Warunki wymagane dla długiej żywotności napinacza

Szpulka to przedmiot, bez którego nie wyobrażamy sobie już naszej egzystencji w kuchni. Wśród gotujących się garnków i patelni okap kuchenny jest po prostu niezauważalny. Jak zatem zapewnić właściwą konserwację tego urządzenia?

Podstawową zasadą jest czystość. Zapewniają to wewnętrzne elementy urządzenia - filtry. Mogą być one dwojakiego rodzaju: tłuszczowe i węglowe.

Filtr tłuszczowy usuwa zaparowaną wodę, a filtr węglowy zapobiega przedostawaniu się do pomieszczenia nieprzyjemnych zapachów. Filtry te wykonane są z metalu lub akrylu. Te ostatnie są jednak bardzo niepraktyczne w użyciu, wytrzymują tylko kilka miesięcy, a potem filtr akrylowy musi być wymieniony.

Metalowe filtry tłuszczowe są najczęściej spotykane w wannach z hydromasażem. Nie ma potrzeby ich wymiany. Filtr tłuszczu należy myć co 1 lub 2 miesiące, w zależności od stopnia zablokowania.

Prawidłowy sposób mycia filtra:

    Urządzenie musi być zawsze odblokowane. Filtry muszą zostać usunięte. Wytrzeć korpus napinacza i odsłonięte części. Filtry należy myć oddzielnie, filtry przeciwtłuszczowe można myć w zmywarce. Nie stosować detergentów ściernych, używać miękkich gąbek lub ściereczek do kurzu, aby nie uszkodzić korpusu nasadki trzepaczki. Po nałożeniu detergentu na części i ciało, pozostaw go na kilka minut, a następnie usuń go gąbką. Na koniec wytrzyj elementy do sucha.

Od czasu do czasu należy również wymienić żarówki w okapach. Procedura ta musi być przeprowadzona, gdy urządzenie nie jest używane.

Prawidłowa konserwacja napięcia zapewni długą i wydajną żywotność urządzenia.

Proszę kliknąć na link, aby zobaczyć asortyment dostępnych elementów do napinaczy:

Akcesoria do napinaczy