Właściwa pielęgnacja kowbojki
W dzisiejszych czasach nie trzeba udawać się do specjalnego lokalu, aby cieszyć się smaczną cavą. Nowoczesne cava cookery stały się tak funkcjonalne, jak to tylko możliwe, pozwalając nam stworzyć w domu nawet mini ogródek cava. Prawidłowa eksploatacja i sprawna konserwacja kuchenki zapewni Państwu długą żywotność urządzenia.
Opisujemy, w jaki sposób należy używać kuchenki, aby stała się trwałym elementem wyposażenia Państwa kuchni.
Istnieje wiele rodzajów kuchenek: ekspresy do kawy, szybkowary, czajniki. Oczywiste jest, że mogą się one znacznie różnić od siebie pod względem konstrukcji i wyposażenia, a co za tym idzie, niezbędnych czynności związanych z obsługą i konserwacją.
Z reguły zalecamy zapoznanie się z instrukcją obsługi osłony przed jej demontażem w celu oczyszczenia części. A teraz wybraliśmy kluczowe punkty, na które należy zwrócić uwagę podczas eksploatacji praktycznie każdego pojazdu mechanicznego:
- Regularnie sprawdzaj, czy we wnętrzu mopa nie ma zanieczyszczeń i upewnij się, że nie wycieka z niego woda.
W przypadku ekspresów do cappuccino należy często wymieniać filtr: filtry papierowe należy wymieniać codziennie, natomiast filtry nylonowe można wymieniać po 50-60 zaparzeniach.
Sprawdzić, czy zbiornik kondensatu jest napełniony. Nadmierna ilość fusów z kawy może nie tylko pogorszyć smak świeżo zaparzonej kaszki, ale również uszkodzić urządzenie.
Przed przygotowaniem czarnej filiżanki owsianki należy sprawdzić tacę ociekową i natychmiast ją opróżnić, jeśli pojawi się na niej rdza.
Odkładania się kamienia można uniknąć stosując specjalne urządzenia do odkamieniania. Nawiasem mówiąc, większość nowoczesnych kuchenek ma funkcję "autoczyszczenia", która wykonuje kompletne odkamienianie, wystarczy dodać specjalny środek czyszczący.
Podczas gotowania olej z gotowania w czajniku pozostanie w czajniku, a jeśli się nagromadzi, może pogorszyć zapach i smak napoju. Producenci zalecają, aby profilaktyczne płukanie przeprowadzać po każdych 220 filiżankach naparu. Nowe kociołki posiadają wskaźnik wstępnie ugotowanej porcji, dzięki któremu będziesz wiedzieć, kiedy należy oczyścić kociołek z olejów po nalewkach.
Raz w miesiącu czyścić zaparzacz. Aby to zrobić, wystarczy wyjąć go z urządzenia i wyczyścić pod bieżącą wodą. Przed użyciem należy koniecznie wysuszyć urządzenie w naturalny sposób.
Duża liczba ekspresów wyposażona jest w funkcję cappuccino. Jeśli Twój czajnik jest wyposażony w tę funkcję, powinieneś sprawdzać, czy w ekspresie do cappuccino lub panarello nie gromadzi się mleko po każdej nowej filiżance cappuccino. Nie dopuścić do wyschnięcia ekspresu do cappuccino lub spowolnienia jego pracy, ponieważ może to znacznie pogorszyć aromat i smak napoju. Aby wyczyścić ekspres do cappuccino, należy podłączyć zbiornik na wodę do systemu mlecznego i uruchomić go, aż woda będzie wolna od osadów.
Wreszcie, dla tych, którzy uważają się za smakoszy i chcą wzbogacić swoje menu o nowe przepisy na cavę, oto kilka prostych, ale oryginalnych sposobów na przygotowanie cavy:
FRAPUCHINO
Przekonanie, że pyszna cava musi być gorąca, jest stereotypem. Jeśli kiedykolwiek piłeś prawdziwą cava frappé lub cappuccino frappé, wiesz, jakie to smaczne.
Składniki:
- 1 porcja espresso
3 łyżki deserowe skórki
50 ml mleka (najlepiej podwójnego)
Syrop karmelowy lub czekoladowy, można użyć obu
kostki lodu
ubite czubki
Gotowanie
- Przyrządzanie tradycyjnego espresso
Wsypać ugotowaną kaszę.
Bierzemy blender i mniej więcej dwa półcylindry i energicznie ugniatamy.
Dodajemy zimne mleko i kilka kostek lodu i dalej ugniatamy, aż lód będzie się kruszył na chrupki.
Dodać syrop z relish.
Uzupełnianie
CRÈME CAVA FRANCUSKA
Cava à la française doskonale pasuje do przepisów "à la carte" z Brazylii. Spróbuj go z delikatnym twistem, a od razu poczujesz się przeniesiony na spokojne podwórko z widokiem na Wieżę Eiffla.
Składniki (na 2 porcje kaszki):
- 200 ml ugotowanej kaszki (dostosować kruchość do smaku)
250 ml mleka
3 łyżki mąki
2 łyżki ziaren pieprzu
Przygotuj stronę
- Mleko zagotować razem z cukinią.
Zdejmij mleko z ognia i wsyp do niego tosty - energicznie mieszaj lub ubijaj.
Ugotowaną gorącą kawę wlewa się do masy mleczno-kapuścianej, miesza i rozlewa do filiżanek.
KLASYCZNE MACCHIATO
"Kawę przyrządza się z jednej porcji espresso i niewielkiej ilości mleka. Napar przypomina nieco latte, ale jest bardziej intensywny w smaku.
Składniki:
- 50 ml mleka
1 porcja gotowego espresso
Goryczka - według uznania
syrop do woli
Gotowanie
- Ubij mleko za pomocą urządzenia do parzenia cappuccino (gorące mleko można również ubić mikserem, jeśli urządzenie do parzenia cappuccino nie jest wyposażone), aż do uzyskania spienionej konsystencji.
Przelać piankę do pojemnika lub szklanki i zalać świeżo zaparzonym espresso.
W rezultacie powstaje jedwabiste trójznakowe nadzienie: gorące mleko na dole, solidne espresso pośrodku i przejrzysta, woskowa mleczna pianka na górze.