10 przydatnych wskazówek dotyczących czyszczenia okapu kuchennego

Pokaż treść artykułu

  1. Usunąć filtry z wiru.
  2. Napełnić zlew gorącą wodą.
  3. Do gorącej wody dodaj detergent i sodę oczyszczoną.
  4. Wrzuć filtry do wody.
  5. Namoczyć filtry na 15 minut.
  6. Czyszczenie filtrów
  7. Opłukać i wysuszyć filtry.
  8. Umieścić filtry z powrotem na swoich miejscach
  9. Powtarzać co miesiąc lub co dwa miesiące
  10. Oczyścić zewnętrzną stronę filtra

Niezbędnym detalem w każdej kuchni jest odpowiedni system kreślarski. Jest to szczególnie ważne, jeśli regularnie gotujesz potrawy, które wytwarzają dużo objętości. Okapy są dostępne w różnych rozmiarach, stylach i wzorach. Jednak niezależnie od różnic, czyszczenie i konserwacja okapów różnych producentów jest bardzo podobna.

Jeśli kiedykolwiek kupowałeś nowy napinacz, wiesz, że istnieje wiele rozmiarów i regulacji. Główną zasadą jest to, że przeciąg nie może być mniejszy niż szerokość powierzchni gotowania, ale dodatkowe 7-10 cm z każdej strony może zwiększyć wydajność. Głębokość powinna pokrywać tylne palniki i co najmniej połowę przednich palników, choć najlepsza jest pełna powłoka.

Poniższa instrukcja czyszczenia i konserwacji może być Twoim przewodnikiem w konserwacji okapu kuchennego. Przestrzeganie tych wskazówek zapewni, że Twój okap kuchenny będzie zawsze funkcjonował bez zarzutu, zapobiegając rozprzestrzenianiu się dynamitu i tłuszczu w całej kuchni.

Wyjąć filtry z okapu

Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest usunięcie filtrów tacki ociekowej. Jest to główny element okapu kuchennego, który wykonuje całą ciężką pracę. Po usunięciu ekranów zobaczysz z czym masz do czynienia i jaki jest stopień zanieczyszczenia.

Filtry i sposób ich usuwania będą różne dla każdej jednostki. Jednak często są one usuwane przez zatrzask i wypadają lub są usuwane. Istnieją modele, w których trzeba nacisnąć na zaczepy, które utrzymują kratki filtrów tłuszczu w miejscu i usunąć je.

W wielu modelach podstawowe instrukcje mogą być umieszczone na szufladzie. Przyjrzyj się dokładnie filtrowi na spodniej stronie napinacza, aby dowiedzieć się, jak go usunąć. W razie potrzeby należy skontaktować się z autoryzowanym dealerem użytkownika.

Napełnić zlew gorącą wodą

Im cieplejsza woda, tym lepiej - więc w razie potrzeby zagotuj trochę wody. Ogólnie rzecz biorąc, mówimy o usuwaniu nieprzyjemnego tłuszczu i innych cząstek żywności. Filtry muszą być całkowicie umieszczone w wodzie, dlatego należy upewnić się, że są one całkowicie umieszczone w zlewie. Jeśli nie ma wystarczająco dużo miejsca, można użyć umywalki lub wyczyścić połowę filtra za jednym razem, odwracając go do góry nogami.

Dodaj detergent i sodę oczyszczoną do gorącej wody.

Możesz wybrać detergent na podstawie własnej oceny. Użyj tyle detergentu, aby woda była czysta. Następnie dodaj ½ opakowania sody oczyszczonej. Dobrze wymieszać.

Włóż filtry do wody.

W idealnym przypadku woda powinna być wypełniona po brzegi, ale nie we wszystkich przypadkach może to być możliwe. Jeśli nie jest to możliwe, należy umieścić je pod wodą tak często, jak to możliwe. Po zakończeniu wszystkich czynności powtórz wszystkie czynności dla pozostałych części filtra, których nie udało się wyczyścić za pierwszym razem.

Namoczyć filtry na 15 minut.

Bądź cierpliwy. Nie trzeba wyjmować filtrów co 5 tygodni, aby je przejrzeć. Wystarczy pozostawić je w spokoju, pozwalając im się namoczyć, aby brud i tłuszcz, który nagromadził się na filtrach, wsiąkł w nie.

Jeśli filtry nie były czyszczone od dłuższego czasu lub jest to pierwszy raz, może być konieczne pozostawienie ich do namoczenia na dłuższy okres czasu. W razie potrzeby dodaj więcej gorącej wody, jeśli zacznie jej brakować.

Czyszczenie filtrów

Teraz, gdy twarde filtry zostały nasączone gorącą wodą i sodą oczyszczoną, nadszedł czas, aby dobrze je wyszorować za pomocą środka szorującego (np. sody oczyszczonej lub innego detergentu). Będzie to łatwy proces, ponieważ większość pracy została już wykonana w poprzednim punkcie.

Opłukać i wysuszyć filtry.

Kiedy skończysz czyszczenie i pomyślisz "Wow, jakie one są czyste!", włącz wodę i wypłucz filtry pod bieżącą wodą. Ostrożnie wytrzyj je ściereczką.

Umieścić filtry na swoim miejscu.

Upewnij się, że filtry są prawidłowo rozmieszczone, aby podczas pracy nie wystąpiły żadne problemy. Często łatwiej jest wyjąć filtry niż włożyć je z powrotem. W razie trudności prosimy o kontakt z działem obsługi klienta.

Powtarzać co miesiąc lub co dwa miesiące.

Częstotliwość czyszczenia filtra zależy od tego, jak często urządzenie jest gotowane. Osoby, które pieką często, np. kilka razy dziennie, i używają okapu kuchennego, mogą czyścić filtry znacznie częściej. W praktyce skuteczne będzie czyszczenie co miesiąc.

W przeciwnym razie, dla osób, które nie gotują w kuchni zbyt często, wystarczy jedno czyszczenie raz w miesiącu. Co jakiś czas wyjmuj filtry, aby sprawdzić, jak mocno stwardniały. Dostosuj odpowiednio swój harmonogram sprzątania.

Wytrzyj zewnętrzną stronę kaptura

Okruchy smaru i inne cząstki żywności mogą przez długi czas osadzać się na napinaczu. Może to spowodować, że napięcie będzie wyglądało na matowe i posiniaczone. Nie zapomnij wytrzeć wszystkich zewnętrznych elementów po pierwszym odłączeniu napinacza od zasilania.

Jeśli zastosują się Państwo do tych wskazówek, otrzymają Państwo okap kuchenny, który będzie służył przez długi czas i skutecznie chronił kuchnię przed wilgocią i tłuszczem.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

0 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zapisz swoją opinię Dotychczas brak komentarzy.