Zachowaj witaminy: pyszne dania na lato

Lato powoli nas opuszcza. Trochę się spieszymy, ale ta pora roku dostarczyła nam ogromnej różnorodności owoców, warzyw i zieleniny. Chcąc zaoszczędzić więcej witamin na zimę, zacznij przygotowywać produkty sezonowe: warzywa w puszkach, gotowane dżemy owocowe, zamrażaj zieleninę i tak dalej. Chcemy podzielić się z Wami kilkoma oryginalnymi przepisami na warzywa na zimę - być może jeszcze ich nie jedliście ????.

Dżem marchewkowy

Marchew - raczej słodkawe warzywo, którym można się delektować, doskonale sprawdza się w deserach i produktach pasyjnych. Proponujemy spróbować ugotować oryginalny i niezwykle smaczny przepis na dżem.

Do tego potrzebne będą:

    1 kg dużej marchwi słodowej (z małym rdzeniem); 1 kg mąki; Kwas cytrynowy; Wanilina; Kardamon.

Marchew trzeba ubić i obrać. Po tym - nachatkuvali (ruszt na suchych rusztach). Można to łatwo zrobić, używając przystawki do tarcia w maszynce do mielenia mięsa do warzyw - w ten sposób zaoszczędzisz czas i własne siły.

Startą marchew gotować około 5 hwy we wrzącej wodzie (4 miski). Następnie połowę płukanki należy rozdrobnić, a do pozostałej wody dodać 1 kg mąki. Dusić na małym ogniu, regularnie mieszając, aż zucor napełni się i syrop zacznie tężeć. Marchew powinna stać się porowata i dzięki temu bardzo miękka. Pod koniec procesu (5 minut przed gotowością) dodajemy 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, kardamon i wanilinę. Dżem dokładnie wymieszać i przelać do słoików w stanie gorącym (oczywiście przygotowanych na początku do puszkowania) i szczelnie zakręcić. Sterylizacja puszek (i garnków) jest łatwiejsza do przeprowadzenia za pomocą parowaru - należy trzymać je na kotle parowym przez około 5 h. Dżem marchewkowy gotowy!

Dżem marchewkowy

Konserwacja warzyw często wiąże się z wykorzystaniem pomidoriv i petard - najbardziej rozpowszechnionych produktów. Opisane poniżej przepisy są oryginalne i nieszablonowe pod względem walorów smakowych.

Cukinia z puszki z ananasem

Cukinia nie jest niczym wspaniałym, możecie powiedzieć. Ale cukinia, która będzie pyszna, jak ananas - coś niezwykłego. I będzie naprawdę smaczne, uwierzcie ????.

Do tego przepisu będziesz potrzebować:

    Kilkanaście dużych cukinii - 2-3 sztuki; 1 kg żółtych jabłek; 600 gr. cukinii; Woda - 3 l; 5 łyżeczek kwasu cytrynowego; Goździki - 10 szt.

Na początek obierz cukinie. Użycie kompaktowej obieraczki będzie bardzo przydatne. Następnie kroimy cukinie w średniej wielkości krążki i usuwamy rdzenie. Powinno to spowodować powstanie "pierścieni". (Kształt nie jest najważniejszy - cukinię można również pokroić w kostkę).

W wysterylizowanych puszkach (sterylizację można przeprowadzić za pomocą parowaru lub parowaru) włóż pierścienie cukinii, włóż vimita alicha i kilka goździków do pustego środka. (Jeśli cukinia jest pokrojona w kostkę, wystarczy wymieszać produkty. Oczywiście alicha również musi być ubita).

Zostało tylko trochę ????. Syrop do konserwacji musi być przygotowany. Aby to zrobić, musisz wymieszać sodę oczyszczoną i kwasek cytrynowy w wodzie i doprowadzić płyn do wrzenia. Syrop wlewamy do słoików z cukinią i alicjami i przykrywamy kruszonką (ale nie zakręcamy). Ostatnim krokiem jest sterylizacja słoików (20 minut). Również najlepiej zrobić to w misie multicookera, aby zaoszczędzić czas. Zamknąć szczelnie słoiki, odwrócić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Oryginalne cukinie o smaku ananasa są już gotowe! Twoi goście będą mogli docenić tę smaczną przekąskę w sylwestrową noc ????

Cukinia z puszki o smaku ananasa

Zielenina na zimę

Zieleninę można przygotować na kilka sposobów.

#1 - zamrażanie

Oczyszczone i suche zioła (wiśnia ogrodowa, pietruszka, zielona zibula, bazylia, itp.) dojrzewają - za pomocą gałkownicy lub po prostu tnąc; wkładamy do pojemnika lub specjalnej torebki do zamrażarki i wkładamy do zamrażarki. Ta metoda pozwala zachować 90% witamin zawartych w zieleninie.

Nr 2 - olejowane zieleniny w kształtach

Ten rodzaj gotowania jest bardzo popularny we włoskich domach. Zieleninę również trzeba dokładnie ubić i osuszyć, przełożyć do małych foremek (można użyć foremki do lodu) lub słoików. Następnie polej zieleninę olejem (możesz użyć zarówno oliwy z oliwek, jak i zwykłego oleju słonecznikowego). Jeśli lubisz, możesz dodać odrobinę soli. Formę wstawić do lodówki na dno (nie zamrażać).

#3 - suszona zielenina.

Można również suszyć pęczki dowolnej zieleniny. Suszona zielenina jest idealna do zup, sałatek i dekoracji. Do gotowania zioła muszą być ubite, starannie wysuszone i rozdrobnione. Proces suszenia jest łatwy do przeprowadzenia przy pomocy specjalnej suszarki do warzyw i owoców.

Zielenina w oleju

Kawior warzywny

Kupić cukinię i inne warzywa kawior w sklepach nie jest konieczne - to jest o wiele bardziej przyjemne i przyjemne, aby kawior ręcznie, w warunkach domowych. Proponujemy przepis na kawior warzywny do konserwowania. Będziesz potrzebować:

    Młoda cukinia - 0,5 kg; Bakłażan - 0,5 kg; Papryka Sauteed - 0,5 kg; Grzyby - 0,5 kg; Pomidory - 1,5 kg; Marchew - 0,5 kg (według uznania); Ogórek (najlepiej młody) - kilka goździków; Aceton - 1 łyżeczka; Olej Soyoshnikov - 2-3 łyżki stołowe; Specjalności - sól, pieprz.

Ten przepis na kawior z pewnością zakocha się w Tobie i Twoich bliskich, ponieważ połączenie smaków, które powstaną w wyniku gotowania, nie pozostawi nikogo obojętnym.

Następnie przystąpić do gotowania. Umyj i obierz wszystkie warzywa i usuń z nich skórę/skórkę/sad. Warzywa pokroić w średniej wielkości plastry, marchew zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa (poza cebulą, marchewką i przyprawami) włożyć do naczynia i dusić w piekarniku od 2 do 12 godzin. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej arbuza i marchewkę do miękkości.

Ugotowane warzywa wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę z pomidorów. Przepuścić wszystkie składniki przez młynek. Gotową mieszankę warzyw włożyć do rondla z grubym dnem, dodać olej i dusić na wolnym ogniu przez dwie minuty. Dodać przyprawy, zrumieniony bakłażan i otset i dusić przez kilka minut, ciągle mieszając.

Ikrę włożyć do przygotowanych naczyń (przez obróbkę termiczną) i szczelnie zamknąć zaciskami. Odwrócić słoiki z likierem do góry dnem i przykryć ciepłą plandeką do całkowitego schłodzenia. Wspaniały zimowy przysmak jest gotowy ????. Ten przepis jest również godny uwagi ze względu na fakt, że uszczelniając warzywa, zachowujesz wszystkie ich dobre właściwości i witaminy.

Kawior warzywny

Suszone warzywa i owoce

Suszyć można również różne owoce i warzywa. W tym celu łatwo jest użyć specjalnej suszarki. Suszyć można praktycznie wszystko: wspomniałam już o zieleninie, pieczarkach i cukinii, pomidorach i papryce. Warzywa muszą być wcześniej ubite, obrane i pokrojone.

Suszenie jest poręczne i owoców: śliwek i gruszek, jabłek i moreli ... praktycznie wszystkie owoce mogą być zbierane w ten sposób. Gdzie można wykorzystać suszone owoce? W skrócie! W zupach i sałatkach, gulaszach warzywnych i deserach. Kluczem jest wykazanie się wyobraźnią, a Twoja rodzina doceni Twoje wysiłki ????.

Suszarka do warzyw i owoców Saturn ST-FP0112

Zamrażanie

Chcielibyśmy opowiedzieć Państwu o mrożeniu owoców i warzyw. Nie będziemy rozróżniać poszczególnych kategorii, należy jedynie znać zasady zamrażania i przechowywania.

Owoce i jagody takie jak porzeczki, winogrona, morele i inne powinny być dokładnie umyte i wysuszone przed zamrożeniem. Łatwo je zamrozić w kompaktowych pojemnikach, dzięki czemu jagody nie będą się "gniotły". Najlepiej jest używać szklanych pojemników, ponieważ plastik nie jest dobry dla żywności.

Do zamrażania należy używać lodówek z szufladami objętościowymi i systemem No Frost. System ten umożliwia zamrażanie żywności "bez mrozu" za pomocą zimnego powietrza.

Najlepiej, jeśli Twoja lodówka posiada funkcję "szybkiego zamrażania", jest ona specjalnie zaprojektowana do zamrażania warzyw i owoców na długi okres czasu. Funkcja "szybkiego zamrażania" zachowuje wszystkie cenne witaminy i właściwości produktów oraz zachowuje ich strukturę po zamrożeniu.

Mrożone owoce jagodowe, owoce i warzywa

Przygotowanie świątecznych zapiekanek przy użyciu nowoczesnej technologii jest bardzo proste i szybkie. W chłodniejszych porach roku można rozkoszować się naturalnymi smakami warzyw, owoców i ziół, a także dostarczać organizmowi witamin, których brakuje na co dzień.

Dobre gotowanie i radość z gotowania ????