Jak wybrać blender: szczegółowy przewodnik dla bystrego kupującego
Rodzaje blenderów i ich przeznaczenie.
Istnieją dwa główne rodzaje blenderów - blendery (kompaktowe urządzenia z długim uchwytem i przystawkami) i stacjonarne (urządzenia, w których misa i silnik włączone w konstrukcję unrugged).
Jednak w zależności od rodzaju noży, które znajdują się na spodzie urządzenia lub na specjalnej przystawce, blendery można również podzielić na:
- shakery - stacjonarne blendery z wysoką misą; blendery - urządzenia z kolbą i przystawką silnikową; Modele kombinowane - minikombinezony, łączące w sobie funkcje blendera i miksera.
Wał wytrząsacza składa się z czterech poprzecznie ułożonych części. Dla rahonokovannoy wysoki kształt takiego blendera i ostrza w kształcie krzyża, wytrząsarki zrobić mieszaninę jako jednolite i otoczenia. To urządzenie jest idealne dla matek, które zastanawiają się, jakiego blendera użyć do posiłków dziecka.
Noże miksujące blendera mają kształt łuku i są zaprojektowane tak, aby pokryć maksymalną objętość. Blendery wyposażone w te noże idealnie nadają się do rozdrabniania produktów stałych i produkcji mięsa mielonego. Przy wyborze tego blendera należy jednak zwrócić uwagę na dopuszczalny czas pracy urządzenia oraz objętość kolby. Większość z tych urządzeń jest przeznaczona do kilku minut użytkowania, a pół kilograma mięsa w nich na pewno nie podribnit. Jeśli zastanawiasz się nad pytaniem, jak wybrać blender do mięsa, daj pierwszeństwo połączonym modelom z dużymi nożami.
Do gotowania warzywnych zup przecierowych lub owocowych smoothies pasują wszystkie blendery - nawet głębokie konstrukcje z plastikowymi nóżkami.
Porównanie zalet i wad różnych typów blenderów
Jak już wiedział wcześniej, wszystkie modele blenderów są podzielone na dwa rodzaje - zanuryuvalny i stacjonarnych. Poza oczywistymi różnicami zewnętrznymi technologie różnią się bardziej subtelnymi różnicami. Przyjrzyjmy się dokładnie każdemu rodzajowi blendera.
Statsionarny blender ma prostą konstrukcję. Urządzenie składa się z metalowej (plastikowej) rączki i silnika, zakorzenionego w środku, oraz kilku przystawek, które są zamontowane na rączce. Konstrukcja blendera pozwala na używanie go w naczyniach o dowolnym kształcie, ale to nie jedyna jego zaleta. Również blendery tego typu pracują z dużą prędkością i przecierają małe produkty w czasie krótszym niż sekundy. Technologia ta wyróżnia się swoją kompaktowością, ponieważ jest łatwa do oglądania i łatwa do przechowywania w kuchni. Główne wady urządzenia - trudności w przygotowaniu produktów stałych i konieczność utrzymania blendera w rękach podczas gotowania.
Stacjonarne miksery są bardziej złożone pod względem konstrukcyjnym. Ten ostatni zawiera obudowę z silnikiem w środku, panel sterowania i kielich, w którym znajdują się noże. Ten rodzaj blendera może stać się odpowiednią alternatywą dla robota kuchennego. Wyciśnij użytkownika do minimum - wystarczy, że włożysz produkt do kubka, zamkniesz słoik i naciśniesz przycisk. Te blendery są bardzo wydajne i dobrze radzą sobie z przygotowaniem produktów stałych, dzięki wystarczającej pojemności urządzenia. Za pomocą blendera stacjonarnego można na przykład kruszyć lód do napojów chłodzących lub mielić krokiety. Czyszczenie urządzenia jest proste: wystarczy wlać wodę do środka misy i uruchomić blender na zerowej prędkości. Wśród minusów tego typu technologii - ważny wałek blendera, duży rozmiar i niezdolność do gotowania małych porcji (w większości przypadków, objętość produktu, który jest gotowany, musi stać się więcej niż 250 ml).
Który blender lepiej kupić - mikser czy stacjonarny?
Wybierając typ blendera, weź pod uwagę trzy kryteria - funkcje, których potrzebujesz, przestrzeń w Twojej kuchni i budżet, który jesteś gotowy przeznaczyć na zakup. Na przykład, jeśli jesteś zainteresowany, jak wybrać blender do smoothies i zupy, puree, i planuje zmielić tylko miękkie owoce i warzywa, przyzwyczaić się do zanuruvalnyh modeli. Dzięki temu urządzeniu można w pełni kontrolować proces dojrzewania produktu i kierować go w pożądane miejsce. Przy wyborze blendera bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na materiał, z którego wykonany jest korpus blendera i ostrza. Plastikowe urządzenie, jakkolwiek potężne by nie było, nie będzie się nadawało do kruszenia lodu, produktów stałych czy przygotowywania drobnego mielonego mięsa. Kupić blendery warto tym, którzy często gotują małe porcje, a chcą zaoszczędzić miejsce w kuchni.
Nie jesteś pewien, jak wybrać dobry blender dla swojej rodziny? Jeśli planujesz gotować zupy, smoothie i koktajle w dużych ilościach, lepiej wybrać urządzenia typu stacjonarnego. Shakery z miseczką są idealne dla sportowców, którzy często przygotowują Koktajle.
Ci, którzy chcą uzyskać wszystko naraz, mogą zwrócić uwagę na blendery łączone. Takim urządzeniem jest solidny metalowy blender z dużą misą i zestawem dodatkowych akcesoriów. Technika ta jest wykorzystywana do wszelkich zadań - od kruszenia lodu po rozdrabnianie mięsa.
Wybór blendera
Moc
Im większa moc silnika, tym łatwiej blender radzi sobie z mieszaniem produktów. Moc nowoczesnych modeli blenderów waha się od 140 do 2000 watów. Im twardszy produkt, który zamierzamy przetworzyć za pomocą urządzenia, tym większa musi być jego moc. Wskaźnik ten jest również ważny dla osób, które zamierzają często korzystać z urządzenia i gotować duże ilości potraw.
Jak wybrać pojemność blendera, jeśli planujesz używać tej technologii sporadycznie i tylko do gotowania małych produktów? W tym przypadku odpowiednie będą urządzenia o mocy minimalnej od 140 do 400 W.
Czy chcesz kupić blender, aby móc rozdrabniać mrożone warzywa, robić smoothie z marchewki i ziemniaków? Potrzebujesz średniej mocy w zakresie 600-800 W.
Jak wybrać mocny blender dla dużej rodziny, który jest w stanie przetworzyć wszystkie rodzaje żywności, w tym mięso? Zwróć uwagę na profesjonalne modele o mocy od 1000 W wzwyż.
Materiał obudowy i komponentów
Korpus i dysze blendera mogą być wykonane z metalu lub tworzywa sztucznego. Blendery z plastikowymi dyszami pozwalają na rozdrabnianie tylko drobnych produktów i przygotowywanie zup przecierowych i koktajli. Jeśli jest to Twoja opcja, wybierz blendery wykonane z odpornego na ciepło plastiku i ostrożnie obchodź się z urządzeniem. Jeśli blender spadnie, może to spowodować awarię.
Do obróbki mięsa, lodu i twardych warzyw potrzebny jest metalowy blender z dużym ostrzem. Ponadto, blendery metalowe dovigov³chn³yh, dla nich jest łatwy w pielęgnacji. Z tym "handyman" w kuchni nie może się obawiać, że dysza vbere zapach produktu, stodoła w innym kolumnadzie lub złamać przy wysokim ciśnieniu.
Prędkość i tryby pracy
Blendery do drewna mogą być wyposażone w 1 do 3 trybów prędkości. Jakie jest ustawienie prędkości? Mianowicie parametr ten zależy od dokładności ustawienia obracania noża, co z kolei pomaga obniżyć pożądaną konsystencję i gotować delikatnie, nie rozbrizkuyuchi produkt w procesie jego przygotowania.
Dla wielbicieli prostoty i niezawodności optymalnym wyborem będą blendery z 2 trybami prędkości. Jak wybrać blender, jeśli ważne jest dla Ciebie elastyczne ustawienie prędkości? Zwróć uwagę na modele z 5 do 8 prędkościami - ta ilość jest wystarczająca, aby wybrać optymalny tryb przetwarzania wszystkich produktów.
Oprócz prędkości, blendery mają dwa tryby pracy. Są to:
- Tryb Turbo - aktywuje maksymalną prędkość obracania noży, pomaga osiągnąć maksymalną spójność w końcowej fazie procedury przygotowania; Tryb impulsowy - zapobiega przegrzaniu podczas obróbki lodu, marchwi, mięsa i innych produktów spożywczych o stałej konsystencji; pożądany efekt uzyskuje się poprzez krótkie odstępy pomiędzy kolejnymi zawinięciami noża.
Załączniki
Istnieje wiele akcesoriów do blenderów, które znacznie ułatwiają życie kulinarne. Jednak dla większości ludzi trzy najbardziej rozpowszechnione akcesoria - sam blender, blender do wina i blender do blendera - są wystarczające do przyrządzania ulubionych potraw.
Główna przystawka służy do gotowania puree, smoothies i smoothies, wina - do wyrabiania ciasta i gotowania różnych kremów na bazie białka jaja, podrribnyvach - do przetwarzania mięsa na mięso mielone.
Jeśli standardowy zestaw nie będzie wystarczający, zawsze możesz rozszerzyć ich "arsenał" i kupić inne przydatne dodatki. Na przykład, istnieje przystawka zwana "pompą próżniową", która jest w stanie wypompować powietrze z worków i przedłużyć czas przechowywania produktów. Blendery mogą być również wyposażone w:
- Jednokomorowe pojemniki ze specjalnymi chipsami zapewniają sprawną i wygodną obsługę urządzenia; Przystawki do mielenia mięsa, krojenia w plastry i w kostkę; Pojemnik do przechowywania urządzenia; zestaw noży do wymiany.
Jak widać, blender może być bardzo funkcjonalnym urządzeniem i może zastąpić robot kuchenny.
Typ zasilacza
Blendery ciągłe mogą pracować z sieci i baterii. Pierwsza opcja jest najbardziej niezawodna, mocna i trwała. Półtorametrowa długość przewodu pozwala na osiągnięcie wymaganej mobilności i komfortu podczas gotowania. Ale jeśli jesteś właścicielem przestronnej kuchni z kilkoma powierzchniami roboczymi lub kupić blender dla dacha bez energii elektrycznej, jako wygodny wariant staje się bezdrotovy blender. Urządzenia te mają jednak jedną zasadniczą wadę - bez ładowania nie działają dłużej niż dwa lata, a moc tych urządzeń nie jest duża.
Zarządzanie
Większość blenderów posiada prosty panel sterowania składający się z dwóch przycisków. Jeden służy do włączania urządzenia, drugi do uruchamiania blendera w trybie turbo. Również wszystkie modele ze średniego segmentu cenowego wyposażone są w pokrętło do regulacji prędkości, za pomocą którego użytkownik może dostosować częstotliwość obrotów ostrzy. Jest to bardzo ważna opcja dla blenderów, ponieważ pozwala uniknąć rozdrabniania podczas gotowania. System sterowania zależy od modelu i marki urządzenia. Z reguły, im wyższa wartość blendera, tym więcej funkcji i przycisków na panelu sterowania.
Wybór blendera stacjonarnego
Pojemność
Moc blenderów stacjonarnych zaczyna się od poznania 250 W i sięga do 3000 W. Nie jesteś pewien, który blender wybrać do smoothie, przecierów i zup? Odważnie kupuj shaker o mocy do 500 W. Do gotowania jędrnych warzyw i mięsa wystarczy moc 600-800 W.
Ale jeśli chcesz potrzebujesz stacjonarnego blendera, który może zmielić góry lub mrożone warzywa, złamać lód i zamisitit ciasto na ciasto, wybierz urządzenia z maksymalną mocą.
Prędkości i tryby pracy
Stacjonarne modele blenderów są przeznaczone do pracy z 1 do 20 prędkościami. Jeśli nie jesteś profesjonalnym szefem kuchni, wystarczy Ci podstawowy zestaw czterech prędkości. Niska prędkość będzie odpowiednia do rozdrabniania produktów na małe kawałki, a wysoka - do zacierania żywności na puree ziemniaczane.
Podobnie jak blendery, modele stacjonarne wyposażone są w tryb pulsacyjny i turbo. Ten drugi pozwala na maksymalnie intensywne gotowanie, a pierwszy kontroluje obroty łopatek, nie dopuszczając do przegrzania urządzenia.
Typ i materiał noży
Nóż jest jednym z głównych elementów blendera. Jego siła i kształt są głównym składnikiem blendera. Nowoczesne maszyny wyposażone są w jeden lub dwa noże, a kształt tego elementu może być prosty lub zakrzywiony. Prostowane noże są klasycznym wariantem, ale niektóre blendery mogą pochwalić się nożami młotkowymi, które dosłownie rozbijają produkty z dużą prędkością.
Wybierz na korzyść noży z ostrzami, ponieważ zapewniają one więcej miejsca i są bardziej odpowiednie do mieszania. Jeśli chodzi o materiał wykonania, stal nierdzewna jest bez wątpienia faworytem. Metal ten jest mocny, nie jest podatny na korozję i trwa co najmniej kilka lat.
Pojemność i materiał miski.
Aby być konsekwentnym w wyborze objętości miski, zależy od liczby członków rodziny i zadań, które stawiasz przed urządzeniem. Na przykład, do przygotowania posiłków dla dzieci wystarczy mała litrowa miska, a dla dwóch dorosłych osób potrzeba objętości 2-3 litrów.
Jak wybrać blender z misą i nie popełnić błędu? Należy pamiętać, że objętość nominalna, podana w instrukcji obsługi urządzenia, jest większa od użytecznej o 200-300 ml. Kolejny ważny niuans - lepiej jest wybrać stacjonarny blender z szeroką miską, ponieważ są one łatwiejsze do czyszczenia.
Popularne materiały do produkcji misek do blenderów stacjonarnych:
- plastik; szkło; materiały polimerowe.
Modele z plastikową miską są lekkie i w przystępnej cenie, ale mniej wytrzymałe i nie zawsze są w stanie wytrzymać wysokie temperatury. Polimer jest wariantem pośrednim pomiędzy tworzywem sztucznym a płytą. Slovo - materiał trwały, odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie gorących produktów. Kolejnym plusem jest to, że szklane misy są przezroczyste i pozwalają obserwować proces gotowania.
Materiał obudowy
Korpus blendera może być metalowy lub plastikowy. Zalety i wady każdego z tych materiałów są oczywiste. Plastik jest lekką i budżetową opcją, ale w tym samym czasie różni się kruchością i nie wygląda reprezentacyjnie. Metal - opcja odporna, która nie ulega złamaniu w razie upadku. Powierzchnie metalowe są łatwiejsze do czyszczenia. Poza tym, blendery z metalowym korpusem wyglądają bardziej żołniersko i kosztują więcej.
Jak wybrać blender stacjonarny, aby nie narobić sobie problemów? Zwrócić uwagę na wał i szerokość podstawy z blokiem silnika, ponieważ wielkość tej części korpusu decyduje o sztywności blendera, szczególnie podczas pracy na wysokich obrotach.
Obsługa i funkcje dodatkowe
Panel sterowania w większości blenderów stacjonarnych jest bardzo prosty i składa się z pokrętła do przełączania prędkości, przycisku do aktywacji trybu turbo lub impulsowego, a także przycisku start.
Statsionarny Blendery mogą być dodatkowo wyposażone:
- miska ze stali nierdzewnej - szkło bezpieczne z podziałką do pomiaru wilgotności produktów; Oddzielna lanca do kostek lodu; Urządzenie obsługiwane ręcznie zapewnia wysoki efekt mieszania; szczypce ze stali nierdzewnej do przepisów na zupy i dżemy; Miska ze stali nierdzewnej do zup i naparów, miska ze stali nierdzewnej do produktów mlecznych oraz miska ze stali nierdzewnej do smoothie; Opcjonalne miski do suchego przygotowania, zapobiegające wstrząsom pojemnika głównego podczas obróbki ziaren, składników, orzeszków ziemnych itp.
Dodatkowo niektóre modele stacjonarne posiadają tryb gotowania na parze, który może być odpowiedni dla ojców małych dzieci lub osób, które świadomie same przygotowują sobie posiłki. Jeśli przeszkadza Ci hałas w czasie pracy blendera, wypróbuj modele ze specjalną matą, która niemal całkowicie tłumi wszystkie irytujące odgłosy spuszczania wody z urządzenia.
Blender wielofunkcyjny: jaki wybrać
Nazwa "blender kombinowany" mówi sama za siebie: taka technologia łączy w sobie właściwości zarówno blenderów, jak i urządzeń stacjonarnych. Blendery wielofunkcyjne są często nazywane mini kombajnami kuchennymi, ponieważ nie ma zadania, w którym nie są one wykorzystywane. Takie blendery mogą gotować mięso mielone, ścierać warzywa lub mrożone, robić lód, zamieniać się w zupę puree, itp.
Konstrukcja połączonych blenderów może się różnić w zależności od modelu, ale w większości przypadków, technologia składa się z zanuryuvalnogo blender z dekrievalnymi dyszami, Otwarte naczynie z nożem na dnie (jak w blenderach stacjonarnych), a także dodatkowe pojemniki do różnych manipulacji kulinarnych.
Jeśli nie chcesz wybierać między blenderem a blenderem stacjonarnym, a wolisz w pełni funkcjonalną technologię, modele łączone są najlepszym rozwiązaniem. Aby nie pomylić się w wyborze, należy zwrócić uwagę na wielkość pojemności, moc urządzenia, czas jego ciągłej pracy, materiały z ciała i dysz, a także obecność kilku prędkości i trybów. Zanim kupisz technologię, upewnij się, że blender spełnia wszystkie Twoje potrzeby i ma wystarczająco dużo funkcji, aby zaspokoić Twoje apetyty w bezpośrednim i przenośnym znaczeniu tego słowa.
Kategorie cenowe i marki.
Wielu konsumentów uważa za konieczne, aby wybrać technologię dla ceny, biorąc pod uwagę, że cena jest prawdziwym znakiem jakości. Nie zawsze jednak to twierdzenie jest zgodne z rzeczywistym stanem rzeczy. Warunkowo podzielić blendery na kategorie cenowe, i spróbować uporządkować, które urządzenie jest preferowane do wibracji.
Do 1000 UAH.
Te budżetowe blendery, prezentowane na obecnym rynku. Potraktuj tę kategorię jako prawdziwą, długoterminową inwestycję pieniędzy - nie jest to najlepszy pomysł. W każdym razie, kupujący powinien wiedzieć, co dostaje za swoje pieniądze.
Standardowa moc dla tego urządzenia wynosi blisko 350 W, a gwarancja jest zazwyczaj ważna przez 1 rok. Ze względu na niską moc, blendery te nie denerwują właścicieli głośnym hałasem. Często blendery z kategorii cenowej jest wykonana z tanich materiałów - tworzywa sztucznego i poliwęglanu. Urządzenia te niezmiernie radzą sobie z podstawowych zadań, dobrowolnie podribnennymi i leczenia drobnych składników.
Do 3000 UAH.
Te blendery są bardziej funkcjonalne i potężne, w porównaniu z modelami z pierwszej kategorii cenowej. Średnia prędkość obrotowa noży w tych blenderach - 22-25 tys. obrotów na wyciskanie, a średnie wskaźniki wydajności osiągają wartości wydajności 1500-2000 W. Wnętrza i obudowy technologii w tym segmencie często wykonane są z odpornego na wysoką temperaturę wysokogatunkowego tworzywa sztucznego oraz innowacyjnego materiału - tritanu. Te blendery doskonale radzą sobie z zadaniami o średniej złożoności: przygotowanie zielonych smoothies, gotowanie i arachisovoy pasty, mieszanie koktajli mlecznych.
Do 7000 hrywien.
Co kupujący dostaje za tę kwotę? Mocny silnik blendera (do 3000 W), gwarancja na silnik i osprzęt, duża prędkość obracania noży (do 30 tys. owinięć na minutę), pojemność magazynu tytanu i karbonizatu, obudowa stalowa. Podejście do ustalonych trybów i dodatkowych funkcji może być zupełnie inne i zależy wyłącznie od producenta i konkretnego modelu urządzenia. Co do zasady, blendery, kategoria cenowa jest godnie mieszane mrożonki, dobrze radzi sobie z suchym humorem, obsługi ciał stałych i produktów vyazky.
10 000 grivnów i więcej.
Kategoria ta obejmuje najmocniejsze urządzenia o rozbudowanej funkcjonalności, dużej prędkości obrotowej noża, gwarancji na kilka lat, uniwersalnym bloku noży, zarówno dla suchych jak i rzadkich podriblennych. Dodatkowo korpus i pojemniki blenderów wykonane są z trwałych i mocnych materiałów - metalu i wysokiej jakości polimerów. Dzięki temu blendery z tego segmentu zapewniają dobrą frakcję i najbardziej jednorodną konsystencję mieszanych produktów.
Porady i wskazówki
Jaki blender powinienem wybrać? Do liderów na rynku należą marki Braun, Bosch, Philips, Tefal, Caso. Kupując produkty tych producentów, możesz być spokojny o jakość materiałów i komponentów urządzenia. Chcesz mądrze wydać pieniądze i wybrać opcję o optymalnym stosunku ceny do jakości? Aby nie wpaść w pułapkę i wybrać blender za optymalną cenę, użyj następującej metody. Wybierz nie tylko cenę, ale także pozycję tego modelu w linii danej firmy. Dokonaj więc wyboru na korytarzu urządzenia, które jest przedstawicielem średniej kategorii cenowej w ramach danej marki. Jeśli będziesz zwracać uwagę tylko na cenę, istnieje ryzyko, że kupisz budżetowy model renomowanej marki lub najdroższy blender nieznanego producenta. W obu przypadkach taki wybór jest mało prawdopodobny. O wiele korzystniej jest dążyć do "złotego środka".
Jak wybrać blender dobrej jakości i nie pomylić się w obliczeniach? Należy zawsze zwracać uwagę na czas pracy urządzenia non-stop, który jest podany w instrukcji obsługi. Jeśli nie jesteś technikiem i dane dotyczące wydajności nic Ci nie mówią, średni czas pracy pomoże Ci prawidłowo wybrać blender. Trzy minuty ciągłej pracy to najlepszy wynik, pięć jest dobre.
Moc jest bezpośrednio związana z poziomem hałasu urządzenia podczas gotowania. Ponieważ blendery są szybkie w wykonywaniu zadań, tolerowanie hałasu przez kilka minut nie jest trudnym zadaniem. Ale jeśli chcesz kupić cichy blender do robienia blendów i wygładzania mrożonych owoców, możesz poświęcić moc i wybrać praktycznie bezgłośną technologię.
Wybierając blender, nie wahaj się go wypróbować. Oceń wielkość urządzenia i to, jak wygodnie leży w dłoni. Dobry blender nie musi być wytrzymały, ale powierzchnia urządzenia powinna być wystarczająco gładka, aby umożliwić szybkie i skuteczne czyszczenie.
Kilka słów o prędkości owijania. Często w instrukcjach do blenderów producent podaje prędkość obrotową sprzęgła lub wałka, ale nie samych ostrzy. Nie zdziwcie się więc, jeśli w rzeczywistości prędkość owijania będzie o kilka tysięcy obrotów mniejsza niż ta podana w instrukcji obsługi.
Nie należy zapominać o stałej kontroli blendera i czyszczeniu pojemników oraz obudowy urządzenia z brudu i zanieczyszczeń. Należy zapoznać się z instrukcją obsługi blendera w celu prawidłowego doboru temperatury wody i środka czyszczącego. Niektóre modele wyposażone są w funkcję automatycznego czyszczenia, co będzie absolutną zaletą dla tych, którzy nie lubią poświęcać dużo czasu na konserwację maszyn.
Podsumowanie i główne kryteria wyboru blendera
Podsumowując powyższe rozważania można dojść do wniosku, że głównymi kryteriami doboru blendera są:
- Szybkość obracania się noży; wytrzymałość i bezpieczeństwo materiałów; moc; typ zasilacza; pojemność; zdolność do przetwarzania niektórych składników.
Jeśli budżet na to pozwala, kup blender wykonany z żaroodpornego plastiku lub metalu. Materiały te są trwałe i bezpieczne w użytkowaniu. Jeśli wybierzesz blender typu dmuchawa, główna przystawka musi być metalowa. Aby prawidłowo wybrać blender, zwróć uwagę na parametry, które są dla Ciebie najważniejsze w pierwszej kolejności. Znajomość własnych priorytetów jest kluczem do udanego zakupu.
Na przykład, jeśli chciałeś blender do przygotowania żywności dla dzieci i małe porcje zupy puree, nie jest konieczne, aby przepłacić za potężny model, wystarczy shaker z małą miską i skromne potencji. Ale ci, którzy widzą blender jako pełny zamiennik dla robota kuchennego i planuje ugniatać ciasto, zrobić mielonkę i zmielić ziarna do boroshno przez technologię, warto dodać do ciężkich modeli combinovannye z zestawem specjalnych załączników.