Jak wybrać piec gazowy: tajemnice udanego zakupu

 Mimo rosnącej popularności płyt elektrycznych, płyty gazowe nie tracą swojej pozycji. Powód zapotrzebowania jest prosty: kuchenki gazowe gotują jedzenie szybciej, a smak gotowania wychodzi bardziej gwałtowny. O tym, jak strategować w asortymencie nowoczesnej technologii, i jak wybrać odpowiednią kuchenkę gazową - czytaj więcej w tym artykule.

Jak wybrać kuchenkę gazową?

Aby nie popełnić błędu przy wyborze kuchenki, należy wziąć pod uwagę kilka ważnych parametrów. Należą do nich:

  • wymiary kuchenki gazowej; materiał do produkcji płyt; liczba i wymiary palników; typ piekarnika; elementy sterujące i funkcje dodatkowe.

Porozmawiajmy o każdej pozycji z poniższej listy.

Rozmiar

Na pierwszym etapie wyboru kuchenki należy określić wymiary urządzenia. Za uniwersalne uważa się następujące wymiary: 50×50, 50×60 lub 60×60 centymetrów. Parametry te są odpowiednie dla większości kuchni i pozwalają na gotowanie dla całej rodziny. Jeśli chodzi o standard wzrostu, jest on równy siedemdziesięciu i pół centymetra. Wielu producentów oferuje modele z regulowanymi nóżkami, specjalnie w celu dostosowania do wysokości danego pomieszczenia.

Dla tych, którzy nie mogą sobie poradzić z czterema standardowymi palnikami, dostępne są szersze strefy gotowania. Maksymalna szerokość płyty kuchenki gazowej wynosi 900 i 1000 mm i odpowiednio 6 palników.

Materiały do produkcji

Podstawowym budulcem nowoczesnych kuchenek gazowych jest stal żaroodporna. Płyty kuchenne mogą być jednak wykonane z różnych materiałów. Mianowicie materiał będzie zależał od właściwości technologii.

Płyty z powłoką emaliowaną różnią się więc pod względem ekonomiczności i atrakcyjnego wyglądu. Ale w procesie eksploatacji i czyszczenia emalii z brutalnej na powierzchni często rozwijać wady.

Powierzchnie do gotowania ze stali nierdzewnej są bardziej trwałe i wytrzymałe. Pielęgnacja tych płyt nie sprawia problemów, ponieważ stal nie jest podatna na uszkodzenia od szczotek i detergentów ściernych.

Jeszcze jednym wariantem powłoki jest płyta ceramiczna lub okładzina ceramiczna. Do zalet materiału należy jego efektowny wygląd i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Jednak wybór chemii gospodarczej do konserwacji takiej powierzchni musi być dokonywany ostrożnie: agresywne proszki mogą uszkodzić powierzchnię.

Palniki

Wybór ilości palników jest kwestią indywidualnych potrzeb klienta. Kuchenki z dwoma palnikami są zupełnie wystarczające dla tych, którzy gotują bardzo rzadko lub mieszkają sami. Lubisz gotować kilka potraw na raz lub chcesz kupić kuchenkę dla dużej rodziny? Zwróć uwagę na płyty do gotowania z czterema palnikami.

Większość modeli kuchenek gazowych posiada w swoim arsenale jeden palnik o dużej mocy, dwa palniki o średniej mocy spalania oraz jeden palnik o małej mocy. Nie jest jednak absolutnie konieczne, aby zadowolić się rozwiązaniem standardowym. Konsumenci dostępne płyty z dużym konturem palników do gotowania złożonych wędzone lub duszone warzywa, technologia z palnikami o wysokiej mocy, aby zwiększyć szybkość gotowania, a nie tylko. Kuchenki wielofunkcyjne mają nie tylko palniki gazowe, ale również elektryczne. Najważniejsze jest, aby wybrać swoje priorytety. Wiedząc dokładnie, czego chcesz, łatwo będzie skompletować kuchenkę gazową.

Piekarnik

Piekarnik w kuchence gazowej może być gazowy lub elektryczny. Piece gazowe wybierane są przez tych, dla których ekonomia technologii jest na pierwszym miejscu. Modele elektryczne zawitają w duszach wielbicieli innowacji. Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym pozwala ustawić temperaturę w granicach jednego stopnia, kontrolować poziom ciepła w procesie gotowania i vykonuvaty pidpal automatycznie, bez spryskiwaczy i zapalników. To prawda, nie musisz wybierać. Jeśli wahasz się, który piekarnik jest preferowany, zawsze możesz wybrać kombinacje pieców gazowych, wyposażonych w piekarnik gazowy i grill elektryczny.

Klasyczny wariant wyposażenia zarówno piekarników elektrycznych jak i gazowych - kilka trybów grzania bez wentylatora (konwekcja). Bardziej nowoczesne i drogie piece wyposażone są w elektroniczny wyświetlacz, grill, arkusze, konwekcja tryb.

Jak wybrać? Jeśli nie planujesz tworzenie kulinarnych arcydzieł, i używać piekarnika do gotowania najprostszych potraw, model z dekilkom trybów ogrzewania, підсвичивания i timer będzie wystarczające. Jesteś zdecydowany na jedzenie, przypalanie pieczonych potraw i chcesz, aby potrawy były pieczone w piekarniku tak równomiernie, jak to tylko możliwe? Wtedy nie obejdzie się bez technologii konwekcyjnej, która zapewnia równomierne rozprowadzanie powietrza w całym piekarniku. Grill jest niezastąpiony dla tych, którzy często przyrządzają małe porcje mięsa, ryb lub kurczaków.

Mówiąc o piekarniku, nie możemy nie wspomnieć o osobliwościach drzwi projektowych. Może być otwarty ręcznie lub vy§dizhdat wraz z arkuszy. Innym ważnym niuansem na temat drzwi piekarnika: twarde nachylenie - ochrona przed przegrzaniem powietrza w kuchni.

Czyszczenie piekarnika

Ważnym aspektem przy wyborze piekarnika jest rodzaj czyszczenia. Nowoczesne modele mogą być wyposażone w jeden z trzech systemów:

  • hydroliza lub czyszczenie parą; czyszczenie katalityczne; system czyszczenia polichlorkiem.

Istotą hydrolizy jest rozprowadzenie wody wokół pieca. Napełnienie deko wodą i rozpoczęcie cyklu czyszczenia poprzez rozgrzanie pieca do temperatury 70-90 stopni Celsjusza. Na koniec procedury (po ostygnięciu pieca) należy wytrzeć wewnętrzne powierzchnie czystą chusteczką.

Zasada czyszczenia katalitycznego polega na obecności specjalnej powłoki, która nie boi się wody i elektryczności z wypełnienia żywności. Z czasem jednak powłoka ulega zatarciu, a dno piekarnika trzeba będzie myć ręcznie.

Pyrolize to system dla tych, którzy często gotują i nie chcą sami myć piekarnika. Pyrolitichesky tryb do czyszczenia przez dwie lub trzy minuty usunie nawet najmniejsze cząstki tłuszczu, przekształcając je w popiół. Należy pamiętać, że podczas tej procedury obudowa kuchenki oraz powietrze w pomieszczeniu będą się stopniowo nagrzewać.

Drzwi będą musiały być czyszczone ręcznie. Najbardziej praktyczną opcją jest usunięcie drzwi, które można umyć pod bieżącą wodą.

Obsługa i funkcje dodatkowe

Mechaniczny typ sterowania z pokrętłami i standardowymi przyciskami jest bardzo wygodny dla większości użytkowników. Jeśli wybierzesz kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym, najszybszym sposobem sterowania jest wyposażenie jej w panel dotykowy i wyświetlacz, za pomocą którego można ustawić temperaturę, czas gotowania itp.

Na jakie dodatkowe funkcje warto zwrócić uwagę przy wyborze kuchenki gazowej?

  • Zapłon elektryczny jest wygodną opcją, jeśli gaz można zapalić za pomocą elementu gazowego lub świeczki elektrycznej, a właściciel tej kuchenki nie musi szukać palników i nie musi obawiać się niebezpieczeństwa wypadków. Timer - możliwość wskazania czasu włączenia i wyłączenia palników. Szafka domowa - specjalna szuflada do przechowywania przyborów kuchennych. Ruszty rurowe są wielokrotnie mocniejsze od emaliowanych i dzięki temu zapewniają znacznie dłuższą żywotność. Dodatkowe akcesoria - kilka arkuszy różnych materiałów, skręcanie, itp.

Każda płyta jakość musi być predrobatyvany liczbę funkcji, które zapewniają zastuvachivshey bezpieczeństwa. Chodzi o:

  • system sterowania, który odłącza dopływ gazu w przypadku, gdy podczas gotowania zostanie włączone ogrzewanie lub osoba zapomniała zapalić palnik; Wskaźnik temperatury umożliwiający wskazanie temperatury bez kompromisów i bez uciążliwości; System blokady panelu sterowania - bardzo przydatny dla rodziców małych dzieci.

Zanim kupisz kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym lub standardową kuchenkę gazową, przeczytaj opinie klientów. Podczas aktywnego gotowania należy zwrócić szczególną uwagę na stopień nagrzania płyty. Nie ma możliwości sprawdzenia tego parametru bezpośrednio w sklepie, więc trzeba szukać odpowiedzi użytkowników.

Informacje zwrotne

Aby zakup był udany, do wyboru kuchenki należy podchodzić stopniowo. Najpierw należy określić wymiary urządzenia. Opcja uniwersalna - kuchenka 50 × 60 cm z regulowanymi nóżkami. Dalej należy dowiedzieć się o liczbie palników i ich mocy. Kolejnym krokiem jest wybór pieca. Preferujesz konserwatywne metody gotowania? Zwróć uwagę na mechanicznie sterowane piekarniki gazowe. Jeśli chcesz kontrolować temperaturę podczas gotowania i często pieczesz w piekarniku mięso i ryby, dobrym wyborem są piece gazowe z piekarnikiem elektrycznym, konwekcją i grillem.

Pamiętaj, że konstrukcja płyty grzewczej jest kolejnym kryterium, o wiele ważniejsze jest zwrócenie uwagi na materiał użyty do budowy korpusu i palników. Gliniane lub stalowe płyty grzewcze mają dłuższą żywotność w porównaniu do modeli emaliowanych. Dla bezpieczeństwa podczas pracy ważna jest również grubość materiału korpusu (zwłaszcza jeśli płyta wykonana jest ze stali) oraz zapasy na drzwiach piekarnika.