10 wskazówek dotyczących blendera, które ułatwią Ci życie

Używaj swojego blendera nie tylko do robienia smoothie.

Smoothies to nie jedyna rzecz, do której nadaje się Twój blender. Kiedy kupujesz urządzenie, prawdopodobnie zdajesz sobie sprawę, że możesz w nim umieścić wszystko, co chcesz i ubijać do woli, ale z czasem łatwo o tym zapomnieć. Jeśli Twój blender stał się ostatnio piłą mechaniczną, poniższe porady i wskazówki pomogą Ci na nowo odkryć, jak przydatny może być blender.

Blender może służyć nie tylko do robienia smoothies: od oleju spożywczego po kompost, może być również niezastąpiony. To urządzenie kuchenne może wzbogacić zwykłe potrawy i dodać odrobinę przygody do nowych eksperymentów.

Wiaderko na lemoniadę

Zapomnij o sokowirówce do cytrusów i po prostu walcuj czyste cytryny na twardej powierzchni. Pokrój je na plasterki i ubij plasterki jednej cytryny w blenderze z 2 szklankami wody przez kilka minut na wysokich obrotach. W tym czasie wbij sok z cytryny i skórkę. Po ubiciu, pozostaw masę do czasu, aż płatki cytrynowe urosną, a następnie odciśnij skórkę przed dodaniem świeżej boćwiny lub żurawiny.

Kompost

Kompostowanie organiczne to przyjazny dla środowiska sposób na pozbycie się z ogrodu odpadów żywnościowych, wzbogacenie gleby i zmniejszenie zapotrzebowania na dodatki chemiczne. Umieść warzywa i skórki owoców w blenderze i miksuj przez 3-5 minut. Można również zmielić materię organiczną razem z zimną wodą, aby uzyskać kompost rzadki.

Do kompostowania, wrzuć fusy z grochu i skorupki jaj do blendera, aby uzyskać proszek przypominający trociny. Następnie można użyć piły do przykrycia roślin w doniczkach lub w ogrodzie, aby zapobiec zarażeniu i wzbogacić glebę w wapń. W ten sposób blender może zainspirować Cię do przestrzegania zasady zero waste i dbania o swoje miejskie lub domowe rośliny. ????

Omlet

Skrócić czas gotowania wczesnego omletu. Umieść kilka jajek w misce miksera i ubijaj przez 3-5 sekund. Otrzymasz lekkie i puszyste jajka, które za każdym razem pozwolą Ci uzyskać idealny omlet. Ten przepis pomoże Ci wprowadzić nowy smak i teksturę do klasycznego omletu.

Sorbet

W miesiącach letnich przygotuj sobie orzeźwiająco słodki i schłodzony deser w postaci domowego sorbetu. Wymieszaj dwie porcje świeżych lub mrożonych plasterków owoców z połową dzbanka ulubionego mleka i niewielką ilością świeżego soku z cytryny lub limonki i przechowuj w zamrażarce. Wypróbuj ten przepis na sorbet z mango.

Masło z szarej kozy

Olej z Petrocheese jest smacznym dodatkiem do każdej przekąski lub posiłku i jest bogaty w przeciwutleniacze, zdrowe tłuszcze i białko. Mieszanie własnej mieszanki siana i przypraw pozwala kontrolować ilość dodawanej soli i mąki w każdej porcji. Ponieważ domowy olej do gotowania często nie zawiera konserwantów, przechowuj go w szczelnym słoiku w lodówce przez okres do miesiąca. Spróbuj zrobić olej klonowo-mygdałowy lub poeksperymentuj z innymi cukrami, takimi jak olejowane nerkowce, orzechy laskowe, makadamia lub orzeszki ziemne.

Domowe borowiki

Jeśli chodzi o bor, to tradycyjnie zachowujemy tylko tradycyjny bor z pszenicy. Ale teraz ludzie wymieniają się zdrowymi alternatywami, ponieważ brona pszenna nie jest niezdrowym produktem. Zawiera 330 kalorii na 100 gramów, 10-13% glutenu, przyspiesza metabolizm i zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Oczywiście, nie można całkowicie go uniknąć, ale istnieje mnóstwo przepisów na substytuty białej fasoli, które można wypróbować.

Kiedy przepis wzywa do korzystania z płatków owsianych lub fasoli kukurydzianej, zamiast iść do supermarketu, można łatwo zrobić własne przez toasting płatków owsianych lub ziarna popcornu w trybie Pulse, aż staną się sproszkowane.

Pudding lub mus

Pudding to klasyczny, łatwy w przygotowaniu deser, o którym mało się mówi, ale jest bardzo pożywny. Ubity mus i budyń wermiszelowy to idealne desery, które można przygotować w blenderze. Przygotuj kilka porcji trójskładnikowego musu półwilgotnego lub puddingu z mango, a wszystko to dzięki blenderowi.

Szybka adaptacja wina

Czy wiesz, że wino można dekantować w blenderze? Starsze wina mogą gromadzić osad, a mieszanie wina może pomóc w rozbiciu i wyizolowaniu skórki. Wino ubijać w trybie impulsowym przez 30-60 sekund i przelać do beczek.

Zwykłe ciasto

Wymieszaj bor, jajka, wodę i mleko przez 15 sekund, aby stworzyć od podstaw własne ciasto na naleśniki lub racuchy. Wypełnij ciasto dekoracjami, mchem i naturalnymi aromatami, takimi jak ekstrakt z wanilii, lub dodaj arbuza w sezonie w miesiącach jesiennych.

Ulepszenie kava

"Istnieje wiele różnych nazw dla tego napoju, ale sensacja pozostaje ta sama - olej kokosowy kava. Wymieszaj 1-2 łyżki oleju spożywczego z 1 szklanką zaparzonej kaszy i 1-2 łyżkami oleju kokosowego. Ubijać w blenderze przez 10-20 sekund i przelać do gorącego kubka.