Jak wybrać blender: szczegółowy przewodnik dla bystrego kupującego

Pokaż treść artykułu

  1. Rodzaje blenderów i ich przeznaczenie
  2. Porównanie zalet i wad różnych typów blenderów
  3. Który blender lepiej kupić - mikser czy stacjonarny?
  4. Wybór blendera
  5. Moc
  6. Materiał obudowy i elementów
  7. Prędkość i tryby pracy
  8. Akcesoria
  9. Rodzaj mocy
  10. Kontrola
  11. Wybór miksera stacjonarnego
  12. Moc
  13. Prędkość i tryby pracy
  14. Rodzaj i materiał ostrzy
  15. Pojemność i materiał miski
  16. Materiał obudowy
  17. Elementy sterujące i funkcje dodatkowe
  18. Blender wielofunkcyjny: jaki blender wybrać
  19. Kategorie cenowe i marki
  20. Do 1000 hrywien
  21. Do 3000 hrywien
  22. Do 7000 UAH
  23. 10 000 UAH i więcej
  24. Przydatne wskazówki i porady
  25. Podsumowanie i podstawowe kryteria wyboru blendera

Na smak potraw ma wpływ nie tylko jakość produktów, ale również technologia użyta do przygotowania kulinarnego arcydzieła. Jednym z niezastąpionych narzędzi w nowoczesnej kuchni od dawna jest blender. Jego główną funkcją jest mieszanie różnych produktów i dostarczanie konsumentom jednorodnej mieszaniny. Jednak różne modele blenderów wykonują to zadanie w różny sposób. Niektóre z nich są niezbędne do przygotowania smoothie i innych produktów, podczas gdy inne mogą rozdrabniać twarde warzywa, robić masło orzechowe, hummus lub nawet mielone mięso. Jak wybrać odpowiednie urządzenie i na jakie parametry zwracać uwagę przy jego zakupie? Czytaj dalej w tym artykule.

Rodzaje blenderów i ich przeznaczenie.

Istnieją dwa podstawowe rodzaje blenderów - blendery (kompaktowe urządzenia z długim uchwytem i przystawkami) oraz stacjonarne (urządzenia, w których misa i silnik są wbudowane w nieugiętą konstrukcję).

Jednak w zależności od rodzaju noży na dnie urządzenia lub na specjalnej przystawce, blendery można również podzielić na:

  • Shakery - blendery z dużą misą blendera;
  • blendery - urządzenia z kolbą i przystawką silnikową;
  • Modele łączone - mini kombajny, które łączą w sobie funkcje blendera i blendera pneumatycznego.

Wał mieszadła składa się z czterech poprzecznie ułożonych części. Ze względu na kształt dopasowanych, wysokich i krzyżowych ostrzy, wytrząsarki sprawiają, że mieszanka jest maksymalnie jednorodna i puszysta. To urządzenie jest idealne dla matek, które zastanawiają się, jakiego blendera użyć do karmienia dziecka.

Noże blendera mają kształt łuku i są zaprojektowane tak, aby pokryć maksymalną objętość. Blendery wyposażone w te noże idealnie nadają się do rozdrabniania produktów stałych oraz do robienia mincemeat. Przy wyborze tego blendera należy jednak zwrócić uwagę na dopuszczalny czas pracy urządzenia oraz objętość dzbanka. Większość z tych urządzeń jest przeznaczona do kilkuminutowego użytku i nie da się w nich zmielić dziesięciu kilogramów mięsa. Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać blender do mięsa, daj pierwszeństwo połączonym modelom z dużymi zakrzywionymi ostrzami.

Wszystkie blendery - nawet te głęboko osadzone z plastikowymi ostrzami - nadają się do robienia puree warzywnego lub owocowego smoothie.

Porównanie zalet i wad różnych typów blenderów

Jak już wcześniej wspomniano, wszystkie modele blenderów dzielą się na dwa rodzaje - blender i blender stacjonarny. Poza oczywistymi różnicami zewnętrznymi, technologia różni się w bardziej subtelny sposób. Przyjrzyjmy się szczegółowo każdemu z blenderów.

Blender stacjonarny ma prostą konstrukcję. Urządzenie składa się z metalowego (plastikowego) uchwytu i silnika, umieszczonego w środku, oraz kilku przystawek, które są zamontowane na uchwycie. Konstrukcja blendera pozwala na zastosowanie go w naczyniach o dowolnym kształcie, ale to nie jedyna jego zaleta. Również ten typ blendera działa z dużą prędkością i przeciera małe kawałki żywności w czasie krótszym niż sekunda. Urządzenie wyróżnia się kompaktowymi wymiarami, jest łatwe w pielęgnacji i przechowywaniu w kuchni. Głównymi wadami urządzenia są trudności w utwardzaniu produktów stałych oraz konieczność trzymania blendera w rękach podczas gotowania.

Stacjonarne miksery są bardziej złożone pod względem konstrukcyjnym. Ten ostatni składa się z obudowy z silnikiem w środku, panelu sterowania i szyby, w której zamontowane są ostrza blendera. Ten typ blendera może stać się odpowiednią alternatywą dla robota kuchennego. Wysiłek użytkownika jest zredukowany do minimum - wystarczy wsypać produkt do kubka, zamknąć dzbanek i nacisnąć przycisk. Blendery te są bardzo wydajne i dobrze radzą sobie z produktami stałymi, dzięki wystarczającej mocy urządzenia. Stacjonarny blender może służyć na przykład do kruszenia lodu do zimnego napoju lub do mielenia krokietów. Czyszczenie blendera jest proste: wystarczy wlać wodę do środka misy i uruchomić blender w stanie spoczynku. Wśród wad tego typu technologii jest ważny rozmiar blendera, duże wymiary i niezdolność do gotowania małych porcji (w większości przypadków, objętość produktu, który ma być gotowane musi być więcej niż 250 ml).

Który blender lepiej kupić - mikser czy blender?

Wybierając typ blendera, należy wziąć pod uwagę trzy kryteria - potrzebne funkcje, przestrzeń dostępną w kuchni oraz budżet, jaki jesteśmy gotowi przeznaczyć na zakup. Na przykład, jeśli zastanawiasz się, jak wybrać blender do smoothies i puree zupy, i planują zmielić tylko miękkie owoce i warzywa, przyzwyczaić się do zanuruvalnyh modeli. Dzięki temu urządzeniu można w pełni kontrolować proces dojrzewania produktu i kierować go w pożądane miejsce. Przy wyborze blendera bardzo ważne jest, aby zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonany jest korpus i ostrza. Urządzenie z tworzywa sztucznego, niezależnie od jego mocy, nie nadaje się do kruszenia lodu, produktów stałych lub wyrabiania drobnego mięsa mielonego. Kup blendery dla tych, którzy często przygotowują małe porcje i chcą zaoszczędzić miejsce w kuchni.

Nie jesteś pewien, jak wybrać dobry blender dla swojej rodziny? Jeśli planujesz przyrządzać zupy, smoothie i koktajle w dużych ilościach, najlepiej wybrać urządzenie stacjonarne. Shakery z miseczkami są idealne dla sportowców, którzy często przygotowują smoothie.

Dla tych, którzy chcą uzyskać wszystko na raz, zalecamy zwrócić naszą uwagę na blendery łączone. Takie urządzenie to solidny metalowy blender z dużą misą i zestawem dodatkowych akcesoriów. Blender może być używany do wszystkiego, od kruszenia lodu po rozdrabnianie mięsa.

Wybór blendera

Moc

Im większa moc silnika, tym łatwiej blender radzi sobie z mieszaniem produktów. Moc najnowszych modeli blenderów waha się od 140 do 2000 W. Im twardsza żywność, którą zamierzasz przetwarzać za pomocą urządzenia, tym wyższa powinna być jego moc. Wskaźnik ten jest również ważny dla osób, które zamierzają często korzystać z urządzenia i gotować duże ilości potraw.

Jak wybrać moc blendera, jeśli zamierzasz używać urządzenia tylko od czasu do czasu i tylko do miksowania niewielkich ilości jedzenia? W tym przypadku odpowiednie będą urządzenia o mocy minimalnej od 140 do 400 W.

Potrzebujesz blendera do przecierania mrożonych warzyw, robienia marchewkowego smoothie lub gotowania ziemniaków? Wymagana jest średnia moc wyjściowa pomiędzy 600-800 W.

Jak wybrać wydajny blender dla dużej rodziny, który może przetwarzać wszystkie rodzaje żywności, w tym mięso? Zwróć uwagę na profesjonalne modele o mocy 1000 W lub większej.

Materiał obudowy i komponentów

Korpus i dysze blendera mogą być wykonane z metalu lub tworzywa sztucznego. Urządzenia z dyszami z tworzywa sztucznego mogą być używane tylko do przecierów małych produktów oraz do przyrządzania zup przecierowych i koktajli. Jeśli jest to opcja dla Ciebie, wybierz blendery wykonane z odpornego na ciepło plastiku i ostrożnie obchodź się z urządzeniem. Jeśli blender spadnie, może to spowodować uszkodzenia.

Metalowy blender z dużym ostrzem jest wymagany do przetwarzania mięsa, lodu i twardych warzyw. Ponadto, blendery metalowe są trwałe i łatwe w pielęgnacji. Z tym "handyman" w kuchni nie może się bać, że dysza zajmie zapach produktu, zabarzatsya w innym ognisku lub złamać przy wysokim ciśnieniu.

Prędkość i tryby pracy

Blendery śrubowe mogą być wyposażone w 1 do 3 ustawień prędkości. Na co wpływa prędkość? Jest to parametr, który określa dokładność ustawienia obracania noża, co z kolei pomaga uzyskać wymaganą konsystencję i gotować delikatnie, bez pęknięć produktu w procesie przygotowania.

Dla zwolenników prostoty i niezawodności optymalnym wyborem są blendery z 2 prędkościami pracy. Jak wybrać blender, jeśli ważne jest dla Ciebie elastyczne ustawienie prędkości? Zwróć uwagę na modele z 5 do 8 prędkościami - to w zupełności wystarczy, aby wybrać optymalny blender do wszystkich Twoich produktów.

Oprócz prędkości, blendery mają dwa tryby pracy. Należą do nich:

  • Tryb turbo aktywuje maksymalną prędkość obrotową noży, dzięki czemu uzyskuje się jednorodną konsystencję na końcu procesu karczowania;
  • Tryb impulsowy - zapobiega przegrzewaniu się podczas obróbki lodu, marchwi, groszku i innych produktów stałych, pożądany efekt uzyskuje się poprzez krótkie odstępy pomiędzy owinięciami noża.

Akcesoria

Istnieje wiele akcesoriów do blenderów, które znacznie ułatwiają życie kucharzom. Jednak dla większości ludzi do przygotowania ulubionych potraw wystarczą trzy najczęściej używane przystawki - sam blender, blender do wina i robot kuchenny.

Główna przystawka służy do przygotowywania przecierów, smoothie i koktajli, stopa służy do wyrabiania ciasta i przygotowywania różnych kremów na bazie białka jaj, bęben zacierający służy do przetwarzania mięsa na mięso mielone.

Jeśli standardowy zestaw to za mało, zawsze można rozszerzyć swój "arsenał" i dokupić inne przydatne przystawki. Na przykład, istnieje przystawka zwana "pompą próżniową", która jest w stanie wypompować powietrze z worków i przedłużyć czas przechowywania produktów. Blendery mogą być również wyposażone w pompę próżniową:

  • Oddzielne pojemniki ze specjalnymi chrupkami zapewniają szczelinę dla wydajnej i komfortowej obsługi urządzenia;
  • Przystawki do mielenia mięsa, krojenia w plastry i w kostkę;
  • pojemnik do przechowywania urządzenia;
  • zestaw noży do wymiany.

Jak widać, blender może być bardzo funkcjonalnym urządzeniem kuchennym i może zastąpić robot kuchenny.

Rodzaj mocy

Blendery silnikowe mogą być zasilane z sieci lub z akumulatora. Pierwsza opcja jest najbardziej niezawodna, mocna i trwała. Zazwyczaj długość półtorametrowego przewodu pozwala na osiągnięcie wymaganego poziomu mobilności i komfortu podczas gotowania. Ale jeśli jesteś właścicielem przestronnej kuchni z kilkoma powierzchniami roboczymi lub szukać blendera dla dacha bez energii elektrycznej, najbardziej wygodną opcją będzie bezdrotovy blender. Urządzenia te mają jednak jedną zasadniczą wadę - bez ładowania nie działają dłużej niż dwa lata, a moc tych urządzeń nie jest duża.

Zarządzanie

Większość blenderów ma prosty, dwuprzyciskowy panel sterowania. Jeden służy do włączania urządzenia, drugi do uruchamiania blendera w trybie turbo. Również wszystkie modele ze średniego segmentu cenowego wyposażone są w pokrętło do regulacji prędkości, dzięki któremu użytkownik może dostosować częstotliwość obracania się ostrzy blendera. Jest to bardzo ważna opcja dla blenderów, ponieważ pozwala uniknąć rozdrabniania podczas gotowania. System sterowania zależy od modelu i marki urządzenia. Z reguły, im wyższa wartość blendera, tym więcej funkcji i przycisków na panelu sterowania.

Wybór blendera stacjonarnego

Pojemność

Moc blendera stacjonarnego zaczyna się od 250 W i wzrasta do 3000 W. Nie jesteś pewien, jaki blender wybrać do smoothie, puree i koktajli? Odważnie kupuj shaker o mocy do 500 W. Do przetwarzania stałych warzyw i mięsa wystarczy moc 600-800 watów.

Jeśli jednak potrzebujesz stacjonarnego blendera zdolnego do rozdrabniania garnków lub mrożonych warzyw, kruszenia lodu i mieszania ciasta na tort, wybierz urządzenia o maksymalnej mocy.

Prędkości i tryby pracy

Stacjonarne modele blenderów są przeznaczone do pracy z 1 do 20 prędkościami. Jeśli nie jesteś profesjonalnym szefem kuchni, wystarczy Ci podstawowy zestaw czterech prędkości. Niskie prędkości nadają się do rozdrabniania żywności na małe kawałki, a wysokie prędkości do przecierania żywności.

Podobnie jak blendery, modele stacjonarne wyposażone są w tryby pulsacyjne i turbo. Ten ostatni pozwala na maksymalną intensywność gotowania, a pierwszy kontroluje obroty ostrzy, nie dopuszczając do przegrzania urządzenia.

Typ i materiał noży

Ostrza blendera są jego głównym elementem. Jego siła i kształt decydują o tym, jak szybko i efektywnie możesz zblendować jedzenie. Nowoczesne maszyny wyposażone są w jeden lub dwa noże, a kształt elementu może być prosty lub zakrzywiony. Klasycznym wariantem są proste ostrza, ale niektóre blendery mogą pochwalić się nożami młotkowymi, które dosłownie rozbijają produkty przy dużej prędkości.

Wybierz na korzyść noży, ponieważ zapewniają one więcej miejsca i lepiej rozdrabniają żywność. Jeśli chodzi o materiał wykonania, to bez wątpienia ulubionym jest stal nierdzewna. Metal ten jest mocny, nie jest podatny na korozję i trwa co najmniej kilka lat.

Pojemność i materiał miski

Aby być optymistą w wyborze objętości miski, zależy od liczby członków rodziny i zadań, które chcesz wykonać za pomocą urządzenia. Na przykład, do przygotowania posiłku dla dziecka wystarczy mała miska o pojemności jednego litra, ale dla dwóch dorosłych osób potrzebne są 2-3 litry.

Jak wybrać blender z misą i nie popełnić błędu? Należy pamiętać, że pojemność nominalna podana w instrukcji przekracza pojemność użytkową o 200-300 ml. Kolejny ważny niuans - lepiej jest wybrać stacjonarne blendery z szeroką miską, ponieważ są one łatwiejsze do czyszczenia.

Popularne materiały do produkcji misek do blenderów stacjonarnych:

  • plastik;
  • nachylenie;
  • Materiały polimerowe.

Modele z plastikowymi misami są lekkie i niedrogie, ale mniej trwałe i nie zawsze są w stanie wytrzymać wysokie temperatury. Polimer jest opcją pośrednią pomiędzy tworzywem sztucznym a szkłem. Szkło jest materiałem trwałym, odpornym na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie gorących produktów. Kolejnym plusem jest to, że szklane miski są półprzezroczyste i pozwalają obserwować, gdzie przygotowywane jest jedzenie.

Materiał obudowy

Obudowa blendera może być wykonana z metalu lub tworzywa sztucznego. Zalety i wady każdego z tych materiałów są oczywiste. Plastik jest lekkim i budżetowym wariantem, ale jednocześnie jest bardzo kruchy i nie wygląda reprezentacyjnie. Metal to opcja o niskim zużyciu, która nie roztrzaska się w razie upadku. Powierzchnie metalowe są łatwiejsze do czyszczenia. Co więcej, blendery z metalową obudową wyglądają solidniej i kosztują więcej.

Jak wybrać blender stacjonarny, aby nie narobić sobie problemów? Zwróć uwagę na trzon i szerokość podstawy z jednostką silnikową, ponieważ wielkość tej części ciała określa wytrzymałość blendera, zwłaszcza podczas pracy na wysokich obrotach.

Obsługa i funkcje dodatkowe

Panel sterowania w większości blenderów stacjonarnych jest bardzo prosty i składa się z pokrętła do przełączania prędkości, przycisku do aktywacji trybów turbo lub impulsowego oraz przycisku start.

Blendery stacjonarne mogą być dodatkowo wyposażone:

  • Szklany pojemnik jest stopniowanym pojemnikiem do pomiaru wagi produktów;
  • Pojedynczy lezom na kostki lodu;
  • ręczne narzędzie do uzyskiwania efektu mieszania;
  • Szczypce ze stali nierdzewnej do przepisów na zupy i dżemy;
  • Łyżka ze stali nierdzewnej do zup i naparów oraz miska ze stali nierdzewnej do produktów mlecznych, do przygotowywania koktajli;
  • Opcjonalne miski do suchego przygotowywania potraw zapobiegną wstrząsom pojemnika głównego podczas obróbki ziaren, dressingów, orzeszków ziemnych itp.

Dodatkowo niektóre modele stacjonarne posiadają tryb gotowania na parze, co może być przydatne dla rodziców małych dzieci lub osób świadomie dbających o własne jedzenie. Jeśli martwisz się o hałas podczas pracy blendera, rozważ modele ze specjalną matą, która całkowicie tłumi nieprzyjemne odgłosy tarcia.

Blender wielofunkcyjny: jaki blender wybrać?

Nazwa "blender kombinowany" mówi sama za siebie: taka technologia łączy w sobie zalety zarówno blenderów, jak i urządzeń stacjonarnych. Blendery wielofunkcyjne są często nazywane mini kombajnami kuchennymi, ponieważ nie ma zadania, do którego nie byłyby one wykorzystywane. Takie blendery mogą ugotować mincemeat, zmielić krokiety lub mrożone warzywa, pokroić lód, zrobić zupę puree, itp.

Konstrukcja blenderów łączonych może się różnić w zależności od modelu, ale w większości przypadków technologia składa się z blendera z kilkoma przystawkami, Misa z podstawą nożową (podobną do tej w blenderze stacjonarnym), a także dodatkowe pojemniki do różnych manipulacji kulinarnych.

Jeśli nie chcesz wybierać między blenderem a blenderem stacjonarnym, a wolisz pełnowartościowe urządzenie, modele łączone są najlepszym rozwiązaniem. Aby nie dokonać złego wyboru, należy zwrócić uwagę na wielkość pojemności, moc urządzenia, jego czas pracy ciągłej, materiały z ciała i akcesoria, jak również obecność kilku prędkości i trybów. Zanim kupisz urządzenie, upewnij się, że blender spełnia wszystkie Twoje potrzeby i ma wystarczająco dużo funkcji, aby zaspokoić Twoje apetyty w bezpośrednim i przenośnym znaczeniu tego słowa.

Kategorie cenowe i marki

Wielu konsumentów uważa za konieczne wybieranie technologii na podstawie ceny, argumentując, że cena jest dobrym wskaźnikiem jakości. Nie zawsze jednak twierdzenie to odpowiada rzeczywistemu stanowi rzeczy. Warunkowo podzielić blendery na kategorie cenowe, i spróbować uporządkować, które urządzenie jest lepiej wybrać.

Do 1000 UAH.

Te budżetowe blendery, prezentowane na obecnym rynku. Traktowanie tej kategorii jako prawdziwej, długoterminowej inwestycji pieniędzy nie jest dobrym pomysłem. W każdym razie kupujący musi wiedzieć, co dostaje za swoje pieniądze.

Standardowa moc dla tego urządzenia wynosi ok. 350 W, a gwarancja jest zazwyczaj ważna przez rok. Ze względu na niską moc, blendery te nie denerwują właścicieli dużym hałasem. Często blendery w tej kategorii cenowej wykonane są z materiałów budżetowych - plastiku i poliwęglanu. Urządzenia te doskonale nadają się do podstawowych zadań, mielenia na mokro i przetwarzania różnych składników.

Do 3000 UAH.

Te blendery są bardziej funkcjonalne i wydajne, w porównaniu z modelami w pierwszej kategorii cenowej. Średnia prędkość obrotowa noży w tych blenderach wynosi 22-25 tys. obrotów na minutę, a średnie wskaźniki mocy osiągają wartości poboru mocy 1500-2000 W. Wnętrza i obudowy urządzeń z tego segmentu często wykonane są z odpornego na wysokie temperatury i wysokiej jakości tworzywa sztucznego oraz innowacyjnego materiału - tritanu. Blendery te doskonale radzą sobie z zadaniami o średniej złożoności: przygotowywanie zielonych smoothie, gotowanie twarogu i masła orzechowego, miksowanie koktajli mlecznych.

Do 7000 hrywien.

Co kupujący otrzymuje za tę kwotę? Mocny silnik blendera (do 3000 W), gwarancja na silnik i akcesoria, duża prędkość nawijania noży (do 30 tys. nawojów na minutę), pojemność magazynu tytanowego i karbonizowanego, obudowa ze stali nierdzewnej. Podejście do ustawionych trybów i funkcji dodatkowych może być zupełnie inne i zależy wyłącznie od producenta i konkretnego modelu urządzenia. Z reguły blendery w tej kategorii cenowej dobrze mieszają produkty mrożone, radzą sobie z mieleniem na sucho, przetwarzaniem produktów stałych i lepkich.

10.000 grivnów i więcej.

W tej kategorii znajdują się najmocniejsze urządzenia z rozbudowaną funkcjonalnością, dużą prędkością obrotową ostrzy, kilkuletnią gwarancją, nie odwracalnym blokiem nożowym, zarówno do suchego jak i rzadkiego siekania. Ponadto, obudowy i pojemniki tych blenderów wykonane są z mocnych i trwałych materiałów - metalu i wysokowytrzymałych polimerów. Dzięki temu blendery z tego segmentu dają dobrą frakcję i najbardziej jednolitą konsystencję mieszanych produktów.

Porady i wskazówki

Jaki blender powinienem wybrać? Wśród liderów rynku znajdują się marki Braun, Bosch, Philips, Tefal i Caso. Kupując produkty tych producentów, możesz być spokojny o jakość materiałów i komponentów urządzenia. Chcesz mądrze wydać pieniądze i wybrać opcję o optymalnym stosunku ceny do jakości? Aby nie zapeszyć i wybrać blender za optymalną cenę, skorzystaj z poniższej metody. Wybierz nie tylko cenę, ale także pozycję danego modelu w linii danej firmy. Warto więc zdecydować się na urządzenie, które jest przedstawicielem średniej kategorii cenowej w ramach danej marki. Jeśli zwracasz uwagę tylko na cenę, istnieje ryzyko, że kupisz budżetowy model renomowanej marki lub najdroższy blender nieznanego producenta. W obu przypadkach taki wybór jest mało prawdopodobny. O wiele lepiej jest dążyć do "złotego środka".

Jak wybrać wysokiej jakości blender, aby się nie pomylić? Zawsze zwracaj uwagę na czas pracy urządzenia non-stop, który jest podany w instrukcji obsługi. Jeśli nie jesteś technikiem, a odczyty mocy nic Ci nie mówią, średni czas pracy pomoże Ci wybrać odpowiedni blender. Trzy minuty nieprzerwanej pracy jest dobre, pięć jest dobre.

Moc jest bezpośrednio związana z poziomem hałasu emitowanego przez urządzenie podczas gotowania. Ponieważ blendery są szybkie w wykonywaniu zadań, tolerowanie hałasu przez kilka minut nie jest trudnym zadaniem. Ale jeśli chcesz cichy blender do robienia blendów i wygładzania miękkich owoców, możesz poświęcić moc i wybrać praktycznie ciche urządzenie.

Wybierając blender, nie wahaj się go wypróbować. Oceń wielkość urządzenia i to, jak dobrze leży w dłoni. Dobry blender nie musi być wytrzymały, ale powierzchnia urządzenia powinna być na tyle gładka, aby czyszczenie było szybkie i skuteczne.

Kilka słów o prędkości owijania. Często w instrukcjach obsługi mikserów producent podaje prędkość obrotową sprzęgła lub wałka, a nie samych ostrzy. Dlatego nie należy być rozczarowanym, jeśli rzeczywista prędkość obrotowa jest o kilka tysięcy obrotów mniejsza niż podana w instrukcji obsługi.

Nie należy zapominać o stałej kontroli blendera i regularnym czyszczeniu pojemników oraz obudowy urządzenia z brudu i zanieczyszczeń. Należy zapoznać się z instrukcją obsługi blendera w celu prawidłowego doboru temperatury wody i środka czyszczącego. Niektóre modele wyposażone są w funkcję automatycznego czyszczenia, co będzie absolutną zaletą dla tych, którzy nie lubią poświęcać dużo czasu na konserwację maszyn.

Podsumowanie i główne kryteria wyboru blendera

Podsumowując powyższe rozważania, można stwierdzić, że głównymi kryteriami wyboru blendera są:

  • Prędkość, z jaką zawijane są noże;
  • wytrzymałość i bezpieczeństwo materiałów;
  • moc;
  • rodzaj mocy;
  • pojemność;
  • Zdolność do przetwarzania niektórych składników.

Jeśli budżet na to pozwala, kup blender wykonany z żaroodpornego plastiku lub metalu. Materiały te są trwałe i bezpieczne w użyciu. Jeśli wybierzesz blender typu dmuchawa, główna przystawka musi być metalowa. Aby prawidłowo wybrać blender, zwróć uwagę na parametry, które są dla Ciebie najważniejsze w pierwszej kolejności. Znajomość swoich priorytetów jest kluczem do udanego zakupu.

Na przykład, jeśli potrzebujesz blendera do przygotowywania posiłków dla dzieci i małych porcji zupy ziemniaczanej, nie przepłacaj za potężne modele, wystarczy shaker z małą misą i umiarkowaną mocą. Ale ci, którzy widzą blender jako pełny zamiennik dla robota kuchennego i planują zagnieść ciasto, zrobić mielonkę i zmielić ziarna do boru z pomocą technologii, powinny być uzależnione od ciężkich modeli combinovannye z zestawem specjalnych załączników.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

3 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Proszę wymienić swoje uwagi

Komentarz Zapisz swoją opinię Ivan Zhukovsky 19.04.2021

Chcę kupić mojej żonie blender w prezencie, od dawna chciała wymienić swój stary, więc postanowiłem zrobić dla niej coś miłego.
Ponownie przeczytałem artykuł, wydawało się, że rozumiem, czego potrzebuję. wybrałem model Kenwood HDP408WH (OW22110001).
Chcę zobaczyć jakieś realne opinie użytkowników, co według Was jest warte wzięcia, przydatne w kuchni? Gospodynie domowe zabierają głos.

Wejdź na stronę