Przedłużenie żywotności zamrażarki

Przyzwyczailiśmy się do tego, że zamrażarka nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Po prostu wycieramy je wilgotną szmatką, a od czasu do czasu czyścimy domowym środkiem czyszczącym i to wszystko. Ale czy jest to rzeczywiście właściwa pielęgnacja? Przyjrzyjmy się, jak żyje Twoja zamrażarka.

1. Zamrażarka powinna być umieszczona w chłodnym miejscu, z dala od wszelkich źródeł ciepła, w tym grzejnika. Powodem tego jest fakt, że przebywając w pobliżu źródeł ciepła, urządzenie przetwarza gorące powietrze z otoczenia, a w rezultacie zużycie energii jest znacznie wyższe. Ponadto, silnik zamrażarki będzie ogrzewany przez źródła ciepła i może spowodować jego nieprawidłowe działanie.

2. Rozłóż jedzenie równomiernie w całej komorze zamrażarki - dzięki temu urządzenie łatwiej utrzyma wymaganą temperaturę chłodzenia.

3. nawet jeżeli twój chłodnia automatyczna rozmraża z No Frost lub Frost bezpłatnym systemem, ty wciąż potrzebujesz czyścić chłodnię ręcznie każdy once w chwilę utrzymywać je czystym i świeżym. Zapobiegnie to powstawaniu przebarwień i nieprzyjemnego zapachu. W tym celu należy odłączyć urządzenie od zasilania, wytrzeć wszystkie wewnętrzne części i wypolerować je za pomocą pisaka do kłaczków.

Zasady dotyczące zamrażania środków spożywczych

№1

Każdy środek spożywczy można zamrozić tylko raz. W przeciwnym razie po wielokrotnym zamrożeniu utraci swoje naturalne i zdrowe właściwości.

№2

Zamroź żywność w szczelnych pojemnikach. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych zapachów w komorze zamrażarki. Do zamrażania nie należy używać naczyń ceramicznych: w niskich temperaturach ulegają one roztrzaskaniu.

№3

Żywność pochodzenia zwierzęcego, taka jak drób, mięso, owoce morza lub ryby, musi być zamrożona i przechowywana w temperaturze poniżej -18 stopni Celsjusza. Produkty te muszą całkowicie zamarznąć - na całą głębokość. W ten sposób dłużej zachowują swoją strukturę i dobre właściwości.

Przyjaciele życia

Aby usunąć nieprzyjemne zapachy z zamrażarki, wykonaj następujące czynności:

1. Używaj wspólnych narzędzi i umieszczaj je w szufladach/pojemnikach zamrażarki. Może to być aktywowany węgiel drzewny, obrana zibulina, kreda, ziarna zbóż lub płatki cytryny. Wszystkie te substancje są bardzo chłonne i nie wydzielają własnych zapachów.

2. W przypadku mycia zamrażarki, szczotkuj ją roztworem octu lub sody oczyszczonej/soli. Składniki te są również skuteczne w eliminowaniu nieprzyjemnych zapachów. Przygotuj roztwór z wodą, a następnie przetrzyj nim ścianki aparatu.

3. Stosować specjalny pochłaniacz zapachów przeznaczony do lodówek i zamrażarek. Wystarczy umieścić pochłaniacz zapachów na środku komory kuchennej. Urządzenie przeznaczone jest na 2-3 miesiące efektywnego oczyszczania powietrza. Następnie należy wymienić tłok.

Akcesoria do komory zamrażarki znajdziesz tutaj:

Akcesoria do lodówek