Właściwa pielęgnacja lodówki jest kluczem do długiego i niezawodnego działania.
Trudno sobie wyobrazić mieszkanie czy dom bez wszystkich tzw. urządzeń. Mowa tu o wszelkiego rodzaju urządzeniach kupowanych w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Przyzwyczailiśmy się do nich tak bardzo, że praktycznie nie wyobrażamy sobie posiłku bez ich udziału. I o ile bez czajnika, blendera i mikrowirówki można się jeszcze obejść, o tyle bez lodówki byłoby gospodyni domowej bardzo trudno. A skoro jest tak ważna, to i lodówka wymaga szczególnej troski. Który? Porozmawiajmy w tym artykule.
Różnice w pielęgnacji lodówek, które wymagają i nie wymagają rozmrażania.
Wszystkie urządzenia są dwojakiego rodzaju: niektóre modele posiadają funkcję rozmrażania, inne nie wymagają ręcznego rozmrażania.
W kontekście odszraniania lodówki, odnosi się to do systemu "No Frost". Dostępność systemu sprawia, że użytkownik nie musi co jakiś czas wyjmować wszystkiego z komory chłodziarki i zamrażarki, aby to wyczyścić. No frost wykonuje odszranianie samodzielnie za pomocą specjalnego elementu grzewczego. Woda powstała podczas topnienia lodu spływa do odpływu i pod wpływem ciepła wytworzonego przez sprężarkę zamienia się w parę.
Jeżeli jednak technika chłodzenia komór chłodniczych i mroźniczych nie jest dostępna, urządzenie chłodnicze musi być stale i niezależnie opróżniane. Dlaczego w środku urządzenia znajduje się lód? To proste: przechowywana w nim żywność odparowuje wilgoć, która gromadzi się w rurkach chłodzących. Zazwyczaj jest mało prawdopodobne, aby kulka lodu uszkodziła lodówkę. Jednakże, jeśli pozostawimy ją bez nadzoru na dłuższy czas, kula lodu ma tendencję do zmniejszania się z czasem i będzie wymagała więcej energii elektrycznej oraz więcej czasu na schłodzenie żywności. Upewnij się, że kula śnieżna na ściankach zamrażarki i komory głównej nie przekracza 5-6 mm. Ważne! Lepiej jest rozmrażać lodówkę, gdy jest zimna, a po zabiegu włączyć ją wieczorem lub wczesnym popołudniem, wtedy system łatwiej osiągnie wymagany reżim temperaturowy.
Podsumowując, łatwo sobie wyobrazić, że lodówka No Frost jest znacznie łatwiejsza w utrzymaniu niż system, który nie posiada tej technologii.
Jak prawidłowo rozmrażać i myć lodówkę
Czyszczenie lodu i śniegu z zewnątrz lodówki nie oznacza, że wystarczy ją podłączyć i poczekać, aż się rozmrozi. Potrzebne jest właściwe podejście.
- Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na objętość lodówki i upewnić się, że żaden z produktów nie wyschnie po ogrzaniu do temperatury pokojowej. Najlepiej umieścić wszystko w innej lodówce.
W przeciwnym razie, jeśli w kuchni jest zbyt gorąco, najlepiej odłożyć rozmrażanie na później. W wysokich temperaturach chłodziarka będzie się szybciej rozmrażać, ale potem będzie potrzebować znacznie więcej czasu na schłodzenie, co może mieć negatywny wpływ na żywotność urządzeń chłodzących.
Po trzecie, włączyć urządzenie za pomocą sterownika, a następnie odłączyć od sieci. Następnie produkty mogą zostać usunięte. Jeśli nie masz innej lodówki do tymczasowego przechowywania ich, spróbuj przechowywać całą żywność w chłodnym miejscu i przykryj matami.
Większość nowoczesnych urządzeń jest wyposażona w zbiornik na wodę, która powstaje podczas procesu rozmrażania. Producenci mogą również zapewnić otwory do podłączenia specjalnej rury do odprowadzania wody. Jeśli jednak te opcje nie są dostępne, wystarczy pojemnik. Powinna ona być na tyle szeroka, aby przykryć cały obwód dolnej części schładzacza, minimalizując w ten sposób możliwość rozlania się wody roztopowej. Ewentualnie można usunąć nagromadzoną wodę za pomocą gąbki lub gąbki ręcznej.
Ostatnią rzeczą, którą należy zrobić bezpośrednio przed rozmrażaniem jest wyjęcie półek, szuflad, tacek i kratek.
Sam proces rozmrażania odbywa się w sposób naturalny przez automatyczny system rozmrażania lub w temperaturze pokojowej. Ale tutaj również należy zwrócić uwagę na pewne aspekty.
- Aby przyspieszyć proces, można umieścić pojemnik z tlenem w lodówce. Lód roztopi się szybciej i w szybszy sposób, jeśli użyjesz suszarki do włosów lub termowentylatora.
Jeśli zauważysz, że ściany się kruszą, powinieneś od razu je oczyścić. W ten sposób rozmrażanie jest szybsze i jest mniej wody. Dla przypomnienia, golenie można po prostu włożyć do zlewu. Należy jednak pamiętać, że siłowe usuwanie śniegu ze ścianek lodówki jest bardzo niewskazane! Ściany mogą być nie tylko zabrudzone, ale również mogą zagrażać szczelności jednostek czynnika chłodzącego. Nie używaj noża do cięcia czegokolwiek, są do tego specjalne ostrza z końcówką piankową, podobne do tych używanych do usuwania poli z szyby samochodowej. Jednak takim ostrzem można usuwać tylko roztopiony lód.
Gdy lód się rozmrozi, można wyczyścić komorę chłodziarki. Ściany, styropian i pojemniki spryskać wodą przy użyciu akcesoriów do lodówek. W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostępnych jest wiele środków czyszczących, niektóre droższe od innych. Jednak lepiej jest dać pierwszeństwo produktom kremowym, płynnym lub żelowym. Produkty o tej fakturze nie pozostawiają śladów na powierzchni.
Dopóki lodówka jest sucha, nie należy jej włączać. Wielu właścicieli zaleca przyspieszenie tego procesu poprzez odparowanie wody suszarką do włosów. Jednak nie zawsze tak jest, ponieważ tworzywo sztuczne nagrzewa się i dalej się ochładza, gdy urządzenie jest włączone.
Przed podłączeniem lodówki do prądu należy upewnić się, że jest ona sucha nie tylko w środku, ale również na zewnątrz. Upewnij się również, że pod spodem nie ma siniaków.
Następny krok jest dla najmniejszej rzeczy: gdy system jest suchy, umieścić jedzenie z powrotem do przechowywania.
Jak pozbyć się zapachu z lodówki
Otwierasz drzwi lodówki i czujesz nieprzyjemny zapach? Jeśli znasz tę sytuację, oto kilka wskazówek, jak pilnować lodówki, by nie pachniała brzydko.
Z tych powodów często może pojawić się nieprzyjemny zapach:
- produkt został pozostawiony;
znajduje się jeden lub więcej nieodpowiednio zapakowanych środków spożywczych;
czas przechowywania lub warunki zostały naruszone;
brak funkcji opróżniania z zapachów w modelu lodówki, co powoduje rozwój i zakwit bakterii;
odpływ (spust) jest zatkany resztkami jedzenia;
Uszczelka na drzwiach lodówki jest uszkodzona;
Lodówka jest nowa i ma specyficzny chemiczny zapach.
Pozbywanie się zapachów
Po pierwsze: jeśli Twoja lodówka jest nowa i czuć w niej wilgoć, plastik i metal, wyczyść ją roztworem wody i sody oczyszczonej, a następnie dobrze wyczyść i wysusz.
Jak pilnować lodówki, jeśli uszczelka drzwi jest uszkodzona? Należy go wymienić, w przeciwnym razie może dojść nie tylko do nieprzyjemnego zapachu, ale także do konieczności naprawy. Przewód odprowadzający musi być okresowo czyszczony i kontrolowany.
Najlepsza obecnie lodówka to taka, która posiada funkcję oczyszczania powietrza lub jonizacji, która eliminuje nieprzyjemne zapachy.
Jeśli zapach emanuje z żywności, pierwszą rzeczą do zrobienia jest rewizja lodówki:
- opróżnić całkowicie lodówkę z produktów spożywczych;
wyczyścić powierzchnie i ściany specjalnym detergentem;
wytrzeć do sucha;
Roztwór nadtlenku wodoru nanieść na boki urządzenia, wytrzeć je do sucha i sprawdzić przy zamkniętych drzwiach przez co najmniej pół minuty - zapach powinien zniknąć;
Podczas czyszczenia lodówki sprawdź, czy przechowywana w niej żywność nie zawiera żadnych inkrustowanych składników;
Wyrzuć inkrustowane produkty i zapakuj je do odpowiedniego pojemnika;
Należy przestrzegać zaleceń dotyczących czasu przechowywania, regularnie sprawdzać pojemniki i nie dopuszczać do kondensacji temperatury w pojemnikach.
Zapobieganie nowym "zapachom".
Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu w lodówce ponownie, najprostszą opcją jest użycie zapachów sklepowych. Albo - z ludowymi środkami do zwalczania nieprzyjemnego zapachu, które nie są w żaden sposób gorsze, są również proste, a w dodatku tanie. Oto najprostsze z nich.
- Do pojemnika, słoika lub innego naczynia wsypujemy kilka łyżek sody oczyszczonej i ustawiamy na stojaku w lodówce. Pokrywa musi być otwarta. Wymieniaj sodę raz w tygodniu.
Wymieszaj ugotowany węgiel aktywny w kilku miseczkach. Wymieniać w tych samych odstępach czasu.
Wsyp fusy z kawy do pojemnika i postaw go na podłodze w lodówce. Podłoża należy wymieniać, gdy staną się suche. Możesz również użyć kredowych warzyw - połóż je na podłodze w otwartym pojemniku.
Umieść kilka korków od wina w naczyniach i włóż je do lodówki. Zmieniać co dwa tygodnie.
Wlej świeży sok z cytryny do kubka lub szklanki i wstaw do lodówki.
Sól wsypujemy do pojemnika i dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Ułóż pomarańczowe bułeczki cynamonowe na poliwęglanie.
Naczynie z trzepaczkami wstawić do lodówki.
Na naczyniach ułożyć kromki czarnego chleba.
Dobre do pochłaniania zapachów są również: cynamon, kurkuma, goździki.
Jak widać, istnieje wiele wariantów, jak prawidłowo dbać o lodówkę. I wszystkie one są dostępne.
Jak dzielić żywność w lodówce
Najlepszym sposobem jest podzielenie ich na grupy od góry do dołu. Każda półka ma swoje własne warunki temperaturowe, a tym samym rozmieszczenie produktów w sposób rozsądny. Poniżej znajduje się przybliżony schemat prawidłowego przechowywania produktów w lodówce.
- Drzwi lodówki są ciepłe (+10 stopni Celsjusza), dlatego nie zaleca się przechowywania w nich pojemników z mlekiem. Ale sosy, jajka, soki i alkohol są w sam raz.
Górna część linii (+8 stopni). Idealne miejsce na zieleninę, jagody i sałatki.
Druga półka na górze. Znajdziecie tu Państwo nabiał, gotowe wyroby garmażeryjne i desery.
Dolna półka. Najzimniejsze (+2-3 stopnie). Tworzy optymalne warunki do konserwowania mięsa, ryb, drobiu i wędlin.
Pojemniki na dole linii. Najwyższy poziom wilgotności wymagany, aby warzywa i owoce miały nieograniczoną trwałość.
Proszę zwrócić uwagę! Niezależnie od miejsca w lodówce, żywność powinna być ułożona oszczędnie, jeden do jednego, umożliwiając cyrkulację powietrza.
Podstawową zasadą przechowywania żywności w zamrażarce jest to, że im niższa temperatura, tym lepiej. Dlatego najlepiej jest trzymać mięso i ryby w pojemniku na dole, mrożonki i gotowe dania w środku, a mrożonki w pojemniku na górze. Nawiasem mówiąc, oprócz oczywistych produktów (krewetki, pierogi, itp.), do zamrażarki można włożyć również inne rzeczy, takie jak świeży chleb, jajka (zarówno gotowane, jak i gotowane), wino (wypełnione wcześniej w specjalnych formach), banany.
Czas przechowywania żywności
Nie jest nowością, że różne produkty mogą być przechowywane w lodówce przez różne godziny. Podczas gdy konserwy mogą być przechowywane przez długi czas, po zakończeniu dnia konserwy nie nadają się do spożycia. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym rodzajom żywności.
- Mięso i wędliny: świeże - nie dłużej niż 48 lat w zamrażarce, mięso mielone powinno trafić prosto do zamrażarki.
Ryby: świeże - nie dłużej niż 12 lat, solone - 24 lata, wędzone - 72 lata, suszone - do 2 miesięcy. Ryby w puszkach - 3-6 miesięcy.
Produkty mleczne: w zależności od konfiguracji (świeży, gotowany, pasteryzowany), ser twardy - do 2 lat, ser - 72 lata.
Warzywa: pomidory, rzodkiewka, papryka - 10 dni, okra i bakłażan - 15 dni, ziemniaki - do 3 miesięcy, kapusta - 20 dni.
Owoce i jagody: Produkt jest szybki i może być przechowywany maksymalnie przez kilka dni. Morele - do 12 lat, jabłka - 15 dni, banany - 3 dni, bastardy - nie dłużej niż 12 lat od zbioru.
Czas przechowywania ugotowanego produktu zależy od jego nazwy. Na przykład placki zachowują świeżość do 48 lat, ale kanapki z chlebem krowim i syropem - tylko 4 lata.
Aby uniknąć zatruć pokarmowych i zachować trwałość często drogich produktów, konieczna jest przynajmniej przybliżona znajomość terminu przydatności do spożycia tych produktów. Szczegółowe informacje na temat przechowywania każdego rodzaju żywności można znaleźć na etykiecie lub w instrukcji obsługi lodówki.