Jak wybrać kuchenkę gazową: tajemnice udanego zakupu
Pokaż treść artykułu
- Jak wybrać kuchenkę gazową?
- Rozmiar
- Materiały konstrukcyjne
- Palniki
- Piekarnik
- Czyszczenie piekarnika
- Sterowanie i funkcje dodatkowe
- Ustalenia
Mimo rosnącej popularności płyt elektrycznych, płyty gazowe nie tracą swojej pozycji. Powód jest prosty: na płytach gazowych gotuje się szybciej, a smak potraw jest bardziej intensywny. O tym jak wybrać odpowiednią kuchenkę gazową - czytaj więcej w tym artykule.
Jak wybrać kuchenkę gazową?
Aby nie popełnić błędu przy wyborze kuchenki, należy wziąć pod uwagę kilka ważnych parametrów. Należą do nich:
- Wymiary płyty gazowej;
- materiał, z którego wykonany jest panel;
- Liczba i wielkość palników;
- typ piekarnika;
- elementy sterujące i funkcje dodatkowe.
Porozmawiajmy o każdej pozycji z poniższej listy.
Rozmiar
W pierwszym etapie wyboru kuchenki należy znać wymiary urządzenia. Za uniwersalne uważa się następujące wymiary: 50×50, 50×60 lub 60×60 centymetrów. Wymiary te są odpowiednie dla większości kuchni i umożliwiają gotowanie dla całej rodziny. Jeśli chodzi o normę wzrostu, to wynosi ona zaledwie 80 i pół centymetra. Wielu producentów oferuje modyfikacje z regulowanymi nóżkami, specjalnie po to, aby dostosować wysokość do przestrzeni.
Dla tych, którzy nie radzą sobie z czterema standardowymi palnikami, dostępne są szersze strefy gotowania. Maksymalna szerokość płyty kuchenki gazowej wynosi 900 i 1000 mm i odpowiednio 6 palników.
Materiały do produkcji
Podstawowym budulcem nowoczesnych kuchenek gazowych jest stal żaroodporna. Płyty grzewcze mogą być wykonane z różnych materiałów. Właściwości technologii zależą od materiału.
Dzięki temu płyty z powłoką emaliowaną wyróżniają się niskim kosztem i atrakcyjnym wyglądem. Jednakże, powierzchnie często wykazują oznaki naprężeń podczas użytkowania i kiedy emalia jest czyszczona z brutala.
Powierzchnie do gotowania ze stali nierdzewnej są bardziej trwałe i wytrzymałe. Pielęgnacja tych płyt nie sprawia problemów, gdyż stal nie jest podatna na uszkodzenia od szczotek i detergentów ściernych.
Innym wyborem powłoki płyty jest skośna lub pół-szklista. Zaletami materiału są atrakcyjny wygląd i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Należy jednak zachować ostrożność przy wyborze chemii gospodarczej do pielęgnacji tej powierzchni: agresywne proszki mogą uszkodzić powierzchnię.
Palniki
Wybór liczby palników jest kwestią osobistych potrzeb. Dla tych, którzy gotują rzadko lub mieszkają sami, dwupalnikowa kuchenka jest w pełni wystarczająca. Lubisz gotować kilka potraw jednocześnie, a może kupujesz kuchenkę dla całej rodziny? Zwróć uwagę na czteropalnikowe płyty kuchenne.
Większość modeli kuchenek gazowych posiada w swoim arsenale jeden palnik dużej mocy, dwa palniki średniej mocy i jeden palnik małej mocy. Nie jest jednak absolutnie konieczne, aby zadowolić się rozwiązaniem standardowym. Konsumenci dostępne płyty z dużym konturem palników do gotowania złożonych wędzone lub duszone mięso, technologia z palnikami o wysokiej mocy, aby zwiększyć szybkość gotowania, a nie tylko. Kuchenki konwekcyjno-parowe posiadają nie tylko palniki gazowe, ale również palniki elektryczne. Kluczem jest ustalenie priorytetów. Wiedząc, czego dokładnie oczekujesz, łatwo wybierzesz akcesoria do swojej płyty gazowej.
Piekarnik
Piekarnik na kuchence gazowej może być gazowy lub elektryczny. Piekarniki gazowe wybierane są przez tych, dla których oszczędność urządzeń jest najważniejsza. Modele elektryczne przypadną do gustu entuzjastom innowacji. Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym może ustawić temperaturę z dokładnością do jednego stopnia, kontrolować poziom ciepła w procesie gotowania i виконувать підпал automatycznie, bez сірників i zapalników. To prawda, że nie musisz wybierać. Jeśli masz wątpliwości, który piekarnik jest najlepszy, zawsze możesz wybrać kombinowany piekarnik gazowy i grill elektryczny.
Klasyczną opcją zarówno dla piekarników elektrycznych jak i gazowych jest kilka trybów ogrzewania bez wentylatora (konwekcja). Nowocześniejsze i droższe piekarniki wyposażone są w elektroniczny wyświetlacz, grill, płyty, tryb konwekcyjny.
Jak więc wybrać? Jeśli nie planujesz tworzyć kulinarnych arcydzieł, a raczej używasz piekarnika do gotowania prostych potraw, wystarczy model z kilkoma trybami grzania, oświetleniem i timerem. Jesteś zapalonym kucharzem, fanem wypieków i chciałbyś, aby Twoje potrawy piekły się w piekarniku z maksymalną równomiernością? W takim przypadku potrzebna jest technologia konwekcyjna, która zapewnia równomierne rozprowadzanie powietrza w całym piekarniku. Grill jest niezastąpiony dla osób, które często przyrządzają małe porcje mięsa, ryb lub kurczaków.
Mówiąc o piekarniku, nie możemy zapomnieć o osobliwościach drzwi projektowych. Może być otwierany ręcznie lub znikać razem z liśćmi. Kolejna ważna rzecz, którą warto wiedzieć o drzwiczkach piekarnika: gruba płyta chroni przed przegrzaniem w kuchni.
Czyszczenie piekarnika
Ważnym aspektem przy wyborze piekarnika jest rodzaj czyszczenia. Nowoczesne modele mogą być wyposażone w jeden z trzech systemów:
- Hydroliza lub czyszczenie parą;
- czyszczenie katalityczne;
- System czyszczenia pirolitycznego.
Istotą hydrolizy jest wielkość wody w środku pieca. Użytkownik napełnia deko wodą i rozpoczyna cykl czyszczenia poprzez rozgrzanie pieca do temperatury 70-90 stopni Celsjusza. Po zakończeniu procedury (po ostygnięciu pieca) należy wytrzeć wewnętrzne powierzchnie czystą szmatką.
Zasadą czyszczenia katalitycznego jest specjalna powłoka, która nie może być zachwiana przez wodę i spożywanie pokarmów. Z czasem jednak powłoka ściera się, a dno piekarnika trzeba czyścić ręcznie.
Pyroliza to system dla tych, którzy często gotują i nie chcą sami myć piekarnika. Funkcja pyrolityczna eliminuje nawet najmniejsze osady tłuszczowe, zamieniając je w popiół w ciągu dwóch lub trzech minut. Należy zauważyć, że kadłub kuchenki i powietrze w pomieszczeniu znacznie się nagrzewają w wyniku tej procedury.
Drzwi będą musiały być czyszczone ręcznie. Najbardziej praktyczną opcją jest usunięcie drzwi, które można umyć pod bieżącą wodą.
Obsługa i funkcje dodatkowe
Mechaniczny typ sterowania z pokrętłami i standardowymi przyciskami jest doceniany przez większość użytkowników. Jeśli wybierzesz kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym, najszybszym sposobem sterowania jest panel dotykowy i wyświetlacz, który może być używany do ustawiania temperatury, czasu gotowania, itp.
Na jakie dodatkowe funkcje należy zwrócić uwagę przy wyborze płyty gazowej?
- Zapłon elektryczny to wygodna opcja podgrzewania gazu za pomocą palnika gazowego lub elektrycznego, a użytkownik tej kuchenki nie musi szukać palników i nie musi obawiać się ekspozycji.
- Timer - możliwość ustawienia czasu włączania i wyłączania palników.
- Szuflada szafkowa - specjalna szuflada do przechowywania przyborów kuchennych.
- Kraty rurowe są dwa razy bardziej wytrzymałe niż kraty emaliowane i dlatego są znacznie trwalsze.
- Akcesoria opcjonalne - kilka arkuszy różnych materiałów, drążki skrętne itp.
Każda kuchenka wysokiej jakości musi posiadać szereg funkcji, które zapewniają bezpieczeństwo użytkownika. Należą do nich:
- System sterowania, który wyłącza dopływ gazu, jeśli ogień rozgrzeje się podczas gotowania lub jeśli człowiek po prostu zapomni zapalić palnik;
- Wskaźnik temperatury, który umożliwia odczytanie temperatury płyty grzewczej bez ryzyka wypadku;
- System blokady panelu sterowania - bardzo przydatny dla rodziców z małymi dziećmi.
Zanim kupisz kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym lub standardową kuchenkę gazową, zapoznaj się z opiniami kupujących. Podczas aktywnego gotowania należy zwrócić szczególną uwagę na stopień nagrzania płyty grzewczej. Nie ma możliwości sprawdzenia tego parametru bezpośrednio w sklepie, dlatego wcześniej sprawdź komentarze użytkowników.
Ustalenia
Aby zakup był udany, należy wybierać kuchenkę stopniowo. Najpierw należy określić wymiary urządzenia. Wariant inversal to płyta 50×60 cm z regulowanymi nóżkami. Następnie należy zdecydować o liczbie palników i ich pojemności. Kolejnym krokiem jest wybór piekarnika. Czy jesteś zwolennikiem konserwatywnych metod gotowania? Zwróć uwagę na mechanicznie sterowane piekarniki gazowe. Jeśli chcesz kontrolować temperaturę podczas gotowania i często pieczesz w piekarniku mięso i ryby, dobrym wyborem będą kuchenki gazowe z piekarnikiem elektrycznym, konwekcją i grillem.
Pamiętaj, że konstrukcja płyty grzewczej jest kolejnym kryterium, ale znacznie ważniejsze jest zwrócenie uwagi na materiał użyty do budowy kadłuba i palników. Płyty klinkierowe lub stalowe wytrzymują dłużej niż modele emaliowane. Grubość materiału obudowy (zwłaszcza jeśli płyta wykonana jest ze stali) i zapasy na drzwiach piekarnika są również ważne dla bezpieczeństwa podczas użytkowania.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
0 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.Zaloguj się przez media społecznościowe
Facebook Google lub
Zostaw komentarz