12 sposobów na wykorzystanie piekarnika, o których nie wiedziałeś

Jeśli jesteś przekonany, że domowy mikrobrowar zademonstrował już wszystkie swoje umiejętności, podgrzewając i rozmrażając jedzenie, to usiądź wygodnie i naucz się podstaw z uwagą. Sprytne użycie i odrobina wyobraźni pozwolą Ci uwolnić niewykorzystany potencjał tego funkcjonalnego urządzenia. Proponujemy 12 możliwości nadania naczyniom kuchennym nowego wyglądu:

1. łatwo usunąć wewnętrzną skórkę cytrusa.

Białe skórki pod skórką pomarańczy i grejpfrutów są trudne do usunięcia i można je obrać bez wysiłku umieszczając owoce w kuchence mikrofalowej na 30 sekund. Tę samą metodę można również zastosować do obierania pomidorów i słodkiej papryki.

2. Przywróć świeżość chleba lub blachy do pieczenia.

Wystarczy umieścić szaszłyki na papierowej serwetce i umieścić na talerzu obrotowym mikrowirówki. Włącz pełną moc i ciesz się aromatem i smakiem ponownie za minutę.

3) Mleko obieramy ze skórki i włoszczyznę z łupin.

Umieszczamy łupiny i ziarna w pojemniku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy przez 5 godz.

4. Wyciśnij więcej soku z cytryn:

podgrzej owoce przez 2 do 3 godzin przed gotowaniem na parze i wyciśnij znacznie więcej soku.

5. Uzupełnienie zapasów na zimę.

Piec do mikrochłodzenia można wykorzystać do suszenia zielonej pietruszki, zbóż lub grzybów. Kolekcję herbat można również wzbogacić o naturalne zioła, rumianek czy kwiaty lipy.

6. Uwolnij pełną gamę aromatów i pikantnych smaków przypraw.

Włóż przyprawy do piekarnika na 15 sekund i ustaw na pełną moc.

7. Zaopatrz się w podgrzewacz gorącej wody lub gorący kompres.

Jeśli cierpisz z powodu ostrej choroby i nie masz już absolutnie żadnej energii, aby udać się do najbliższej apteki, nie bój się tego zrobić. Z mikrohvilovoy Piekarnik można sporuditilku: rapet tanie kasze (gryka lub ryż) w czystym naczyniu szklanym i rozirivayut do 30 sekund na średniej mocy. Do kompresji wystarczy umieścić w piecu UHF gazę z włosem i nastawić timer na 15 sekund.

8. Oczyść deski do krojenia z nieświeżego zapachu ryby, mięsa lub "śmierdzących" warzyw.

Aby usunąć nieprzyjemny zapach i zdezynfekować, wystarczy umyć deskę, osuszyć ją dywanikiem i natrzeć powierzchnię połówką cytryny. Następnie należy umieścić płytkę w piecu UHF na kilka minut.

9. Pozbądź się bakterii i alergenów z gąbki do mycia naczyń:

umieść gąbkę do mycia naczyń w kuchence mikrofalowej i podgrzewaj na średniej mocy przez 2 do 3 godzin.

10. Koniec z łzami z cibble!

Wystarczy docisnąć podstawę tsibuliny z dwóch stron i podgrzać jajko w piekarniku przez dwie do trzech minut.

11. Sprawdź jakość pojemników z tworzywa sztucznego.

Umieść pojemnik w misce z zimną wodą, ustaw temperaturę na maksimum i podgrzewaj przez minutę. Po upływie czasu nienagrzewający się pojemnik pozostanie zimny, a woda będzie się nagrzewać. Jeśli pojemnik nagrzał się razem z płynem, nie zaleca się jego używania.

12) Ostatnią, niewykorzystaną możliwością wykorzystania pieca UHF jest tworzenie nowych puszek woskowych

ze starych "niedogotowanych" puszek.

tchnij nowe życie w artykuły papiernicze Twojego dziecka: włóż ciastka woskowe do silikonowej formy i roztop je w średniej temperaturze. Powstała masa może być formowana w nowe płatki o nietypowych kształtach i rozmiarach.

Jako podsumowanie proponujemy zapoznać się z tradycyjnymi możliwościami gotowania w kuchence mikrofalowej i poeksperymentować z kuchenką. Zakładamy, że zgłodniejesz podczas czytania, a może i testowania nowej funkcji mikrofalówki. Oto kilka przepisów na szybkie wypieki dla lasuni:

Babeczka w kubeczku za 2 hwy

Będziesz potrzebować:

  • boroszno - 3 łyżki stołowe;
  • Żywica Cava - 1 łyżeczka;
  • kakao w proszku - 2 łyżki stołowe;
  • Zukor - 3 łyżki stołowe;
  • Proszek do pieczenia - ¼ łyżeczki;
  • Mleko - 2 łyżki stołowe;
  • Jedno jajko - 1 szt;
  • Olej - 2 łyżki stołowe;
  • Wanilia z sosem.

Przygotowanie:

W pojemniku wymieszać kawę kredową, bor, kakao, zasmażkę, wanilinę i zucor. Do suchych składników dodać mleko, oliwę i jajko. Wymieszać masę do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie posmaruj naczynia kuchenne oliwą z oliwek i polej powstałym ciastem. Umieścić filiżankę w kuchence mikrofibrowej na 90 sekund przy maksymalnej mocy. Po tym czasie sprawdź gotowość do pieczenia za pomocą drewnianego szpikulca lub wykałaczki. Podawać z lukrem lub pączkiem.

Budyń z czarnego bzu w 7 xvin

Będziesz potrzebować:

  • lilak - 100 gr;
  • jajko - 1 szt;
  • skórka - 1 łyżka stołowa;
  • Manna - 1 łyżka stołowa;
  • wiórki waniliowe;
  • sól na czubku noża;
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka;
  • proszek do pieczenia do dekoracji.

Przygotowanie:

Rozbełtać jajko i cukinię, dodać wanilinę, sól i sok z cytryny. Wymieszaj masę delikatnie widelcem lub śrubokrętem. Dodać siarkę i również wymieszać. Następnie wlewamy ciasto do foremek wysmarowanych olejem i wkładamy do mikrowirówki. Aby ugotować budyń, ustawiamy moc na 1000 W na 2-3 minuty. Przed podaniem pozostawić deser do ostygnięcia w ciepłym stanie. Budyń podawać ze świeżymi jagodami lub syropem i cukrem pudrem.

Sprawdź asortyment:

Akcesoria do pieców mikrobrowarowych

Czy podobał Ci się ten artykuł?

40 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Wlać komentarz

Komentarz Zapisz swoją opinię Dotychczas brak komentarzy