Piekarnia - podstawy działania
Wypiekacz do chleba jest popularnym elementem wyposażenia kuchni, ponieważ świeżo wypieczone produkty borowe, przygotowane w domu, są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż te kupne. Dlatego też wielu właścicieli domów posiada wypiekacz wśród innych urządzeń kuchennych.
Ale czy wiemy, jak prawidłowo korzystać z tego urządzenia? Oto kilka przydatnych wskazówek, jak korzystać z urządzenia do pieczenia.
- Przed rozpoczęciem użytkowania nowego urządzenia, wyczyść gąbką naczynie do ciasta za pomocą płynnego detergentu. Po całkowitym wyschnięciu nasmarować olejem. Zapobiega to przywieraniu ciasta do powierzchni ścianek i szpatułek.
- Nie wolno używać urządzenia bez założonego ciasta. Może to spowodować poważne uszkodzenie urządzenia.
- Po rozpoczęciu pieczenia nie otwierać kosza urządzenia, w przeciwnym razie blacha nie będzie się obracać.
- Dodawaj składniki tylko zgodnie z zaleceniami i w odpowiedniej dawce. Wówczas konsystencja ciasta będzie idealna, a bochenek chleba okaże się brzoskwiniowy i wytrawny.
- Temperatura wszystkich używanych produktów musi być temperaturą pokojową (chyba że w przepisie podano inną temperaturę). Zapewnia to również idealne rezultaty pieczenia.
- Aby ubić foremki i łopatki do chleba, wystarczy opłukać je wodą, a jeśli na dnie foremki znajduje się nalot z ciasta, krótko namoczyć. Nie należy używać detergentów ściernych, ponieważ mogą one uszkodzić powłokę nieprzywierającą.
Do przygotowania wypieków potrzebne będą dodatkowe akcesoria.
Zanim rozpocznie się proces, trzeba zrobić zapasy:
- Użyj sitka, aby wzbogacić zakwas, a Twoje ciasto będzie idealnie ugotowane;
- Stojak na ziarno - na tym stojaku bardzo wygodnie jest umieścić gotowy bochenek chleba do ostygnięcia. Zalecamy stosowanie wspornika rusztu z nóżkami, ponieważ utrzymuje on dolną część bochenka chleba w chłodzie i zapobiega skraplaniu się pary wodnej;
- Silikonowa lub drewniana szpatułka - za ich pomocą z łatwością wymieszasz składniki i wydobędziesz chleb bez obawy o uszkodzenie powierzchni;
- Wałki kuchenne - pojemnik nie zawsze jest poręczny do odmierzania potrzebnej ilości składników. Garnki do gotowania zapewniają dokładną ilość wszystkich produktów;
- Rękawice i rękawice do piekarnika - kształt blachy jest bardzo gorący, gdy praca jest wykonywana.
Gorące, i aby uniknąć zapieczenia, należy delikatnie usunąć pieczywo za pomocą lepu.
Nie zawsze pierwszy bochenek chleba jest idealny. Może minąć trochę czasu, zanim staniemy się prawdziwymi ekspertami kulinarnymi i chleb wyjdzie taki, jaki chcemy. Chcielibyśmy podzielić się z Tobą kilkoma "małymi sztuczkami", które dodadzą Ci pewności siebie, jakiej potrzebujesz w kuchni.
№1
Jeśli pieczesz chleb słodowy (np. muffiny), część wody możesz zastąpić sokiem owocowym.
№2
Do ciasta można dodać startą marchewkę, paprykę lub cukinię (cukinię) dla uzyskania oryginalnego smaku i aromatu. Należy jednak uważać na konsystencję ciasta - te warzywa wydzielają dużo wilgoci, ciasto może okazać się rzadkie. Podobnie, ciasto można posypać grzybami, owocami kandyzowanymi, orzechami, suszonymi owocami lub kminkiem.
№3
Masło i inne tłuszcze należy przed dodaniem pokroić na małe kawałki. Dzięki temu łatwiej wymieszać je równomiernie z pozostałymi składnikami.
№4
Wierzch bochenka możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i masłem za pomocą silikonowej smarowniczki, dzięki czemu uzyskasz chrupiącą skórkę. Na wierzch można posypać płatkami kukurydzianymi lub tabliczkami - wygląd chleba będzie ładny i schludny.
Co robić, jeśli ...
Jeśli chleb nie rośnie prawidłowo, spróbuj:
- wymienić suszarkę;
- dodać więcej wody;
- Do liści dodajemy co najmniej 1 łyżeczkę mąki;
Jeśli chleb jest za wysoki:
- Zmniejszyć ilość płynu o 25%;
- Zmniejszyć ilość mąki;
- zmniejszyć ilość płukania;
- Przenieść piekarnię do chłodniejszego miejsca;
Jeśli chleb nie upiecze się na całej powierzchni:
- dodano zbyt dużo płynu - następnym razem zmniejsz ilość;
- ilość składników jest zbyt duża - następnym razem, gdy będziesz piec, zmniejsz ich ilość;
- pieczywo znajdowało się w zimnym miejscu lub otworzono schowek w urządzeniu. Następnym razem unikaj tego.
Oto kilka oryginalnych przepisów na wypieki.
Pikantny Chleb Pomidorowy
Składniki:
Brona do pszenicy - 500g
Pasta pomidorowa - 2 łyżki.
Suszone suszki - 1,5 łyżeczki.
Woda - 280 ml
Świeżo upieczona cebulka - 1 szt.
Oliwa z oliwek - 1 łyżka.
Olej Roslyn - do smarowania
Zukor - 2 łyżki.
Sól - 2 łyżki.
Bazylia, oregano - 1 łyżka.
Przygotowanie:
Pokrój arbuza na kliny i usmaż na oleju roślinnym. Rozpuścić koncentrat pomidorowy w wodzie.
Napełnij naczynie do pieczenia: dodaj wodę z pomidorów, bor, sól, mieloną wołowinę, bazylię i oregano, żelazo, natłuszczoną zibulę i oliwę z oliwek.
Ustawić tryb gotowania na "podstawowy", wybrać poziom gotowania na "średni".
Ciboulebread
Składniki:
Fasola - 600 g
Woda - 320 ml
Mżawka - 1,5 łyżki.
Zibulka - 1 szt.
Olej Roslyn - 4 łyżki.
Sól - 2 łyżki.
Zukor - 3 łyżki.
Preparaty:
Obrać i drobno posiekać ogórek, a następnie podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor. Wymieszać wodę, olej, sól i cykorię i wlać do naczynia do pieczenia.
Bor przesiać przez sito i wymieszać z płynem. Ustawić tryb gotowania na "podstawowy", wybrać kolor gotowania "ciemny".
Program będzie trwał przez 3 lata. Po pierwszych 40 godzinach, podczas drugiego cyklu pieczenia (w tym czasie rozlega się brzęczyk), otwórz cricuta i dodaj ciasto. Sprawdzić ręką, czy ciasto jest równe. Kiedy to zrobisz, wstrzymaj pracę piekarni. Następnie ponownie uruchomić program odwrotny.
Po zakończeniu programu, gotowy chleb powinien być natychmiast wyjęty i schłodzony na stojaku z płynem, aby zapobiec tworzeniu się kondensacji.
Przykryć dywanem.
Ciasto makowe
Składniki:
Boroschno - 150 g
Mieszadło do ciasta - 1 łyżka.
Krakersy z solą
Cukor - 90 gr
Jajka - 2 szt.
Olejek różany - 30 ml
Mleko - 45 ml
Sok z cytryny - 1 łyżka.
Mak - 50 g
Olej spożywczy - do smarowania
Preparaty:
W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: borowinę, szorstką masę i sól.
Osobno, za pomocą miksera (blendera) ubij ciecierzycę i olej roślinny. Ubijać, aż masa będzie lekka.
Dodajemy jajka, po jednym na raz, oraz sok z cytryny, cały czas ubijając masę.
Posmarować naczynie do pieczenia olejem do gotowania i wlać mieszaninę do naczynia do pieczenia.
Ustawić tryb "pieczenie" lub "babeczki" na 1 rok.
Pozostawić gotowe ciasto do ostygnięcia na szklanym naczyniu.
Smacznego!
Zapoznaj się z asortymentem:
Breadsticks
Akcesoria do przyborów kuchennych
Czy podobał Ci się ten artykuł?
0 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.Zaloguj się przez media społecznościowe
Facebook Google lub
Zostaw komentarz