10 wskazówek dotyczących gotowania potraw w parowarze

 Zapewne wielokrotnie słyszałeś, że gotowanie na parze jest idealną, zdrową metodą przyrządzania potraw. Nie dodajesz zbędnych kalorii podczas gotowania, a Twoje jedzenie zachowuje więcej ważnych zasobów, minerałów i olejów spożywczych. Badanie zasad korelacji parowaru może być nieco mylące, ale możemy pomóc Ci uporządkować tę kwestię. Niniejszy przewodnik zawiera kilka podstawowych wskazówek, które pomogą Państwu szybko znaleźć najlepszy sposób gotowania potraw w parowarze.

Nasze propozycje dotyczące gotowania na parze

Najczęstszym błędem jest dodanie zbyt dużej ilości wody. Bardzo łatwo jest z tym przesadzić. Wiesz, że gotujesz jedzenie na parze i potrzebujesz wody do wytworzenia pary. Więc więcej wody oznacza więcej pary, prawda?

Jeśli zbyt duża ilość wody przepłynie przez pokrywę parowaru, spowoduje to zagotowanie się potrawy zamiast gotowania na parze. Jeśli jednak dodasz zbyt mało wody, woda wypłynie zanim potrawa będzie gotowa.

Zwróć uwagę na czas gotowania.

Znalezienie idealnego czasu gotowania jest kluczowe dla zapewnienia, że warzywa gotowane na parze lub warzywa okażą się całkowicie ugotowane. Jeśli nie gotujesz ich wystarczająco długo, otrzymasz częściowo ugotowane produkty, które nie będą w stanie się ugotować. Zbyt długie gotowanie może spowodować, że jedzenie stanie się mączne i nieświeże.

Pierwsza lekcja - planowanie gotowania potraw. Gotowanie na parze - ma tendencję do bycia dość shvidno metoda gotowania, więc jest to idealnie nadaje się, jeśli chcesz coś zapiąć. Aby ugotować warzywa na parze z innymi potrawami, poczekaj, aż wszystkie potrawy będą gotowe, a następnie dodaj warzywa.

Jeśli zauważysz, że warzywa gotują się bardzo szybko, nie zostawiaj ich w parowarze. Pozostawienie ich w parowarze spowoduje ich dalsze gotowanie, ponieważ nie ma możliwości usunięcia pary, jak to można zrobić w przypadku konwencjonalnego ogrzewania. Zamiast tego umieść ugotowane na parze warzywa w misce z wrzącą wodą. Zatrzyma to proces gotowania i pomoże zachować chrupkość warzyw.

Jeśli nie jesteś pewien, jak długo coś gotować, zatrzymaj się na krótszy czas. W ten sposób można na bieżąco kontrolować proces gotowania. Zawsze będziesz mógł kontynuować, ale nie będziesz w stanie wyrzucić ugotowanego jedzenia, które już się zakotwiczyło. Jak tylko poznasz idealny czas gotowania, zapisz go. Stopniowo będziesz mógł stworzyć swoją mini książkę z przepisami. Wtedy możesz gotować na parze do perfekcji i gotować kilka składników naraz, a wszystkie wyjdą perfekcyjnie.

Zachowaj prostotę, aby zrozumieć, jak to wszystko działa

Jak można zrozumieć z tych sugestii dotyczących gotowania na parze, jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby uzyskać idealne danie. Aby ułatwić sobie zadanie, zacznij od łatwego. Zamiast gotować danie z niegotowanymi owocami morza, spróbuj najpierw z warzywami korzeniowymi. Zamiast próbować gotować kilka rodzajów warzyw naraz, zacznij od jednego rodzaju, aż osiągniesz pożądany efekt. Tak więc, będzie można zrobić bardziej złożone strasses rozbiravshis z każdego składnika osobno.

Poznaj najlepszy sposób gotowania

Aby wydostać się z parowaru wszystko, aby rozpocząć vibro vibro vibro produkty do gotowania w nim. Niektóre gotować lepiej niż inni, więc rozglam naismachnishi warianty. Dla ułatwienia pogrupowaliśmy je w kategorie.

Warzywa

Parowar jest najczęściej używany do gotowania warzyw. Chociaż większość ludzi preferuje gotowanie marchewki lub brokułów, istnieje wiele innych opcji. Można gotować zieleninę, warzywa korzeniowe, khrestotsvithi (brokuły, kapusta) i cukinię. Możesz również spróbować ugotować mrożone warzywa.

Owoce morza

W parowarze można gotować ryby i skorupiaki (małże, krewetki, kalmary). Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych ryb. W przypadku ryżu mrożonego należy dodać 5-10 godzin do czasu podanego w przepisie. Sprawdzić nożem gotowość ryby: po nakłuciu powinien wypłynąć porowaty sok, a mięso powinno gładko wyjść z łuski. Mięczaki mają tendencję do zmiany koloru i stają się mniej porowate.

Bydło i jagnięcina.

Większość ludzi nie zastanawia się nad tym, ale delikatne plastry krowy i jagnięciny można gotować na parze. Mięso pozostanie soczyste i suche oraz zachowa swoją objętość. Para traktuje mięso w niższej temperaturze, ale gotuje szybciej niż gorące suche powietrze z piekarnika. Unikaj twardszych rodzajów mięsa. Nie będą tak apetyczne.

Ptaki i jaja

Jeśli masz ochotę, możesz je połączyć z całym kurczakiem. Większość ludzi uważa, że lepiej jest gotować osobno pierś, żółtko, nogę i kostnicę. Wystarczy użyć termometru do mięsa, aby sprawdzić, czy temperatura wewnętrzna osiągnęła minimum 160 stopni.

Zamiast gotować jajka możesz je ugotować na parze! Sześć szybkich obrotów w parowarze i otrzymujemy ugotowane białka jaj z miękkim, promiennym środkiem. Dwadzieścia pięć minut - i masz idealnie ugotowane jajka.

Pamiętaj, aby wszystko zmierzyć.

Czas gotowania na parze zależy od jej wielkości. Jest to prawdopodobnie jeden z najważniejszych aspektów korzystania z parowaru - określenie, ile czasu jest potrzebne dla dużych produktów, a ile dla innych osób.

Należy wziąć pod uwagę wielkość i całkowitą objętość przygotowywanej potrawy. Można na przykład ugotować kurczaka w całości lub w kawałkach. W obu przypadkach gotuje się całego kurczaka. Szybciej jest jednak ugotować kurczaka w kawałkach niż w całości.

Przyprawić potrawy przed gotowaniem na parze.

Przyprawiasz jedzenie przed gotowaniem na parze innymi metodami, więc dlaczego nie doprawić go przed gotowaniem na parze? Zamiast po prostu posypywać warzywa, spróbuj zrobić mieszankę z oliwy z oliwek i ziół, która sprawi, że danie będzie bardziej aromatyczne. Dzięki temu przyprawy będą lepiej przylegać do warzyw podczas gotowania.

Jeśli chodzi o mięso, pozwól mu się zamarynować przed przyrządzeniem. Pozwoli to na dojrzewanie smaku.

Pamiętając o tych wskazówkach dotyczących przypraw, otrzymamy doskonały dodatek. Możesz eksperymentować z przyprawami zarówno do jedzenia, jak i do wody. Spróbuj mieszać i łączyć zioła i przyprawy, aby uzyskać różne kombinacje smakowe.

Włóż przyprawy do wody

Możesz aromatyzować wodę aromatami, które będą przenoszone do żywności za pomocą pary. Zamiast zwykłej wody, spróbuj zmieszać wodę z bulionem drobiowym lub warzywnym. Czysty kwaśny smak można uzyskać przez dodanie cytryny.

Jeśli lubisz eksperymentować z odmianami, dorzuć trochę ziół. Idealnie nadają się do tego celu rozmaryn, horchata, trawa cytrynowa i winogrono. Smak wyjdzie bardziej aromatyczny, niż gdybyś przyprawiał jedzenie pośrednio.

Doprowadzić wodę do wrzenia.

Jedną z sugestii dotyczących korzystania z parowaru jest to, aby nie wkładać jedzenia do pojemnika, dopóki woda nie zacznie wrzeć. Pozwoli to na dokładne określenie czasu gotowania na parze, ponieważ gotowanie zaczyna się właśnie w tym czasie. W przeciwnym razie żywność będzie się stopniowo podgrzewać w miarę jak zimna woda będzie stawała się coraz bardziej gorąca, a w końcu zagotuje się i zacznie parować.

Upewnij się, że pokrywa pojemnika na chrupki jest hermetycznie zamknięta.

Aby gotowanie było efektywne, para musi otaczać żywność. Jeśli uszczelnienie nie zostanie zachowane, para wodna będzie się ulatniać. Nieprzepuszczalny garnek do gotowania na parze będzie się dłużej gotował.

Rozmrażać żywność.

Mrożonki należy odstawić do lodówki na kilka minut przed gotowaniem. Możesz też umieścić je w parowarze, aby szybko i bezpiecznie je rozmrozić.