Jaka temperatura powinna być w lodówce i jak osiągnąć wymagane wskaźniki?
Optymalna temperatura w lodówce
Optymalną temperaturę można określić jako taką, przy której w lodówce wytwarza się właściwy mikroklimat, a żywność nie pieni się, zachowując na długo swoją strukturę substancji użytkowych. Jaką więc temperaturę powinna mieć lodówka? Przeciętnym wyznacznikiem odpowiedniej temperatury jest zakres od +2 do +4 stopni Celsjusza. Ale nie spiesz się, aby zamknąć przeglądarkę i uruchomić do panelu sterowania lodówki. Przeczytaj ten artykuł do końca, aby poznać wszystkie niuanse związane z konserwowaniem żywności i wymagane warunki temperaturowe.
Stół do konserwowania żywności
Dokonujemy przeglądu najczęściej dostępnych produktów, temperatury potrzebnej do ich prawidłowego przechowywania, a także średniego okresu trwałości.
Należy pamiętać, że każdy produkt jest indywidualny. Przykładowo, niektórych owoców egzotycznych (banany, mango) generalnie nie warto trzymać w lodówce, ponieważ w niskiej temperaturze owoce te czernieją. Zawsze zwracaj uwagę na termin przydatności do spożycia, podany na opakowaniu. Często producenci podają wymagany tryb temperaturowy, w którym produkt będzie dłużej przechowywany.
Temperatura w różnych częściach lodówki
Podczas ładowania produktów spożywczych do lodówki ważne jest nie tylko ustawienie wymaganej temperatury, ale również wybór odpowiedniego miejsca w urządzeniu. Nowoczesne lodówki są podzielone na różne sekcje, z których każda będzie się różnić temperaturą. Załóżmy, że wybrana została temperatura +3 stopnie. Dowiedzmy się, ile stopni w lodówce będzie w tym przypadku, i jak warunki przechowywania będą się różnić.
Najzimniejszym miejscem do przechowywania urządzenia będzie góra, nie wliczając w to zamrażarki, ale w pobliżu tylnej części urządzenia. Poziom temperatury wynosi tutaj +1 ... + 2 ℃, co jest idealne do przechowywania mięsa, ryb i różnych nadzień.
W środku lodówki temperatura waha się od +2 do +4 ℃. Można i należy tu przechowywać produkty mleczne, wędliny, chleb i owoce.
Jaka jest temperatura w lodówce, czyli na polach zewnętrznych (balkonach)? Z indeksami temperatur od +4 do +9 stopni Celsjusza, miejsce to zasługuje na status najcieplejszego w każdej lodówce. Na polach drzwiowych można przechowywać różne sosy i napoje.
Jeśli Twoja lodówka ma "strefę świeżości", umieść w niej zieleninę, warzywa i nieegzotyczne owoce. Temperatura w tej strefie osiąga + 4...+ 7 stopni Celsjusza.
Temperatura komory zamrażarki
Jaka jest optymalna temperatura dla zamrażarki? Odpowiedź na to pytanie zależy od stopnia obciążenia zamrażarki i od tego, jak często jej używasz. Jeśli w środku zamrażarki praktycznie nie ma pustej przestrzeni i nie zaglądamy tam zbyt często, temperatura nie może przekraczać 14 stopni Celsjusza. Czy często korzystasz z zamrażarki i uzupełniasz przechowywane w niej produkty? Utrzymuj szafę w średniej temperaturze 20-25 stopni poniżej zera.
Optymalna średnia temperatura dla zamrażarki wynosi -18 stopni Celsjusza. Najniższa temperatura w zamrażarce jest osiągana, gdy użytkownik aktywuje tryb szybkiego lub superszybkiego zamrażania. Może to skutkować temperaturą na poziomie 30 stopni poniżej zera.
Jak mogę sprawdzić temperaturę w mojej lodówce?
Aby upewnić się, że lodówka działa prawidłowo i zrozumieć, czy jest wystarczająco dużo zimna dla dobrego przechowywania towarów, konieczne jest zmierzenie temperatury w całym otoczeniu urządzenia. Nowoczesne modele z elektronicznym modelem sterowania znacznie upraszczają proces określania temperatury: tryb temperatury w takich lodówkach jest wyświetlany na ekranie i można wybrać żądaną temperaturę z dokładnością do jednego stopnia, dotykając palcem.
Ale co zrobić, jeśli urządzenie nie jest wyposażone w elektronikę? Pomocny będzie zwykły termometr do mierzenia temperatury powietrza. Umieść urządzenie na suchym talerzu i pozostaw na środku lodówki na kilka lat. Aby sprawdzić temperaturę na pierwszej płycie lub w zamrażarce, wystarczy umieścić termometr w wybranym miejscu w lodówce.
Jeśli używasz specjalnego termometru przeznaczonego do lodówek i zamrażarek, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Zazwyczaj takie termometry umieszcza się w szklance z wodą i stawia na godzinę na środkowej powierzchni lodówki lub po prostu przymocowuje termometr do tylnej powierzchni urządzenia.
Jak ustawić temperaturę w lodówce?
Regulacja temperatury zależy od modelu lodówki. W urządzeniach elektromechanicznych dla osiągnięcia pożądanego efektu należy przekręcić specjalny regulator, a w lodówkach z elektronicznym panelem sterowania wystarczy dotknąć czujnika lub nacisnąć kilka przycisków.
Aby prawidłowo ustawić temperaturę, należy zapoznać się z instrukcją dołączoną do urządzenia. Z reguły producenci z przyjemnością ustalają średnią wartość temperatury, tak aby zarówno produkty w środku nie przywierały, jak i obciążenie sprężarki nie było zbyt duże. Zapoznajmy się z kilkoma modelami lodówek i sposobami regulacji temperatury w ich zastosowaniu.
LG z obsługą dotykową.
Dotyczy to modeli wyposażonych w dotykowy panel sterowania. Wystarczy otworzyć i zamknąć drzwi lodówki, aby zobaczyć aktualne wartości temperatury. Za standardową temperaturę na zewnątrz lodówki uważa się +3 stopnie, a w środku komory zamrażarki producent zaleca ustawienie średniej temperatury -20 stopni. Temperatura może być zmieniana poprzez lekkie dotknięcie jednego przycisku w górnej części panelu sterowania.
ATLANT z ręcznym sterowaniem.
Temperatura w komorze chłodzenia i zamrażania w modelach z ręcznym sterowaniem jest regulowana za pomocą specjalnych rolek. Regulatory temperatury mają numery od 1 do 7, gdzie 1 oznacza najwyższą temperaturę, a 7 najniższą. Wymaganą temperaturę można ustawić za pomocą pokręteł. Przycisk do szybkiego zamrażania znajduje się często w środku między rolkami, a na przednim panelu znajduje się wskaźnik temperatury, informujący o podwyższonej temperaturze w zamrażarce. Jeśli temperatura w zamrażarce wzrasta, a wskaźnik świeci się na czarno przez dłuższy czas, należy sprawdzić lodówkę pod kątem ewentualnej usterki.
Najlepsze rekomendacje
Optymalna temperatura w lodówce - to dobrze, ale aby technologia służyła Ci jak najdłużej, a żywność pozostała świeża, konieczne jest przestrzeganie następujących prostych zasad.
- Nie wkładać przygotowanych potraw do lodówki, gdy są jeszcze gorące. Postaraj się szybko wyjąć potrzebne produkty i natychmiast zamknij drzwi. Należy pamiętać, że "strefa świeżości" zatyka się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej i dlatego wymaga większej troski. Najniższe możliwe temperatury zamrażarki i komory powodują bardzo duże obciążenie kompresora i mogą spowodować uszkodzenie lodówki. Lepiej jest ustawić średnią temperaturę i w razie potrzeby korzystać z trybu szybkiego i superszybkiego zamrażania. Jeśli lodówka jest wyposażona w ręczne sterowanie, nie należy obracać pokrętła zbyt szybko. Wykonuj małe, stopniowe regulacje temperatury. Nie należy zapominać o ręcznym rozmrażaniu lodówki, jeśli urządzenia nie są wyposażone w systemy samoczyszczenia i automatycznego usuwania szronu.
Optymalna temperatura w chłodziarce i staranne użytkowanie urządzenia przedłuża jego żywotność i pomaga zachować idealną świeżość żywności.