5 wskazówek dotyczących przechowywania żywności w zamrażarce

Pokaż treść artykułu

  1. Idealna temperatura do zamrażania
  2. Zwróć uwagę na umiejscowienie
  3. Bądź świadomy, co należy zamrozić
  4. Wiedz, co jest bezpieczne, a co nie.
  5. Uszczelnianie próżniowe, nawet bez specjalnego osprzętu

Rachunek za zakupy spożywcze to zazwyczaj największy wydatek w każdym gospodarstwie domowym. Dlatego bardzo ważne jest, aby upewnić się, że każda hrywna zostanie wydana mądrze, a kupione jedzenie nie jest stracone w czasie. Dlatego dla wielu osób bardzo ważne jest, aby właściwie korzystać z zamrażarki i upewnić się, że żywność pozostaje świeża przez długi czas.

Jeżeli ty kupujesz masowego lub wielkich ilości jedzenie i chłodnia no jest wielki dosyć, chłodnia przedziału jest znakomitym pomysłem. Niezależnie od tego, które urządzenie wybierzesz, te sześć prostych porad dotyczących konserwacji zamrażarki pomoże ci zachować świeżość żywności.

Idealna temperatura do zamrażania

Wiele osób może nie zdawać sobie z tego sprawy, ale naprawdę istnieje idealny reżim temperaturowy do konserwowania mrożonek. Produkty zamrożone w temperaturze -17 °C lub niższej są zawsze bezpieczne do spożycia i pomagają zachować między innymi wiele ważnych właściwości odżywczych:

  • Witaminy w nim zawarte;
  • Smak;
  • Tekstura;
  • Kolor.

Korzystne będzie również zamrażanie żywności, gdy jest jeszcze świeża. Chociaż jakość może się pogorszyć po długim okresie zamrażania, produkty przechowywane w temperaturze -17 °C lub niższej często można bezpiecznie rozmrażać i spożywać.

Zwróć uwagę na umiejscowienie

Szybkość zamrażania decyduje o tym, jak dobrze żywność może być przechowywana w stanie zamrożonym, dlatego ważne jest, aby zapewnić szybkie zamrażanie żywności.

Utrzymywanie temperatury -17°C lub niższej jest oczywistą koniecznością, ale można również przyspieszyć proces zamrażania, pilnując umieszczenia żywności w zamrażarce. Jeśli umieścisz żywność bezpośrednio przy ścianie zamrażarki, czas potrzebny do zamrożenia jest znacznie krótszy. Gdy żywność jest już całkowicie zamrożona, można ją zdjąć z bocznej ściany, aby w przyspieszonym tempie zamrozić inne produkty spożywcze.

Zaznacz elementy, które mają być zamrożone

Etykietuje jedzenie przed stawiać je w chłodnię zrobi mię dużo łatwy identyfikować je opóźniony. Użyj ciemnego markera, który jest dobrze widoczny na plastikowych torbach lub innych pojemnikach, tak aby Twoje notatki były łatwe do odczytania. W ten sposób, po zamrożeniu różnych opakowań mięsa, można łatwo wybrać odpowiedni worek.

Pamiętaj, aby podać jak najwięcej informacji, np. co znajduje się wewnątrz torebki lub pojemnika, datę zamrożenia i liczbę porcji. Dostępność i prostota tych informacji zapewnia, że objętość zamrażarki może być łatwo kontrolowana.

Wiedzieć, co jest bezpieczne, a co nie

Niektóre produkty spożywcze po prostu nie nadają się do zamrażania. Na przykład, nie jest bezpieczne zamrażanie żywności w puszkach. Jajka pozostawione w skorupkach również nie są bezpieczne do zamrażania.

Wszystkie inne środki spożywcze można zasadniczo zamrażać, ale istnieją inne środki spożywcze, których jakość może ulec pogorszeniu w wyniku zamrażania. Tekstura niektórych pokarmów, takich jak ser, jogurt, majonez i gotowane jajka jest zniekształcona. Inne środki spożywcze, np. tłuszcz, mogą po zamrożeniu stać się szkliste. Sosy z dużą zawartością tłuszczu mogą się przypalić lub rozpaść podczas zamrażania.

Chociaż większość produktów spożywczych można bezpiecznie zamrażać, zawsze lepiej jest się upewnić, że przechowywana żywność nadaje się do zamrażania.

Uszczelnianie próżniowe, nawet bez specjalnego osprzętu

Worki próżniowe są idealne do zamrażania. Usuwając wilgoć z torby, żywność może pozostać świeża w zamrażarce przez dłuższy czas. Niekoniecznie jednak potrzebne są worki do pakowania próżniowego.

Możesz użyć rurki i osiągnąć ten sam cel. Wystarczy zamknąć worek wokół plastikowej rurki, a następnie usunąć z niego wszystkie zanieczyszczenia. Jak tylko to zrobisz, zamknij całkowicie torbę i umieść ją w komorze zamrażarki.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

0 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zapisz swoją opinię Dotychczas brak komentarzy