5 wskazówek dotyczących przechowywania żywności w zamrażarce

 Produkty na zmianę, z reguły stanowią największy wydatek w każdej rodzinie. Dlatego bardzo ważne jest, aby mieć pewność, że każda hrywna zostanie wydana mądrze, a zakupione jedzenie nie jest stracone w czasie. Dlatego też dla wielu osób bardzo ważne będzie właściwe korzystanie z zamrażarki i troska o zachowanie świeżości żywności przez długi czas.

Jeżeli ty kupujesz produkty masowo lub w wielkich ilościach, i ty no masz dosyć chłodni przestrzeń w chłodni, perfect pomysł jest używać stojącą chłodnię. Niezależnie od tego, które urządzenie wybierzesz, te sześć prostych porad dotyczących konserwacji zamrażarki pomoże ci zachować świeżość żywności.

Idealna temperatura do zamrażania

Wiele osób może nie zdawać sobie z tego sprawy, ale naprawdę istnieje idealny reżim temperaturowy do konserwowania mrożonek. Produkty zamrożone w temperaturze -17 °C lub niższej są zawsze bezpieczne do spożycia i pomagają zachować szereg ważnych właściwości odżywczych, w tym:

  • Zawartość witamin; Smak; Tekstura; Kolor.

Bardzo przydatne będzie również zamrażanie produktów w okresie ich świeżości. Chociaż jakość może się pogorszyć po długim okresie zamrażania, produkty przechowywane w temperaturze -17 °C lub niższej często można bezpiecznie rozmrażać i spożywać.

Zwróć uwagę na umiejscowienie

Szybkość zamrażania decyduje o tym, jak dobrze żywność pozostanie zamrożona, dlatego bardzo ważne jest, aby zapewnić, że żywność jest szybko zamrażana.

Utrzymywanie temperatury na poziomie -17°C lub niższym jest oczywistą koniecznością, ale można również przyspieszyć proces zamrażania, starannie pilnując, aby żywność była umieszczana w zamrażarce. Umieszczenie żywności bezpośrednio przy ścianie zamrażarki znacznie skraca czas potrzebny do zamrożenia. Gdy żywność jest już całkowicie zamrożona, można ją zdjąć ze ściany bocznej, aby zamrozić inne produkty w trybie przyspieszonym.

Oznaczyć towary, które mają być zamrożone.

Etykietowanie żywności przed umieszczeniem jej w zamrażarce znacznie upraszcza późniejszą identyfikację. Użyj ciemnego markera, który jest dobrze widoczny na plastikowych torbach lub innych pojemnikach, tak aby Twoje notatki były łatwe do odczytania. Tak więc, gdy pakiety różnych mięs będą zamrożone, można łatwo wybrać wymagany pakiet.

Pamiętaj, aby podać jak najwięcej informacji, np. co znajduje się wewnątrz opakowania lub pojemnika, datę zamrożenia i liczbę porcji. Dostępność i prostota tych informacji jest gwarancją łatwego zarządzania pojemnością zamrażarki.

Wiedz, co jest bezpieczne, a co nie.

Niektóre produkty spożywcze po prostu nie nadają się do zamrażania. Na przykład, nie jest bezpieczne zamrażanie żywności w puszkach. Jajka pozostawione w zamrażarce również nie są bezpieczne do zamrażania.

Wszystkie inne produkty mogą być mrożone, ale są też takie, których jakość może ulec pogorszeniu w wyniku mrożenia. Tekstura niektórych pokarmów, takich jak ser, jogurt, majonez i gotowane jajka jest zniekształcona. Inne środki spożywcze, np. tłuste produkty, mogą zjełczeć w wyniku zamrożenia. Sosy o dużej zawartości tłuszczu mogą się przypalić lub rozpaść w wyniku zamrożenia.

Chociaż większość żywności jest bezpieczna dla zamrażarki, zawsze najlepiej jest upewnić się, że żywność, którą oszczędzasz, nadaje się do zamrażania.

Zgrzewanie próżniowe, nawet bez urządzeń do zgrzewania próżniowego.

Worki zgrzewane próżniowo doskonale nadają się do zamrażarek. Usuwając wilgoć z torby, żywność może pozostać świeża w zamrażarce przez dłuższy okres czasu. Niekoniecznie jednak potrzebne są specjalne worki do pakowania próżniowego.

Możesz użyć rurki i osiągnąć ten sam cel. Wystarczy zamknąć worek wokół plastikowej rurki, a następnie usunąć z niego wszystkie zanieczyszczenia. Jak tylko to zrobisz, zamknij całkowicie torebkę i włóż ją do zamrażarki.