Najważniejsze wskazówki dotyczące konserwacji i czyszczenia maszyn

 Być może od dawna nie myślałeś o czyszczeniu czajnika. Jest to częsta sytuacja, ponieważ wiele osób uważa, że nie jest to zbyt ważne. Prawda jest jednak taka, że kociołek na piersi wysysa smak kavy. Regularne stosowanie spowoduje nagromadzenie się olejków eterycznych, co może prowadzić do nieprzyjemnego posmaku.

Regularne czyszczenie ekspresu przedłuża jego żywotność, a także gwarantuje jakość i wytrzymałość przyrządzanej kawy.

Wiedza o tym, jak dbać o czajnik jest bardzo przydatna, ponieważ z czystego urządzenia można przygotować pyszną kava. W ten sposób uzyskasz jednolitą konsystencję każdej zaparzonej filiżanki kaszki.

Osady mineralne i wrząca woda mogą spowodować uszkodzenie urządzenia. Codzienne czyszczenie, odkamienianie i odwapnianie często przedłuża żywotność urządzenia do uzdatniania wody. Osady mineralne, zwłaszcza jeśli masz twardą wodę, gromadzą się i dźwięczą w kanale wodnym, więc kuchenka będzie pracować coraz więcej, jeśli nie zostanie wcześniej wyczyszczona.

Jak często należy czyścić czajnik?

Czajnik należy czyścić po każdym użyciu, usuwając fusy i czyszcząc kadzielnicę lub filtr do zaparzania, miskę i kolbę. Najgłębsze usuwanie kamienia w celu usunięcia osadów mineralnych powinno być przeprowadzane co najmniej raz na trzy miesiące.

Jeśli w Twoim budynku jest twarda woda (woda o wysokiej zawartości minerałów) lub jeśli używasz wody z kranu, osady mogą gromadzić się szybciej. W tym przypadku zalecane jest comiesięczne czyszczenie.

Niektóre czajniki posiadają dźwiękowy sygnał czyszczenia, który czasami przerywa automatyczne rozpoczęcie procesu namaczania. Można temu zapobiec, przeprowadzając aktywną konserwację. Niektóre kuchenki posiadają możliwość ustawienia cyklu czyszczenia, który często jest szczegółowo opisany w instrukcji obsługi. Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi czyszczenia urządzenia.

Potrzebne będą

  • Czysta ściereczka. Narzędzie do mycia naczyń. Gąbka. Ręcznik papierowy.

Jak wyczyścić czajnik wodą z miodem?

Wyjąć stożek zaparzający i filtr.

Po każdym użyciu należy wyjąć stożek zaparzający, wyrzucić popcorn i jednorazowy filtr papierowy.

Pobór ciepłej wody.

Napełnić zlew lub odpowiedni pojemnik gorącą wodą.

Umyć detergentem.

Dodaj roztwór detergentu, najlepiej zmywacza do oleju i smaru.

Wyczyść koszyk na kawę i filtr (jeśli masz chochlę).

Namocz stożek do zaparzania i sitko (jeśli jest używane) w filiżance wody z mydłem. Wyciśnij za pomocą gąbki lub szmatki, aby usunąć fusy i pozostałości oleju.

Oczyścić kolbę

Usunąć nadmiar zaschniętej wody i przepłukać kolbę letnią wodą. Dodaj odrobinę ciepłej wody niegazowanej i wyczyść kolbę gąbką.

Spłukać ciepłą wodą.

Opłucz stożek do zaparzania, filtr stały i kolbę letnią wodą. Wyczyścić szmatką lub ściereczką i pozostawić do wyschnięcia.

Wyczyścić czajnik.

Namoczyć młynek lub ręcznik papierowy w letniej wodzie i wytrzeć wewnętrzną i zewnętrzną ściankę oraz obszar zaparzania, aby usunąć wszelkie pozostałości. Namoczyć patelnię w czystej wodzie, aby usunąć resztki soli.

Oczyścić zapiekankę.

Gdy części wyschną, zdejmij z powrotem garnek.

Czyszczenie czajnika acetonem

Za pomocą tej instrukcji można oczyścić czajnik z kamienia i usunąć nagromadzone minerały wapnia. Zanim zaczniesz, przeczytaj instrukcję obsługi maszyny, aby upewnić się, że producent zaleca czyszczenie acetonem. Są marki, które nie lubią tego robić, czasami z powodu metalowych elementów w ubytku.

Czego potrzebujesz?

  • Gorąca woda mielona (przygotowana z gorącej wody i płynu do mycia naczyń). Ocet. Tkanina Myka.

Jak wyczyścić czajnik acetonem?

Wymontować i wyczyścić części.

Wylać rozlane płyny, wyjąć i wyczyścić kolbę, czajnik do zaparzania i stały filtr, a następnie umyć gorącą wodą. Jeśli można go zamontować w danym modelu, należy wyjąć filtr wody. Wymienić pusty kosz filtra i żarówkę.

Wymieszać oktet z wodą.

Zmieszaj w równych częściach biały octan i wodę, aby napełnić zbiornik na wodę. Jednym z najprostszych sposobów jest wypełnienie zbiornika do połowy octanem, a następnie uzupełnienie go wodą. Jeśli jednak nie widzisz poziomu, wymieszaj wszystko w osobnym pojemniku.

Napełnić zbiornik

Napełnić zbiornik na wodę tym roztworem. Jeśli używasz filtrów papierowych, umieść je w czajniku.

Uruchomić kocioł do połowy cyklu parzenia.

Uruchom czajnik i zatrzymaj go w połowie cyklu, aby ciecz mogła osiąść w zbiorniku i kanale wodnym. Pozwól urządzeniu stać przez 30 godzin do roku, zarówno w zbiorniku jak i w kolbie.

Wznowić cykl gotowania.

Po 30-60 hvins zakończyć cykl parzenia i zakończyć dostarczanie mieszaniny octanu i wody przez kocioł. Wylać roztwór octanu i wody z kolby i założyć filtr parowy (jeżeli był używany).

Przeprowadź cykl wodny przez dwie godziny.

Napełnić zbiornik na wodę czystą wodą i przepuścić ją przez system w celu przeprowadzenia pełnego cyklu gotowania. Spuścić wodę, wymienić filtr pary (jeśli jest używany). Pozostawić kocioł do ostygnięcia. Powtórzyć cały cykl parzenia z użyciem czystej wody.

Oczyścić kolbę i stożek do zaparzania.

Przepłukać wyjmowany kociołek filtracyjny, filtr stały i kolbę gorącą, niegazowaną wodą. Wymiana filtra wody jest również dobrym pomysłem, jeśli czajnik jest w niego wyposażony. Dokładnie wyczyść zewnętrzną stronę czajnika za pomocą szmatki.

Porady dotyczące utrzymania czajnika w czystości na dłużej.

Podczas gotowania w czajniku należy używać wody demineralizowanej lub filtrowanej.

Oczyścić czajnik za pomocą szczotki. Regularne czyszczenie znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo gromadzenia się osadów w urządzeniu. Oznacza to dłuższą żywotność.

Nie należy pozostawiać użytych włosów przez dłuższy czas w garnku, w przeciwnym razie mogą się tam rozwijać wykwity, zanieczyszczenia lub bakterie.

Kolejną ważną rzeczą do zrobienia jest przeczytanie instrukcji obsługi, która może zawierać specjalne instrukcje dotyczące czyszczenia lub obsługi czajnika.

Wyłączyć urządzenie, gdy nie jest używane. Niektóre urządzenia wyłączają się automatycznie po kilku minutach bezczynności. Funkcja ta nie tylko oszczędza energię, ale również wydłuża żywotność urządzenia.