Specjalne cechy ułatwiające pielęgnację robota kuchennego

Solidny i wielofunkcyjny robot kuchenny od dawna cieszy się popularnością wśród profesjonalnych kucharzy. Duża ilość przystawek i części tego urządzenia wymaga od użytkownika regularnego dbania o nie i zapewnienia im właściwej pielęgnacji, gdyż dzięki temu urządzenie będzie mogło służyć przez wiele lat bez awarii i usterek.

Proponujemy zapoznanie się z tymi prostymi zasadami dotyczącymi dbania o sprzęt kuchenny.

Zasada nr 1.

Przede wszystkim należy dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia. Zawiera ona główne punkty, które należy wziąć pod uwagę podczas obsługi robota kuchennego: montaż, czyszczenie części. Należy również zwrócić uwagę na części, które można myć w zmywarce.

Zasada nr 2.

Ważne jest, aby utrzymywać robot kuchenny w czystości. Po każdym użyciu, części robota kuchennego należy umyć ciepłą wodą przy użyciu gąbki do mycia. Ważne jest, aby myć noże natychmiast po użyciu, aby zapobiec utlenianiu się metalu od soku z owoców i warzyw.

Przed myciem zawsze odłączaj urządzenie od zasilania.

! Nie używaj produktów ściernych ani proszków, które mogą uszkodzić powierzchnię urządzenia.

! Nie należy czyścić obudowy robota kuchennego, w której znajduje się silnik. Zewnętrzną część tego obszaru należy delikatnie wytrzeć niestrzępiącą się gąbką.

Jeśli robot kuchenny wyposażony jest w sokowirówkę, należy wyjąć sitko i oddzielnie ubić pod bieżącą wodą. Łatwiej będzie to zrobić za pomocą specjalnej szczotki, która często jest dołączona do urządzenia.

Po umyciu należy koniecznie wytrzeć części i noże do sucha, aby zapobiec rdzy.

Zasada nr 3

Zaleca się odpowiednie naostrzenie ostrzy robota kuchennego. Można to zrobić w specjalistycznych warsztatach i niektórych sklepach z narzędziami. Jeśli nóż jest całkowicie niesprawny, można go wymienić na nowy, który łatwo znaleźć w specjalistycznych sklepach. Dzięki temu kombajn będzie mógł łatwo obsługiwać dużą ilość towarów bez konieczności przeładowywania silnika. Ważne jest również, aby przechowywać noże i inne przystawki robota kuchennego w przeznaczonych do tego celu schowkach urządzenia lub w innym poręcznym, suchym miejscu.

Zasada #4.

Podczas pracy urządzenia należy robić przerwy. Silnik robota kuchennego został zaprojektowany na 15 minut ciągłej pracy. Dlatego należy dać silnikowi czas na odpoczynek, a będzie on pracował prawidłowo przez wiele lat.

Polecamy zapoznanie się z niektórymi przepisami, które można przygotować przy użyciu robota kuchennego.

Mrożone jagody

Do kubka miksera dodać 500 g warzywnego mrozu, 500 g jagód (świeżych lub mrożonych), 500 g budyniu. Przejść na przystawkę "Innocoat" i aktywować funkcję "Pulse". Bicie przez jedną minutę. Następnie umieścić w naczyniu i schłodzić. Podawać z piekarnikiem lub biszkoptem.

Frittata z warzywami

Za pomocą tarczy do krojenia pokroić wszystkie składniki.

Ziemniaki, paprykę, pomidory koktajlowe, pomidory, boczek wędzony (ugotowany) pokroić w kostkę za pomocą talerza do krojenia.

Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez 5 minut.

Osobno na małym ogniu podsmażyć paprykę, cukinię i wrzos. Dodać pomidory, wymieszać i popieprzyć. Jeśli chcesz, dodaj bazylię i kolendrę i wymieszaj. Dodaj kvass i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty pod zamkniętą pokrywką. Dodać boczek, następnie warzywa i ziemniaki. Wymieszać do połączenia.

Kolejny krok - ubić 4 jajka z solą (za pomocą śrubokręta). Umieść warzywa w naczyniu do napełniania i przykryj jajkiem.

Ser zetrzeć na tarce i posypać nim warzywa.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 h (do zarumienienia).

Smacznego!

Zobacz asortyment:

Szafki kuchenne

Akcesoria do robotów kuchennych