Jak wybrać powierzchnię do gotowania: wszystko, co panowie powinni wiedzieć przed zakupem
Jak wybrać powierzchnię do gotowania.
Na rynku ukraińskim jest szeroko reprezentowany gaz, elektryczne i kombinowane blaty kuchenne, które łączą w sobie zarówno palniki gazowe, jak i palniki elektryczne. W zależności od instalacji elektrycznej w domu, wybierany jest najbardziej odpowiedni wariant. Kombinowana kuchenka jest przydatna w przypadkach, gdy w domu często występują przerwy w dostawie prądu lub gazu. Zazwyczaj panele te są drogie i skomplikowane w naprawach, ale uzasadniają wszystkie koszty swoją funkcjonalnością.
Głównymi kryteriami przy wyborze powierzchni do gotowania są jej opcjonalne parametry, trwałość i niezawodność.
Gazowe lub elektryczne.
Gotowanie na rynku na Ukrainie - rozwiązania, które różnią się źródłem zasilania i zasadą działania.
Gaz .
Przekręcając pokrętło na pulpicie sterowniczym otwieramy zawór odpowiedniego palnika, uwalniając w ten sposób strumień "płatków paliwa". Do rozpalenia pieca wystarczy przyłożyć ogień do rozety. Bardziej zaawansowane modele są wbudowane w zapłon - generują iskrę i zapalają gaz. Urządzenie jest podłączone do sieci gazowej za pomocą węża. Odległość od punktu zasilania gazem musi wynosić co najmniej 4 metry.
Kąpiel w modelu gazowym wymaga większych kosztów niż w elektrycznym, ale taki zakup jest z pewnością uzasadniony. Taryfa na gaz jest niższa niż na prąd, co w efekcie przekłada się na spore oszczędności na rachunkach za media. Poza tym, kuchenka gazowa:
- może być podłączony do butli gazowej; Posiada dużą pojemność cieplną; Może być łączony z każdym naczyniem kuchennym; Płynna regulacja ciepła; Powierzchnia jest gotowa do użycia natychmiast po włączeniu.
Jeśli chodzi o wady tej technologii, są to: znaczne bezpieczeństwo pożarowe, pojawienie się "wrzenia" na naczyniach, zanieczyszczenie powietrza w kuchni przez produkty spalania.
Ważne! W warunkach miejskich dopuszcza się stosowanie piecyków gazowych w lokalach do 10 piętra.
Elektryczny .
Wysokowydajne płyty elektryczne wykorzystują elementy grzewcze. Po włączeniu zasilania zapalają się i przekazują ciepło na powierzchnię palnika, a następnie na naczynia kuchenne.
Urządzenia kuchenne mają stylowe wzornictwo i doskonale komponują się z meblami kuchennymi. Powierzchnia do gotowania może być również umieszczona pod stołem lub ceramiczna.
Zalety piecyków elektrycznych: bezpieczeństwo, ładny wygląd, szeroki zakres funkcji, nie wymagają umieszczenia przeciągu.
Wady: wymaga dużo energii elektrycznej, podłączenie do oddzielnej linii 3-fazowej, odpowiednie naczynia tylko z płaskim dnem.
Połączone szczyty
Urządzenia są wyposażone zarówno w palniki gazowe, jak i elektryczne. Optymalny wybór dla domów z ciągłymi przerwami w dostawie prądu. Jeśli nie ma światła, można polegać na butli gazowej i na tym.
Dla pieców konwekcyjnych moc ekonomiczne wykorzystanie źródła energii, złożoność każdego sprzętu do gotowania, obecność dodatkowych powierzchni grzewczych, na przykład, na grilla. Jednak taka technologia kosztuje więcej niż tradycyjne modele, wymaga ścisłego przestrzegania zasad instalacji i eksploatacji.
Płyta materiałowa
Wygooglowałeś "płyty kuchenne jak wybrać"? Wynikiem poszukiwań na pewno będą informacje o ich materiałach, z czego są wykonane. Tego parametru w żadnym wypadku nie można ignorować, w przeciwnym razie ryzykujesz zakup sprzętu, który nie spełnia Twoich wymagań.
Dlatego blaty kuchenne mogą być:
- Emaliowane (trwałe, niedrogie i mają ochronę praktycznie każdego koloru, ale nie są odporne na odpryski, w końcu pojawiają się wgniecenia); powierzchnie ze stali nierdzewnej (łatwiejsze w utrzymaniu niż emaliowane, ale mogą pozostawiać ślady w palcach, do konserwacji należy zakupić specjalne urządzenia); Powierzchnie ceramiczne (często czarne, mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne); Gaz na płycie (powierzchnia do gotowania na gazie, pokryta kulą ceramiczną lub wykonana z zapieczonego wywaru: te powierzchnie są dobrze oczyszczone, wyglądają świetnie, ale nie są odporne na uszkodzenia).
Palniki
Jak wybrać płytę gazową lub elektryczną w zależności od tego parametru? Całkowita liczba palników może wynosić od 2 do 5. Zazwyczaj preferują oni standardowy zestaw czterech elementów z dwóch powodów: są do niego przyzwyczajeni lub planują często gotować po kilka potraw naraz.
Palniki Top 5 mają często duże wymiary, co nie zawsze jest przydatne w małych kuchniach.
Palniki gazowe powierzchni gotowania mają różną moc i wymiary, co pozwala na prawo wyboru do gotowania różnych potraw o różnych kolorach i średnicach. Języki półśrodków muszą zetrzeć na tarce samo dno naczyń, ale nie ich boki. Za odpowiedni i użyteczny uważa się palnik z co najmniej dwoma pół-usta pierścieniami. Ciepło szybko rozprzestrzenia się nie tylko na dnie naczynia, ale także na jego bokach, dzięki czemu potrawy szybko się nagrzewają i nie przywierają.
Jeśli jednak zdecydujemy się na płytę elektryczną, należy wybrać nie tylko liczbę palników, ale także rodzaj elementów, które mają być podgrzewane.
- Palnik spiralny stosowany jest w tradycyjnych płytach elektrycznych, gdzie występują palniki kopułowe - naleśnikowe. Zazwyczaj długo się nagrzewają i długo stygną. Późniejsze palety mogą się mrowić, ale przy stosunkowo niskich kosztach jest to w pełni uzasadniona opcja. Istnieje kilka rodzajów ceramicznych płyt kuchennych. Spiralne i obrotowe elementy grzewcze są często szybko nagrzewane i szybko schładzane. Istnieją płyty do gotowania, w których zamiast spirali stosuje się cienką blachę falistą. Takie palniki nazywane są HiLight, np. Gorenje. W Electrolux popularne są szklane elementy grzejne. Palniki halogenowe składają się z palnika spiralnego i lampy halogenowej. Nagrzewają się i osiągają szybciej, ale czasami służą nie więcej niż 8 lat. Palniki indukcyjne. Nie posiadają one spirali, a wykorzystywana jest jedynie cewka indukcyjna. Tego typu powierzchnia nie jest podgrzewana, a ogrzewa jedynie dno garnka i potrawę, która się w nim znajduje. Aby korzystać z takiej powierzchni, należy kupić specjalne naczynia wykonane z winylu lub stali emaliowanej. Naczynia kuchenne wykonane z innych materiałów albo nie będą się nagrzewać, albo będą nagrzewać się bardzo słabo.
Standardowe okrągłe strefy gotowania mogą być trójkątne lub owalne. Wzór trójkątny pozwala poradzić sobie bez użycia rusztów, natomiast wzór owalny jest optymalny do gotowania potraw w odpowiednich kształtach.
Wymiary i gabaryty.
Proste blaty kuchenne są najczęstsze, a także najłatwiejsze do włączenia do komory kuchennej. Długość tych płyt wynosi czasami 60 cm. Jeśli chodzi o szerokość, będzie ona inna: od 25 do 90 cm, w zależności od zamówienia i liczby palników. Istnieją również inne formaty płyt: okrągłe, trójkątne, itp.
Interesują Cię wymiary powierzchni do gotowania, a nie wiesz jaki rozmiar wybrać? Przede wszystkim należy najpierw określić położenie powierzchni i dokonać wszystkich niezbędnych pomiarów. Następnie wykonaj obliczenia, korzystając z tych zaleceń.
- Od ściany z boku, aby wypełnić przestrzeń nie mniej niż 0,3 m, gdzie będzie można umieścić pojemnik z gotową żywnością. Pod półką roboczą 0,6-1,0 m powierzchni. Jeśli mniej, istnieje ryzyko przeciążenia, ale jeśli więcej - przestrzeń na stole będzie wykorzystywana nieracjonalnie. Zlewozmywak należy umieścić w odległości 0,4-0,6 m od ściany z boku, tak aby nie padały na niego powiewy wiatru. Nie zapomnij również wziąć pod uwagę szerokość samego zlewu kuchennego, który będzie przydatny do dalszych obliczeń.
Następnie dodaje się do zalecanych prześwitów i szerokości wszystkich obszarów, a kwota odjęta od całkowitej długości ściany, gdzie zostanie zainstalowany zlew, powierzchnia gotowania i zlewozmywak. Otrzymana w ten sposób wartość to maksymalna dopuszczalna szerokość powierzchni do gotowania.
Pod względem kształtu, zintegrowane płyty grzewcze pozostają daleko w tyle za wszystkimi innymi wariantami. Mogą one być duże cięcia, zaokrąglone jak bumerang, zainstalowany w rogu kuchni lub w linii. Roztwory kamionkowe są białe i kolorowe, podobnie jak w przypadku czarnych powierzchni, cząstki piły są na nich znacznie bardziej widoczne. Dlatego takie płyty muszą być częściej czyszczone. Jednak znacznie łatwiej jest wyczyścić powierzchnię.
Funkcje dodatkowe
Podejmując decyzję o wyborze powierzchni do gotowania, należy również zwrócić uwagę na ich dodatkowe cechy.
- Kontrola gazu. Blokuje dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia. Zabezpieczenie przed dziećmi. Specjalny panel blokujący (przycisk) zapewnia bezpieczne użytkowanie urządzenia. Kabel zasilający jest podłączony do sieci/ zasilania i jest automatycznie wyłączany, gdy nie jest używany. Może być automatyczny (po przekręceniu palnika gazowego i doprowadzeniu gazu) lub mechaniczny (zapłon palnika następuje po przekręceniu palnika i naciśnięciu specjalnego przycisku). Automatyczny reset. Funkcja podobna do sterowania gazem, tylko w tym przypadku palnik zapala się automatycznie ponownie po zgaśnięciu płomienia. W przypadku awarii urządzenia dopływ gazu zostaje odcięty. Odpalanie. Możliwość drogich konfiguracji płyt do gotowania. Utrzymanie temperatury na poziomie pół metra utrzymuje temperaturę makaronu aż do podania na stół. Timer. Służy do kontroli czasu gotowania. Element ten jest wbudowany w panel sterowania. Po zakończeniu pieczenia i smarowania rozlega się brzęczyk. Wskaźnik nagrzewania. Kombinacja dwóch palników.
Zakończenie .
Odkąd pojawiły się płyty kuchenne, w nowoczesnych kuchniach jest więcej miejsca. Jeśli powierzchnia pomieszczenia jest niewielka, wbudowane płyty mogą z łatwością wykonywać wszystkie te same opcje, co w przypadku pełnych kuchenek gazowych lub elektrycznych. Tak, że zakup urządzenia będzie udany, należy obliczyć wszystkie momenty. Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednią powierzchnię do gotowania, a także zdecydować, które z jej funkcji są potrzebne, a z których można łatwo zrezygnować.