Pyszna świąteczna pasja z całego świata
Pieczony ogon wołowy.
Zacznijmy od głównych pozycji w menu. Jedna z nich - pieczona ośmiornica, to danie tradycyjnie przyrządza się w Finlandii na Boże Narodzenie, tam nazywa się "Kinkku". Finis użyć solonego ogona wieprzowego (od 5 do 8 kilogramów), zrobić dla niego zalewę z musztardy: 2-4 łyżki stołowe, łyżkę stołową żółtego proszku z boczku i inne suche okruchy chleba do zalewy. Na początek pieczemy ogon w piekarniku w temperaturze 125-150 stopni w okolicach 40 xvinylin (nie jest to dokładny czas - zależy od wielkości i stanu mięsa, ale po pierwszym napełnieniu jego temperatura powinna wynosić 77 stopni - użyj specjalnej sondy do mięsa). Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na trzy razy, jeśli chcesz usunąć tłuszcz. Po tym, przykryć oxtxtail z patelni i ponownie umieszczone w piekarniku przez 10 xvillins w temperaturze 225 stopni (do tworzenia rum'yanovye wynik). Soczysty pieczony ogon wołowy uważany jest za główne danie na francuskim stole w okresie świąt zimowych.
pudding świąteczny
Robienie puddingu na Boże Narodzenie to stara angielska tradycja. Przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie, już w średniowieczu Anglicy przygotowując się do chrześcijańskiej uczty piekli pikantne ciasto dzień wcześniej. Proces gotowania świątecznego puddingu nie jest taki prosty - na to poświęcicie już cały dzień. Ale po spróbowaniu nowego, oryginalnego dania, zrozumiecie, że warto. ????
Do przygotowania ciasta potrzebne będzie 175 gramów standardowego buraka, taka sama ilość białej bułki tartej, brązowej mąki, oleju z wermiszelu i 2 jajka. Nadzienie owocowe przygotowuje się oddzielnie: potrzebne są różne suszone owoce (krople rosy, prażone wiśnie, mieszanka rozdrobnionej skórki, różne rodzaje przybrania, cynamon, goździki, skórka z 1 cytryny i alkohol: 100 ml. brandy, 4 łyżki imbirowego (innego) wina lub sok pomarańczowy. Wymieszać składniki i zalać sokiem (winem), pozostawić na 1 noc do zaparzenia.
Na ciasto wymieszaj tortille z borem, utrzyj masło, dodaj jajka, zucor i gotowe nadzienie owocowe. Naczynie wysmarować tłuszczem i umieścić w nim masę budyniową. Następnie formę przykrywamy folią, górę spinamy szpikulcem i dusimy na parze przez 6 lat. Po tym czasie budyń schłodzić i pozostawić w chłodnym, suchym miejscu na co najmniej 1 rok. Ma to na celu umożliwienie budyniowi pełnego "dojrzewania". Kiedy minie pożądany czas, umieścić budyń w pojemniku w dużym naczyniu z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Przed podaniem na stół powierzchnię puddingu skrapia się koniakiem i gotuje na parze. Efekt będzie wspaniały. Twoi goście z pewnością docenią Twoje starania.
Gęś z jabłkami
Gęś na Boże Narodzenie przygotowuje się w wielu krajach: w Danii, Szwecji, Niemczech... Przepisy tych krajów różnią się nieznacznie, podobnie jak podawanie do mięsa dekoracji. Proponujemy Państwu tradycyjny, klasyczny przepis na gęś pieczoną z jabłkami.
Dla wielkiej rodziny będzie niezbędny i wielki ptak - gęś, waga około 3 funtów. I do niego trzeba przygotować 1 kilogram zielonych jabłek z kwaskowatością. Gęś musi być posolona, ubita i natarta na zewnątrz i wewnątrz specjałami: czarnym i białym pieprzem, papryką, solą. Rozbierz jabłko i pokrój na duże kawałki, połóż je na środku przygotowanego ptaka. Na wierzchu ptaka przymocować drewniane szpikulce, aby podczas pieczenia sok z jabłek nie wylał się. Umieścić ptaka w rękawie do zapiekanek i włożyć do głębokiego naczynia, uprzednio zalewając potrójną ilością wody. Do końca procesu gotowania woda musi całkowicie odparować. Gęś gotować przez 1,5-2 lata - gotowość można sprawdzić nożem lub szpikulcem. Mięso powinno być bardzo wilgotne i soczyste, a smak, który poczujesz w piekarniku, od razu wprawi Cię w świąteczny nastrój. ????
Piernik (piekarnik)
Ten przepis jest klasyczny dla świąt Bożego Narodzenia dla wielu krajów świata. Piernik lub pierniczki, jak je nazywają, są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Przepis na gotowanie ciastek nie jest skomplikowany. Na początek trzeba zmielić 300 gramów borowika z proszkiem, dodać małe goździki, imbir - 1 łyżeczkę suszonego i świeżo dojrzałego, cynamon i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Osobno zmielić kakao (według uznania).
W tym momencie bierzemy 100-150 gramów masła brzoskwiniowego i dodajemy 1 jajko, starty imbir i 200 gramów bocce, mieszamy te składniki razem. Dodajemy 2 równe części gotowej masy: jedną część w czekoladowej bezy, drugą w białej. Wymieszać dwa rodzaje ciasta (konsystencja powinna być "ścisła"), przykryć blachą i włożyć do lodówki na 1 rok.
Gdy minie wyznaczony czas, wyjmujemy ciasto, rozpłaszczamy je i rozpuszczamy specjalne foremki do pierników. Umieść je na Deco i piecz w piekarniku z funkcją grzania (140 stopni) przez 10-15 hviliny.
Jeśli chcesz, możesz przygotować krem do piernika: ubij 1 bilok z odrobiną soli, miksując stopniowo dodawaj zucor. Piernik smarujemy kremem i wstawiamy do piekarnika na 2-3 minuty (w temperaturze 100 stopni).
Glintwein
Oczywiście nie zapomnimy o naszym tradycyjnym napoju musującym w tym czasie - Glintwein. Przepisów jest całkiem sporo. Proponujemy przygotować klasyczny przepis na duszne wino.
Do gotowania lepiej jest używać czarnego wina lub wina wytrawnego. Nie należy brać zbyt mocnego alkoholu - może on wywołać nieprzyjemny zapach podczas gotowania. Tak więc, trzeba będzie około 400 ml. litrów czarnego wina i specjalności: skórka cytrusowa, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 lub 2 łyżki bukietu, 0,5 łyżeczki imbiru, laski cynamonu - 1-2 sztuki, 3 goździki i 2 kwarty anyżu. Wybierz garnek o dużej objętości z grubym dnem (zapiekanka), wlej do niego wino i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodajemy wszystkie specjały i proszek do pieczenia (ewentualnie miód). Wymieszać, przykryć chrupkami i dać alkoholowi dobrze się podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Na koniec zdjąć kolbę z ognia, dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny (mandarynki) i ponownie wlać napar do krupniku, pozostawić do zaparzenia jeszcze na około 15 minut. Przed podaniem na stół przecedzić wino przez drobne sito.
Opisana powyżej pasja i napój będą jasnym dodatkiem do Twojego świątecznego stołu. Nie tylko zdobią menu, ale także cieszą gości swoimi walorami smakowymi. Życzymy Państwu smacznych i udanych świąt!