Piekarnia - podstawy działania

Wypiekacz do chleba jest popularnym elementem wyposażenia kuchni, ponieważ świeżo wypieczone produkty borowe, przygotowane w domu, są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż te kupne. Dlatego też wielu właścicieli domów posiada wypiekacz wśród innych urządzeń kuchennych.

Ale czy wiemy, jak prawidłowo korzystać z tego urządzenia? Oto kilka przydatnych wskazówek, jak korzystać z urządzenia do pieczenia.

  1. Przed rozpoczęciem użytkowania nowego urządzenia, wyczyść gąbką naczynie do ciasta za pomocą płynnego detergentu. Po całkowitym wyschnięciu nasmarować olejem. Zapobiega to przywieraniu ciasta do powierzchni ścianek i szpatułek.
  2. Nie wolno używać urządzenia bez założonego ciasta. Może to spowodować poważne uszkodzenie urządzenia.
  3. Po rozpoczęciu pieczenia nie otwierać kosza urządzenia, w przeciwnym razie blacha nie będzie się obracać.
  4. Dodawaj składniki tylko zgodnie z zaleceniami i w odpowiedniej dawce. Wówczas konsystencja ciasta będzie idealna, a bochenek chleba okaże się brzoskwiniowy i wytrawny.
  5. Temperatura wszystkich używanych produktów musi być temperaturą pokojową (chyba że w przepisie podano inną temperaturę). Zapewnia to również idealne rezultaty pieczenia.
  6. Aby ubić foremki i łopatki do chleba, wystarczy opłukać je wodą, a jeśli na dnie foremki znajduje się nalot z ciasta, krótko namoczyć. Nie należy używać detergentów ściernych, ponieważ mogą one uszkodzić powłokę nieprzywierającą.

Do przygotowania wypieków potrzebne będą dodatkowe akcesoria.

Zanim rozpocznie się proces, trzeba zrobić zapasy:

  • Użyj sitka, aby wzbogacić zakwas, a Twoje ciasto będzie idealnie ugotowane;
  • Stojak na ziarno - na tym stojaku bardzo wygodnie jest umieścić gotowy bochenek chleba do ostygnięcia. Zalecamy stosowanie wspornika rusztu z nóżkami, ponieważ utrzymuje on dolną część bochenka chleba w chłodzie i zapobiega skraplaniu się pary wodnej;
  • Silikonowa lub drewniana szpatułka - za ich pomocą z łatwością wymieszasz składniki i wydobędziesz chleb bez obawy o uszkodzenie powierzchni;
  • Wałki kuchenne - pojemnik nie zawsze jest poręczny do odmierzania potrzebnej ilości składników. Garnki do gotowania zapewniają dokładną ilość wszystkich produktów;
  • Rękawice i rękawice do piekarnika - kształt blachy jest bardzo gorący, gdy praca jest wykonywana.
    Gorące, i aby uniknąć zapieczenia, należy delikatnie usunąć pieczywo za pomocą lepu.

Nie zawsze pierwszy bochenek chleba jest idealny. Może minąć trochę czasu, zanim staniemy się prawdziwymi ekspertami kulinarnymi i chleb wyjdzie taki, jaki chcemy. Chcielibyśmy podzielić się z Tobą kilkoma "małymi sztuczkami", które dodadzą Ci pewności siebie, jakiej potrzebujesz w kuchni.

№1

Jeśli pieczesz chleb słodowy (np. muffiny), część wody możesz zastąpić sokiem owocowym.

№2

Do ciasta można dodać startą marchewkę, paprykę lub cukinię (cukinię) dla uzyskania oryginalnego smaku i aromatu. Należy jednak uważać na konsystencję ciasta - te warzywa wydzielają dużo wilgoci, ciasto może okazać się rzadkie. Podobnie, ciasto można posypać grzybami, owocami kandyzowanymi, orzechami, suszonymi owocami lub kminkiem.

№3

Masło i inne tłuszcze należy przed dodaniem pokroić na małe kawałki. Dzięki temu łatwiej wymieszać je równomiernie z pozostałymi składnikami.

№4

Wierzch bochenka możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i masłem za pomocą silikonowej smarowniczki, dzięki czemu uzyskasz chrupiącą skórkę. Na wierzch można posypać płatkami kukurydzianymi lub tabliczkami - wygląd chleba będzie ładny i schludny.

Co robić, jeśli ...

Jeśli chleb nie rośnie prawidłowo, spróbuj:

  • wymienić suszarkę;
  • dodać więcej wody;
  • Do liści dodajemy co najmniej 1 łyżeczkę mąki;

Jeśli chleb jest za wysoki:

  • Zmniejszyć ilość płynu o 25%;
  • Zmniejszyć ilość mąki;
  • zmniejszyć ilość płukania;
  • Przenieść piekarnię do chłodniejszego miejsca;

Jeśli chleb nie upiecze się na całej powierzchni:

  • dodano zbyt dużo płynu - następnym razem zmniejsz ilość;
  • ilość składników jest zbyt duża - następnym razem, gdy będziesz piec, zmniejsz ich ilość;
  • pieczywo znajdowało się w zimnym miejscu lub otworzono schowek w urządzeniu. Następnym razem unikaj tego.

Oto kilka oryginalnych przepisów na wypieki.

Pikantny Chleb Pomidorowy

Składniki:

Brona do pszenicy - 500g

Pasta pomidorowa - 2 łyżki.

Suszone suszki - 1,5 łyżeczki.

Woda - 280 ml

Świeżo upieczona cebulka - 1 szt.

Oliwa z oliwek - 1 łyżka.

Olej Roslyn - do smarowania

Zukor - 2 łyżki.

Sól - 2 łyżki.

Bazylia, oregano - 1 łyżka.

Przygotowanie:

Pokrój arbuza na kliny i usmaż na oleju roślinnym. Rozpuścić koncentrat pomidorowy w wodzie.

Napełnij naczynie do pieczenia: dodaj wodę z pomidorów, bor, sól, mieloną wołowinę, bazylię i oregano, żelazo, natłuszczoną zibulę i oliwę z oliwek.

Ustawić tryb gotowania na "podstawowy", wybrać poziom gotowania na "średni".

Ciboulebread

Składniki:

Fasola - 600 g

Woda - 320 ml

Mżawka - 1,5 łyżki.

Zibulka - 1 szt.

Olej Roslyn - 4 łyżki.

Sól - 2 łyżki.

Zukor - 3 łyżki.

Preparaty:

Obrać i drobno posiekać ogórek, a następnie podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor. Wymieszać wodę, olej, sól i cykorię i wlać do naczynia do pieczenia.

Bor przesiać przez sito i wymieszać z płynem. Ustawić tryb gotowania na "podstawowy", wybrać kolor gotowania "ciemny".

Program będzie trwał przez 3 lata. Po pierwszych 40 godzinach, podczas drugiego cyklu pieczenia (w tym czasie rozlega się brzęczyk), otwórz cricuta i dodaj ciasto. Sprawdzić ręką, czy ciasto jest równe. Kiedy to zrobisz, wstrzymaj pracę piekarni. Następnie ponownie uruchomić program odwrotny.

Po zakończeniu programu, gotowy chleb powinien być natychmiast wyjęty i schłodzony na stojaku z płynem, aby zapobiec tworzeniu się kondensacji.

Przykryć dywanem.

Ciasto makowe

Składniki:

Boroschno - 150 g

Mieszadło do ciasta - 1 łyżka.

Krakersy z solą

Cukor - 90 gr

Jajka - 2 szt.

Olejek różany - 30 ml

Mleko - 45 ml

Sok z cytryny - 1 łyżka.

Mak - 50 g

Olej spożywczy - do smarowania

Preparaty:

W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: borowinę, szorstką masę i sól.

Osobno, za pomocą miksera (blendera) ubij ciecierzycę i olej roślinny. Ubijać, aż masa będzie lekka.

Dodajemy jajka, po jednym na raz, oraz sok z cytryny, cały czas ubijając masę.

Posmarować naczynie do pieczenia olejem do gotowania i wlać mieszaninę do naczynia do pieczenia.

Ustawić tryb "pieczenie" lub "babeczki" na 1 rok.

Pozostawić gotowe ciasto do ostygnięcia na szklanym naczyniu.

Smacznego!

Zapoznaj się z asortymentem:

Breadsticks

Akcesoria do przyborów kuchennych

Czy podobał Ci się ten artykuł?

0 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zapisz swoją opinię Dotychczas brak komentarzy.