10 wskazówek dotyczących przyrządzania potraw w parowarze

Pokaż treść artykułu

  1. Wskazówki kulinarne dotyczące gotowania na parze
  2. Zwróć szczególną uwagę na czas gotowania.
  3. Zachowaj prostotę, aby zrozumieć, jak to wszystko działa.
  4. Wiedz, co jest dobre do gotowania.
  5. Warzywa
  6. Owoce morza
  7. Bydło i jagnięcina
  8. Ptaki i jaja
  9. Wszystko dokładnie wymierzyć.
  10. Przyprawić potrawy przed gotowaniem na parze.
  11. Do wody wsypać przyprawy.
  12. Doprowadzić wodę do wrzenia.
  13. Upewnij się, że pojemnik na chrupki jest szczelnie zamknięty.
  14. Rozmrozić żywność.

Zapewne wielokrotnie słyszałeś, że gotowanie na parze jest idealną metodą zdrowego gotowania. Nie dodajesz zbędnych kalorii podczas gotowania, a twoje jedzenie zachowuje więcej zdrowych składników odżywczych, minerałów i olejów do gotowania. Jest jednak jedno zastrzeżenie. Zrozumienie zasad działania parowaru może być nieco mylące, ale możemy Ci pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Niniejszy przewodnik zawiera kilka podstawowych wskazówek, które pomogą Ci szybko znaleźć najlepszy sposób gotowania potraw w parowarze.

Nasza rada dotycząca gotowania potraw na parze

Najczęstszym błędem jest dodanie zbyt dużej ilości wody. Tak łatwo się rozgotować. Wiesz, że gotujesz jedzenie na parze i potrzebujesz wody do wytworzenia pary. Więc więcej wody oznacza więcej pary, prawda?

Jeśli zbyt dużo wody przeleje się przez pokrywę parowaru, spowoduje to zagotowanie potrawy, a nie jej ugotowanie na parze. Jeśli jednak doda się zbyt mało wody, woda wypłynie zanim potrawa będzie gotowa.

Zwróć szczególną uwagę na czas gotowania

Biorąc pod uwagę idealny czas gotowania, ważne jest, aby warzywa gotowane na parze lub warzywa wyszły idealnie ugotowane. Jeśli nie gotujesz ich wystarczająco długo, otrzymasz częściowo ugotowane produkty, które nie będą w stanie się ugotować. Jeśli jedzenie jest gotowane zbyt długo, może okazać się mączne i nieświeże.

Pierwszym krokiem jest zaplanowanie gotowania. Gotowanie na parze jest zazwyczaj stosunkowo szybką metodą gotowania, więc idealnie nadaje się, gdy trzeba coś szybko ugotować. Aby połączyć warzywa z innymi potrawami, poczekaj, aż wszystkie potrawy będą gotowe, a następnie dodaj warzywa.

Jeśli zauważysz, że warzywa gotują się bardzo szybko, nie zostawiaj ich w parowarze. Jeśli pozostawisz je w parowarze, będą się dalej gotować, ponieważ nie ma możliwości zatrzymania pary, jak to można zrobić w przypadku konwencjonalnego ogrzewania. Zamiast tego umieść ugotowane na parze warzywa w misce z wrzącą wodą. Zatrzyma to proces gotowania i pomoże zachować chrupkość warzyw.

Jeśli nie jesteś pewien, jak długo coś gotować, zatrzymaj się na krótszy czas. W ten sposób można na bieżąco kontrolować proces gotowania. Zawsze będziesz mógł kontynuować, ale nie będziesz mógł wyrzucić ugotowanego jedzenia, które jest już w porządku. Jak tylko poznasz idealny czas gotowania, zapisz go. Stopniowo będziesz mógł stworzyć swoją mini książkę z przepisami. Dzięki temu możesz gotować na parze do perfekcji i gotować kilka składników naraz, z których wszystkie wyjdą perfekcyjnie.

Zachowaj prostotę, aby zrozumieć, jak to wszystko działa

Jak widać z tych sugestii dotyczących gotowania na parze, jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby uzyskać idealne danie. Aby ułatwić sobie zadanie, zacznij od łatwego. Zamiast gotować danie z pachnącymi owocami morza, spróbuj najpierw warzyw korzeniowych. Zamiast próbować gotować kilka rodzajów warzyw naraz, zacznij od jednego rodzaju, aż osiągniesz pożądany efekt. W ten sposób można przygotować bardziej wyszukane potrawy, dobierając każdy składnik osobno.

Wiedzieć, jak się przygotować

Aby w pełni wykorzystać możliwości parowaru, należy najpierw wybrać odpowiednie produkty do gotowania w nim. Niektóre gotują lepiej niż inne, więc przyjrzymy się najbardziej odpowiednim wariantom. Dla ułatwienia pogrupowaliśmy je w kategorie.

Warzywa

Parowar jest najczęściej używany do gotowania warzyw. Chociaż większość ludzi woli gotować marchewkę i brokuły, istnieje wiele innych opcji. Można gotować zieleninę, warzywa korzeniowe, chęstowy (brokuły, kapustę) i cukinię. Możesz również spróbować ugotować mrożone warzywa.

Owoce morza

W parowarze można przyrządzać ryby i skorupiaki (małże, krewetki, kałamarnice). Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych ryb. W przypadku ryb mrożonych należy dodać 5 do 10 minut do czasu podanego w przepisie. Sprawdzić nożem gotowość ryby: po nakłuciu powinny być widoczne wodniste soki, a mięso powinno gładko wychodzić z łuski. Mięczaki mają tendencję do zmiany koloru i stają się mniej porowate.

Bydło i jagnięcina

Większość ludzi nie zastanawia się nad tym, ale delikatne plastry wołowiny i jagnięciny można gotować na parze. Mięso pozostanie soczyste i suche oraz zachowa swoją objętość. Para gotuje mięso w niższej temperaturze, ale szybciej niż gorące, suche powietrze z piekarnika. Unikaj twardszych rodzajów mięsa. Nie będą tak apetyczne.

Ptaki i jaja

Możesz ugotować na parze całego kurczaka, jeśli chcesz. Większość ludzi uważa, że najlepiej jest gotować osobno pierś, żółtko, udko i kurczaki z kością. Wystarczy użyć termometru do mięsa, aby upewnić się, że temperatura wewnętrzna osiągnęła minimum 160 stopni.

Zamiast gotować jajka, możesz je ugotować na parze! Sześć szybkich obrotów w parowarze i otrzymasz ugotowane białka jaj z czerwonawym, żółtawym środkiem. Dwadzieścia pięć minut i będziesz miał idealnie ugotowane jajka.

Sprawdź wszystko dokładnie.

Czas gotowania zależy od wielkości jajka ugotowanego na parze. Jest to prawdopodobnie jeden z najważniejszych aspektów użytkowania parowaru - należy obliczyć, ile czasu potrzeba na duże przedmioty, a ile na delikatne.

Należy wziąć pod uwagę wielkość i całkowitą objętość przygotowywanej potrawy. Można na przykład ugotować kurczaka w całości lub w kawałkach. W obu przypadkach gotuje się całego kurczaka. Jednak szybciej jest ugotować pozostałe kawałki niż całego kurczaka.

Przyprawić potrawy przed gotowaniem na parze.

Przyprawiasz swoje jedzenie przed gotowaniem na parze innymi metodami, więc dlaczego nie przyprawić go przed gotowaniem na parze? Zamiast po prostu posypywać warzywa, spróbuj zrobić mieszankę z oliwy z oliwek i ziół, aby nadać potrawie więcej smaku. Dzięki temu przyprawy będą lepiej przylegać do warzyw podczas gotowania.

Jeśli chodzi o mięso, pozwól mu się zamarynować przed przyrządzeniem. Pozwoli to na przejęcie smaku.

Pamiętając o tych wskazówkach dotyczących przypraw, otrzymamy doskonały dodatek. Możesz eksperymentować z dodawaniem przypraw zarówno do jedzenia, jak i do wody. Spróbuj mieszać i łączyć zioła i przyprawy, aby uzyskać różne smaki.

Włóż przyprawy do wody

Możesz aromatyzować wodę aromatami, które będą przenoszone do żywności za pomocą pary. Zamiast zwykłej wody, spróbuj zmieszać wodę z wywarem z kurczaka lub warzyw. Czysty kwaśny smak można uzyskać przez dodanie cytryny.

Jeśli lubisz eksperymentować z odmianami, wrzuć do wody kilka ziół. Idealnie nadają się do tego celu rozmaryn, zawilec, trawa cytrynowa i winobluszcz. Smak będzie bardziej aromatyczny, niż gdybyś przyprawiał jedzenie pośrednio.

Doprowadzić wodę do wrzenia.

Jedną z kilku wskazówek dotyczących gotowania w parowarze jest to, aby nie wkładać jedzenia do pojemnika, dopóki woda nie zacznie wrzeć. Dzięki temu można dokładnie odmierzyć czas gotowania na parze, ponieważ proces gotowania rozpoczyna się natychmiast. W przeciwnym razie potrawy będą się stopniowo podgrzewać w miarę jak zimna woda będzie się nagrzewać, aż w końcu zagotują się i będą parować.

Upewnij się, że pojemnik na chrupki jest szczelnie zamknięty.

Aby gotowanie było efektywne, para musi otaczać żywność. Jeśli nie zostanie prawidłowo uszczelniony, para wodna będzie się ulatniać. Nieuszczelniony garnek do gotowania na parze potrzebuje więcej czasu na gotowanie.

Rozmrażać żywność.

Mrożonki należy odstawić do lodówki na kilka minut przed gotowaniem. Można je również umieścić w parowarze, aby szybko i bezpiecznie rozmrozić.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

2 0 Proszę o komentarz w tej sprawie.

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Otrzymać komentarz

Komentarz Zapisz swoją opinię Dotychczas brak komentarzy