwytem
Średnica
Zanim kupisz patelnię, zdecyduj się na jej średnicę. Jeśli planujesz używać patelni do gotowania dla jednej lub dwóch osób, możesz wybrać małą średnicę 22-26 centymetrów. Większe patelnie mogą pomieścić dużą ilość jedzenia, ich średnica wynosi blisko 28 lub więcej centymetrów. Wielkość patelni musi być dopasowana do pojemnika na chrupki.
Podejmując decyzję o wyborze patelni, należy jasno określić: w jakim celu ją kupujemy, dla ilu osób i jaki rodzaj powierzchni do gotowania mamy w domu.
Życzymy Państwu udanego zakupu ????