Jak wybrać suszarkę do warzyw i owoców
Zawartość:
Wstęp Rodzaje suszarek Objętość, pojemność, liczba sekcji Materiał obudowy Temperatura Kontrole Funkcje Co może być suszone
Wraz z nadejściem lata nadszedł czas na sukulenty, owoce i warzywa. Chcielibyśmy zachować wszystkie ich witaminy i dobroczynne właściwości. Ale jak to zrobić, skoro sezon kończy się tak szybko? To proste - można łatwo suszyć owoce i warzywa. W przeszłości wiele gospodyń domowych używało piekarnika i pokładu, ale teraz jest wygodniejszy i szybszy sposób - suszarka elektroniczna. Dziś jest wśród nich dość duży wybór. Ten artykuł opisuje główne punkty, które są ważne przy wyborze tego urządzenia.
Rodzaje suszarek
Istnieją różne rodzaje suszarek: różnią się one zasadą działania: istnieją modele na podczerwień i konwekcyjne. Jakie są różnice?
Pierwszy typ działa za pomocą wymienników powietrze-fala: powietrze w przestrzeni wewnętrznej, gdzie produkty są suszone, jest ogrzewane za pomocą wymienników. Proces ten usuwa wilgoć z plastrów owoców i warzyw. Suszarki na podczerwień zapewniają przyspieszone suszenie, produkty zachowują swój kolor, smak, zachowują wszystkie witaminy. Ten typ suszarki jest bardzo drogi.
Suszarka na podczerwień
Suszarki konwekcyjne działają w oparciu o gorące powietrze: ciepło wbudowane w tenor ogrzewa przestrzeń wewnętrzną, w wyniku czego wilgoć zawarta w produktach zostaje odparowana. Ta metoda suszenia jest jeszcze bardziej efektywna. Niektóre modele suszarek są wyposażone w wentylator, który przyspiesza proces suszenia. Suszarki konwekcyjne są tańsze od pierwszego typu.
Suszarka konwekcyjna
Trudno powiedzieć, który typ suszarki do gazu jest lepszy. Każdy rodzaj ma swoje zalety. W tym przypadku każdy użytkownik sam decyduje, co jest dla niego ważniejsze i praktyczniejsze.
Zakres, pojemność, liczba sekcji
Kolejnym najważniejszym kryterium przy wyborze suszarni jest jej pojemność, która w dużym stopniu zależy od elastyczności. Istnieją małe modele o pojemności 4-5 litrów. Z reguły suszarki te mają prawie 5 sekcji (tac). Są to sekcje, w których suszone są pocięte produkty. Moc tych modeli jest odpowiednio niska - 200-300 watów.
Kompaktowa suszarka
Sekcje suszarki są zazwyczaj widoczne, co ułatwia śledzenie procesu suszenia. Najbardziej optymalnym wyborem jest opcja suszenia na tacy bez szczelin. Istnieją modele suszarek o pojemności 10-11 litrów. W tym przypadku, liczba tac jest od 4 do 8, moc - 450-600 watów. Dzięki tej suszarce można przygotować o wiele więcej owoców i warzyw za jednym razem. Wymiary tych modeli są odpowiednio większe.
Ogromna suszarka
Przy wyborze suszarki należy również zwrócić uwagę na wysokość boków tacy. Niezbyt głębokie tace nadają się do krojenia cienkich plasterków żywności, ale jeśli planujesz suszyć większe plastry owoców lub warzyw w całości, lepiej będzie wybrać suszarkę z głębokimi tacami.
Materiał obudowy
Dziś można znaleźć plastikowe i metalowe suszarki na sprzedaż. W celu wybrania optymalnego wariantu, ważne jest, aby znać ważne punkty:
- Modele plastikowe są lżejsze, łatwiejsze do transportu i czyszczenia;
Modele metalowe są cięższe, ale ich zaletą jest lepsze suszenie: metalowe tace lepiej się nagrzewają i dłużej utrzymują ciepło, dzięki czemu produkty są suszone skutecznie i równomiernie. Koszt suszarek metalowych jest wyższy niż modeli plastikowych.
Suszarka do tworzyw sztucznych
Ważne jest również, aby wiedzieć, że podstawa tac suszarki może być wykonana z tworzywa sztucznego lub być plastikowa. Lite tace są znacznie bardziej efektywne w przepuszczaniu gorącego powietrza, co jest logiczne. Tace do suszenia towarów nadają się wyjątkowo dobrze do suszenia warzyw liściastych, jak również do przygotowywania wybranych produktów, takich jak bułki owocowe, zupy i inne smakołyki.
Temperatura
Prawie wszystkie nowoczesne suszarki do warzyw i owoców umożliwiają samodzielne ustawienie temperatury suszenia za pomocą regulatora temperatury. Modele te są wyposażone we wbudowany termostat. Najczęściej zadawanym przez użytkowników pytaniem jest: jaką temperaturę ustawić podczas suszenia tych lub innych produktów? Należy pamiętać, że poziom temperatury musi zapewniać "umiarkowany" wpływ na produkt. W tym przypadku warzywa i owoce będą "duszone" stopniowo, a wszystkie ich dobre właściwości zostaną zachowane. Na przykład, podczas suszenia jabłek wystarczy ustawić temperaturę na poziomie 70-75 stopni Celsjusza, wtedy produkt będzie m'yaki i nie będzie przesuszony.
Gotowanie
Może być obsługiwany za pomocą hamulców mechanicznych lub elektronicznych. Pierwszy typ zakłada obecność regulatora, który może być używany do ręcznego ustawiania poziomu temperatury. Sama suszarka jest uruchamiana za pomocą oddzielnego przycisku.
Modele sterowane elektronicznie są droższe i często posiadają wyświetlacz i przycisk lub panel dotykowy. Wybór pierwszego lub drugiego rodzaju sterowania zależy wyłącznie od użytkownika, tak aby obsługa suszarni była jak najwygodniejsza.
Obsługa mechaniczna
Zgrabne funkcje
Suszarka do owoców i warzyw spełnia nie tylko swoją główną funkcję - suszenie produktów - ale posiada również dodatkowe funkcje, które ułatwiają proces obsługi.
Timer - ta zintegrowana funkcja pozwala zaprogramować urządzenie na określony czas pracy. Maksymalny czas wynosi zazwyczaj 48 lat. Dzięki timerowi proces suszenia może zostać zatrzymany, a następnie ponownie uruchomiony.
Automatyczne wyłączanie jest przydatną funkcją, która pozwala pozostawić użytkownikowi wolną rękę. Nie musisz czuwać nad procesem suszenia, aby upewnić się, kiedy się skończy. Dzięki tej funkcji suszarka włącza się automatycznie po zakończeniu procesu.
Zabezpieczenie przed przegrzaniem - Funkcja ta chroni urządzenie przed nadmiernym nagrzaniem, zapobiegając w ten sposób zepsuciu się suszarki.
Tryb zimnego powietrza zapewnia równomierne i długie suszenie bez wysuszania produktu.
Co można suszyć
Wybierając suszarkę, wielu klientów zadaje sobie następujące pytanie: Jakie produkty można suszyć w suszarce? Odpowiedź jest prosta - praktycznie wszystko! Suszyć można nie tylko sezonowe owoce i warzywa, ale także jagody, zioła, a nawet mięso i ryby! Rezultatem są znakomite przekąski.
Jak już wspomnieliśmy powyżej, można przyrządzać różne smakołyki: np. nadzienie do zup, barszczu, robienie pianek i wiele innych. To zależy od wyobraźni użytkownika????
Suszone produkty muszą być przechowywane w ciemnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Temperatura przechowywania - od 0 do 10 stopni Celsjusza.
Różnorodny wybór suszarek jest dostępny na naszej stronie internetowej.