Jak wibrować kavovar?
"Są rzeczy, które warto utrzymać przy życiu. Cava, na przykład".
John Galsworthy.
Jak zaczynasz swój dzień? Może z kubkiem pachnącej, gorącej owsianki? To właśnie ten napój czyni nasz dzień. Filiżanka świeżo zaparzonej owsianki sprawia, że czujemy się pełni energii. Ci, którzy lubią jeść, mogą nawet wypijać więcej niż jedną filiżankę owsianki dziennie. Przecież to naprawdę jest bardzo smaczne! I nie chodzi tu o napój butelkowany, który bardzo różni się w smaku od naturalnego. Mówimy o prawdziwej warzonej cavie o delikatnym smaku i intensywnym aromacie.
Niektórzy gotują cavę tylko z indyka, inni nie doceniają tego momentu - nowoczesne urządzenia pozwalają zrobić prawdziwą cavę bez większego wysiłku. Proponujemy porozmawiać o tak profesjonalnej technice, jaką jest czajnik, o jego rodzajach i o tym, jak wybrać to urządzenie.
Rodzaje kuchenek
Aby ugotować kava w kociołku, składnik ten jest oczywiście niezbędny. Cava może być używana zarówno w postaci posiekanej, jak i w ziarnach, w zależności od tego, czy posiadasz ekspres do kawy. Prawdziwi smakosze uważają, że lepiej jest przygotować napar z ziaren poprzez ich uprzednie zmielenie.
Cava na ziarnach i melena
Parzenie w czajniku.
Bardzo popularnym typem czajnika jest czajnik elektryczny. Kupujący często zwracają uwagę na to urządzenie, ponieważ jest ono łatwe w obsłudze i stosunkowo niedrogie. Tylko cienka cava jest używany w kociołku kapać, proces przygotowania napoju jest w następujący sposób: gorąca woda przechodzi przez filtr z cava, "dostaje" kolor, smak, aromat, a następnie - podawane w dolnej zainstalowany kociołek.
Czajnik elektryczny jest najczęściej używany w biurach, można go również spotkać w popularnych amerykańskich filmach i serialach telewizyjnych. Ten typ kavovary zwany "tanie i łatwe", ponieważ cena wielu modelu nie jest bardzo wysoka, ale wyjście produkuje dużą liczbę napojów w czasie, co jest przydatne dla dużej firmy. Smak nie jest zbyt mocny, a jeśli chcesz prawdziwej kava, nie szukaj dalej niż droższe doniczki.
Kociołek MOULINEX FG 1528
Przy wyborze czajnika do kroplówek należy zwrócić uwagę na następujące punkty:
- Materiałem, z którego wykonana jest kolba (zbiornik do gotowania) może być masa lub tworzywo sztuczne. Szklana kolba nie wpływa na smak napoju, ale jest też mniej trwała. Plastikowa kolba jest trwała, ale właściwości tego materiału nie wpływają pozytywnie na jakość napoju;
Pojemność jest ważnym kryterium, które zostanie szczegółowo omówione później. Wybiegając nieco w przyszłość należy powiedzieć, że optymalna moc dla czajnika to 750-800 W;
Filtr - filtr wody jest używany w krappelnogo typu kavovator, które mogą być jednorazowe, nylon i "złoto". O pierwszym typie nie trzeba wiele mówić - filtr wykonany jest z bibuły i przeznaczony jest do jednorazowego użytku, po którym wystarczy go tylko wyrzucić. Bardziej popularne są filtry nylonowe - przeznaczone są na 50-60 zaparzeń. "Najdroższe są te złote. Filtry Gold Filters są wysokokosztowe i wyposażone w trwały filtr nylonowy z powłoką z azotku tytanu. Zapewnia to wytrzymałość osprzętu i dłuższą żywotność;
Regulacja konsystencji zawiesiny jest bardzo ważną funkcją kotła ociekowego. Pozwala on na niezależne ustawienie stopnia mocy płynu do gotowania, co jest bardzo wygodne.
Szybkowar
Innym popularnym modelem czajnika jest czajnik do espresso. Są one również nazywane patelniami do pieczenia. Ze względu na zasadę działania kuchenki te dzielą się na dwa rodzaje: parowe i pompowe.
Czajniki parowe działają za pomocą pary: woda jest podgrzewana i wytwarza parę, która dociera do zaworu i otwiera go. Następnie para wodna przepływa przez komorę z wodą kredową, a wyjściem jest nasz ulubiony napój.
Szybkowary działają na tej samej zasadzie, tylko zamiast pary wodnej używa się bardzo gorącej wody. Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami szybkowarów polega na ciśnieniu: poniżej 15 barów - szybkowary parowe, powyżej 15 barów - szybkowary pompowe.
Espresso to ciśnienie, które sprawia, że łatwiej jest się obudzić wczesnym rankiem. Ma mocny i żywy smak, a posmak jest długotrwały (długo będziesz się czuła jak dama).
Czajnik do espresso DELONGHI ECP 33.21
Przy wyborze ekspresu do kawy należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:
- Materiał kadzi może być plastikowy lub wykonany ze stali. Ten ostatni materiał ma silniejszy wpływ na kaszę, rozgrzewając ją i zachowując jej pełną moc i smak;
poziom kawy pomelu - każdy typ szybkowaru przeznaczony jest dla określonego poziomu kawy pomelu, co należy wziąć pod uwagę;
Ilość wylewek (dysz) - różne modele ekspresów do kawy posiadają jedną lub dwie dysze. Służy on do wsypywania kaszki do przygotowanych wcześniej kubków.
Jeśli w domu mieszkają dwie lub więcej osób, najlepiej kupić czajnik z dwoma dziobkami.
Za pomocą czajnika do espresso można przygotować nie tylko piankę do espresso, ale także kawę lungo lub ristretto (w zależności od modelu).
Kuchenka czajnikowa
Z tego urządzenia do gotowania cavy powstaje równie smaczna cava. Do przygotowania używa się specjalnych gotowych kapsułek wypełnionych drobno zmieloną kavą. Są one dostępne w sklepach, ale dziś może być trudno je znaleźć. Czasami do gotowania w kapsule używa się saszetek chaldi, które są saszetkami z porowatego papieru wypełnionymi lawą.
Ostra wylewka na całym obwodzie czajnika przebija saszetkę, a gorąca woda wlewa się do kapsuły od razu podczas procesu przygotowania aromatycznego napoju. W rezultacie gotowy napój z kapsułki spływa do filiżanki. W przypadku saszetek deserowych proces parzenia przebiega tak samo jak w przypadku zaparzacza do espresso, z tą różnicą, że zamiast dzbanka do palenia, do saszetki wlewa się gorącą wodę.
Główną wadą tego typu kuchenki jest to, że oprócz kapsułek lub specjalnych saszetek nie można używać niczego innego. Smak kaszki jest zwyczajny, ale szybkość gotowania jest praktycznie nieistotna. To duża zaleta kuchenek do zapiekanek.
KRUPS KP 1000 Szybkowar
Szybkowar Geyser
Szybkowar Geyser wykorzystuje topiącą się wodę. Dolna zawiera wodę, a do górnej wlewa się wodę. Podczas pracy woda wrze i unosi się do góry, przechodzi przez wodę kredową i spływa z powrotem do dolnej części czajnika. W ten sposób woda zostaje uwolniona.
Czajniki na gorącą wodę mogą być elektryczne lub konwencjonalne. W tym drugim przypadku kotły gotują na kuchence - są ustawione bezpośrednio na palniku. Wielu miłośników szlachetnego trunku uważa czajnik z gejzerem za najlepszą opcję dla siebie.
Zestaw przekąsek z czajnikiem gejzerowym ARIETE 1344
Przy wyborze czajnika z gejzerem należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:
- Uchwyt - najlepiej, aby był wykonany z materiału izolacyjnego (takiego, który się nie nagrzewa);
wskaźnik napełnienia - obecność wskaźnika pomoże Ci określić wymaganą ilość wody;
objętość - zbiornik czajnika może być mniejszy lub większy. Wybierz najlepszą opcję dla swojej rodziny.
Kaszka turecka
Napój ten znany jest z oryginalnych smaków. Turecka kaszka jest gotowana w specjalny sposób, który sprawia, że jest bardziej intensywna w smaku. Tradycyjnie turecką kaszę gotuje się w garnku z wodą i kilkakrotnie doprowadza do wrzenia. Ale w tym przypadku trzeba się upewnić, że pianka nie "spłynie" i guma zostanie zachowana. W przypadku czajnika wszystko jest o wiele prostsze - tutaj wszystkie procesy są zautomatyzowane. Wystarczy tylko wlać do urządzenia pojemnik z wodą i wodę (w odpowiednich proporcjach), a rozpocznie się proces gotowania kava. Nic się nie zagotuje ani nie "wycieknie".
Wybór tureckich czajników nie jest zbyt duży. Koszty są często znacznie wyższe niż przeciętne.
Kociołek turecki BEKO BKK 2113
Szybkowar automatyczny
Taka maszyna do kava może mieć różne kombinacje wariantów. Istnieją wersje kuchenek ociekowych i espresso, w takim przypadku urządzenie nazywane jest kombinowanym.
Automatyczny szybkowar nie wymaga żadnego wkładu z Państwa strony. Cały proces jest w pełni zautomatyzowany, co stanowi zasadniczą różnicę między ekspresem do kawy a zaparzaczem.
Wyciskarka jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które może posiadać wiele dodatkowych funkcji i właściwości. Istnieją na przykład ekspresy z wbudowanym młynkiem do mleka, oddzielnym pojemnikiem na mleko, wbudowanym cappuccinatorem, termosem i wieloma dodatkowymi funkcjami. W zależności od możliwości ekspresu, może on służyć do przygotowywania cappuccino, cava crema, espresso, lungo, latte, ristretto, macchiato i innych napojów cava.
Ekspres może być napełniany na jedną lub dwie filiżanki jednocześnie. Bardziej funkcjonalne modele mogą być wyposażone w kilka opcji gotowania i mnogość funkcji. Istnieją modele, które mogą być sterowane zdalnie za pomocą programu na smartfona.
Wybierając tego typu maszynę, należy zwrócić uwagę na wszystkie wymienione w niej cechy - być może niektóre z nich są potrzebne, lub wręcz przeciwnie - nie są wymagane.
DELONGHI ECAM650.75.MS.
Dodatkowe funkcje i cechy
Jak już wspomniano powyżej, kuchenki cava są wyposażone w cały szereg dodatkowych funkcji i właściwości zapewnianych przez producenta.
Automatyczne włączanie zasilania to przydatna funkcja, która pozwala się zrelaksować i nie martwić się o odcedzanie podczas procesu parzenia. Proces jest zaprogramowany na określony czas, po którym maszyna wyłącza się automatycznie.
Quicksteam to dodatkowy system grzewczy w ekspresie do cappuccino, który zapewnia szybkie podgrzewanie wody i umożliwia nieprzerwane przełączanie z trybu wodnego (espresso) na tryb parowy (cappuccino).
Podgrzewanie maglownicy i kubków - Podkładka, na której umieszcza się maglownicę lub kubki, jest utrzymywana w stanie gorącym, aby woda była gorąca.
Regulacja Pomelu (mocy wina) - funkcja pozwala na wybór poziomu mocy wina za pomocą oddzielnego regulatora. Zazwyczaj rozróżnia się cava "fine" i "fine".
Funkcja Quick-Stop pozwala na zatrzymanie procesu gotowania w dowolnym momencie. Rozlewanie się cieczy jest natychmiast zatrzymywane przez zawór bezpieczeństwa.
System samooczyszczania jest szczególnie przyjazny dla użytkownika, ponieważ czajnik nie musi być samodzielnie opróżniany. Specjalny system "robi to wszystko sam" - wystarczy nacisnąć przycisk.
Płukanie systemu kroplującego jest ważną funkcją, która zapobiega zapychaniu się systemu. Podczas procesu gotowania w systemie pozostaje osad i resztki składników, co powoduje, że po wielokrotnym użyciu czajnik nie ma już tak naturalnego smaku, jak powinien, co skutkuje pojawieniem się kamienia. Aby nie trzeba było rozbierać i myć czajnika ręcznie, producent zainstalował poręczny system penetracji, który automatycznie czyści urządzenie.
Opóźniony start - jeśli załadowałeś już składniki i jesteś gotowy do rozpoczęcia procesu gotowania, ale musisz iść, a nie ma już czasu, to się zdarza. Pomocna w tym przypadku będzie funkcja opóźnionego startu - pozwala ona odłożyć rozpoczęcie gotowania na odpowiedni czas.
Programowanie ustawień kuchenki umożliwia ustawienie poszczególnych funkcji w urządzeniu, np. twardość wody, ilość, wybór 1 lub 2 porcji jednocześnie.
Sterowanie smartfonem - w niektórych czajnikach możliwe jest sterowanie procesem za pomocą smartfona. Wymaga to specjalnego dodatku i połączenia z urządzeniem, po czym można kontrolować wszystkie procesy zachodzące w kuchence, pozostając na odległość.
Tisk i pojemność zbiornika na wodę
Na koniec należy wspomnieć o dwóch kwestiach, które są również ważne przy wyborze czajnika.
W specyfikacji czajnika zawsze podany jest poziom ciśnienia. Co to jest i jak wpływa na proces gotowania? Ciśnienie związane jest z parą wodną, wpływa na odpowiedniość napoju i jego jakość smakową. Krótko mówiąc, para wodna pod wysokim ciśnieniem jest przepuszczana przez masę cava, w wyniku czego powstaje napój z cava.
Poziom ciśnienia może być regulowany. Poziom ciśnienia 15 barów jest uważany za odpowiedni do produkcji wystarczająco mocnego napoju. Generalnie ciśnienie może być regulowane w szerokim zakresie od 3,5 do 20 bar. Im wyższe ciśnienie w kotle, tym wyższa jakość i delikatność kava.
Zbiornik na wodę może być różnej wielkości. To proste: im więcej zamierzasz gotować w jednym czasie, tym większa musi być pojemność zbiornika.
Życzymy wszystkim dobrego nastroju i dobrego samopoczucia przy filiżance gorącej i aromatycznej kawy ????