10 przydatnych wskazówek dotyczących czyszczenia okapu kuchennego
Jeśli kiedykolwiek kupowałeś nowy napinacz, wiesz, że istnieje wiele rozmiarów i regulacji. Główną zasadą jest to, że projekt musi być nie mniejszy niż szerokość powierzchni gotowania, ale dodatkowe 7-10 cm z każdej strony może zwiększyć wydajność. Głębokość powinna pokrywać tylne palniki i co najmniej połowę przednich palników, choć najlepsza jest pełna powłoka.
Poniższa instrukcja czyszczenia i konserwacji może być Twoim przewodnikiem w konserwacji okapu kuchennego. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, a Twój okap będzie zawsze działał perfekcyjnie, zapobiegając rozprzestrzenianiu się dynamitu i tłuszczu w całej Twojej kuchni.
Wyjmij filtry z okapu.
Pierwszym krokiem jest wyjęcie filtrów okapu kuchennego. Jest to główny element okapu kuchennego, który wykonuje całą ciężką pracę. Po usunięciu sit widać, z czym mamy do czynienia i jaki jest stopień zanieczyszczenia.
Filtry i sposób ich usuwania będą różne dla każdej jednostki. Często jednak są one usuwane przez wkręcanie i wypadają lub znikają. Istnieją modele, które wymagają naciśnięcia na elementy mocujące, które utrzymują kratki filtrów tłuszczowych i usunięcia ich.
W wielu modelach podstawowe instrukcje mogą być umieszczone na filtrze. Obserwuj filtr na spodniej stronie napinacza, aby dowiedzieć się, jak go usunąć. W razie potrzeby należy zapoznać się z instrukcją obsługi.
Napełnić zlew gorącą wodą
Im cieplejsza woda, tym lepiej - w razie potrzeby zagotuj trochę wody. Ogólnie rzecz biorąc, mówimy o usuwaniu nieprzyjemnego tłuszczu i innych cząstek żywności. Filtry muszą być całkowicie umieszczone w wodzie, więc upewnij się, że są one całkowicie umieszczone w zlewie. Jeśli nie ma wystarczająco dużo miejsca, można użyć miski lub wyczyścić połowę filtra za jednym razem, odwracając go do góry nogami.
Dodaj detergent i sodę oczyszczoną do gorącej wody.
Możesz wybrać detergent do mycia naczyń według własnego uznania. Użyj tyle detergentu, aby woda była czysta. Następnie dodaj ½ szklanki sody oczyszczonej. Dobrze wymieszać.
Włóż filtry do wody.
Idealnie jest, aby były one wstawione do krawędzi, ale nie we wszystkich przypadkach jest to możliwe. Jeśli nie możesz, włóż je pod wodę, na ile to możliwe. Po zakończeniu wszystkich czynności należy powtórzyć wszystkie czynności dla pozostałych części filtra, których nie udało się wyczyścić za pierwszym razem.
Namoczyć filtry na 15 minut.
Bądź cierpliwy. Nie trzeba moczyć filtrów co 5 tygodni, aby je przejrzeć. Wystarczy pozostawić je w spokoju, pozwalając im się namoczyć, aby brud i tłuszcz, które nagromadziły się na filtrach, rozpuściły się.
Jeśli filtry nie były czyszczone od dłuższego czasu lub jest to pierwszy raz, może być konieczne pozostawienie ich do namoczenia na dłuższy okres czasu. W razie potrzeby dodaj więcej gorącej wody, jeśli zacznie jej brakować.
Wyczyść filtry.
Teraz, gdy twarde cząstki zostały namoczone gorącą wodą i sodą oczyszczoną, nadszedł czas, aby dobrze je wyszorować za pomocą środka szorującego (np. sody oczyszczonej lub innego detergentu). Będzie to dość łatwy proces, ponieważ większość pracy została już wykonana w poprzednim kroku.
Opłukać i wysuszyć filtry.
Kiedy skończysz czyszczenie i pomyślisz "Wow, jakie one są czyste!", włącz wodę i wypłucz filtry pod bieżącą wodą. Ostrożnie wytrzyj je ściereczką.
Umieścić filtry z powrotem na swoim miejscu.
Upewnij się, że filtry są prawidłowo rozmieszczone, aby podczas pracy nie wystąpiły żadne problemy. Często zdarza się, że łatwiej jest usunąć filtry niż je założyć z powrotem, jeśli masz z tym trudności - skontaktuj się z kierownictwem operatora.
Powtarzać co miesiąc lub co dwa miesiące.
Częstotliwość czyszczenia filtra zależy od ilości przyrządzanych potraw. Osoby, które często gotują, np. kilka razy dziennie, i używają okapu kuchennego, powinny znacznie częściej czyścić filtry. W praktyce skuteczne będzie czyszczenie co miesiąc.
W innych okolicznościach, dla tych, którzy nie gotują w kuchni zbyt często, wystarczające jest czyszczenie raz w miesiącu. Co jakiś czas wyjmuj filtry, aby sprawdzić, jak intensywnie się utwardziły. Następnie dostosuj odpowiednio swój harmonogram sprzątania.
Wytrzyj zewnętrzną stronę kaptura
Okruchy tłuszczu i inne cząstki żywności mogą długo pozostawać na garnku. Może to spowodować, że napięcie będzie wyglądało na matowe i kruche. Nie zapomnij wytrzeć wszystkich zewnętrznych elementów, najpierw odłączając napinacz od zasilania.
Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek, otrzymasz okap, który będzie służył Ci przez długi czas i skutecznie ochroni Twoją kuchnię przed wilgocią i tłuszczem.