Jakie rodzaje kava można przyrządzić w urządzeniu do kavovi?

Coraz więcej właścicieli samochodów zastanawia się nad zakupem samochodu. I to jest właściwa decyzja! Jeszcze 5-7 lat temu znalezienie ekspresu do kawy, który przyrządzałby wysokiej jakości cavę, było bardzo trudne. Ale dzisiaj, wybór tych urządzeń jest wielki, i cava, gotują, ważne jest, aby odróżnić pracę doświadczonego baristy.

Co więcej, rozszerzona funkcjonalność cava machine pozwoli Ci zapoznać się z różnymi rodzajami cava. Espresso, Lungo, Macchito, Latte, Cappuccino - jak nie zgubić się w ogromnej różnorodności napojów kawowych i wybrać swój ulubiony? Zapraszamy do świata cavy i z przyjemnością podzielimy się najlepszymi sekretami znanych baristów.

Jak przygotować kawę w ekspresie DeLonghi ECAM 22.110 B?

Kocioł roboczy", "podstawowy browar", "proste i wielofunkcyjne urządzenie" - tak opisują klienci sklepu Foxtrot w swoich recenzjach ekspresu do kawy DeLonghi ECAM 22.110 B. Ten przedstawiciel włoskiej marki DeLonghi od kilku lat niezmiennie utrzymuje czołowe pozycje w czołówce najlepszych kuchenek. Prosty design, prosta obsługa i wysokiej jakości konstrukcja sprawiły, że stał się on ulubionym urządzeniem nie tylko na Ukrainie, ale również w Europie.

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 B posiada wbudowany młynek. Solidne i niezawodne komponenty sprawiają, że urządzenie będzie służyło przez długi czas. Żądany poziom wykończenia można wybrać spośród 13 poziomów. Napar ze świeżo zmielonego pomelo charakteryzuje się wyrazistym aromatem i dlatego jest stosowany przez prawdziwych smakoszy do przygotowania ziaren pomelo. Pojemnik na kawę ziarnistą posiada specjalną szczoteczkę, która zachowuje aromat. Jeśli jednak chcesz zaserwować świeżo zmielone ziarna, czajnik jest bardzo łatwy w obsłudze, ponieważ jest wyposażony w tę funkcję.

Również w przypadku cappuccino, dzięki rurce parowej i specjalnemu systemowi ubijania, wystarczy umieścić pojemnik ze schłodzonym mlekiem przed ricerką i poświęcić zaledwie kilka sekund, aby uzyskać lekką i sztywną mleczną piankę.

Czy lubisz swoją cavę bardzo delikatną czy wręcz łagodną? Ten czajnik pozwala na samodzielną regulację mocy napoju. Wystarczy wybrać tryb "Moja Cava" i dostosować parametry do własnych potrzeb. Zapisz wymagane parametry w ustawieniach i ciesz się doskonałą cavą każdego dnia.

Rodzaje kaw, które można przygotować w ekspresie DeLonghi ECAM 22.110 B:

    espresso; latte; capuccino; Twoja cava.

Nie należy się obawiać bardzo ograniczonej listy przepisów. Najważniejsze jest to, że czajnik robi doskonałe espresso, które jest podstawą wszystkich istniejących napojów kawowych. Przepisy na kava znajdują się na następnych stronach.

Jaki rodzaj kaszy można przygotować w ekspresie DeLonghi ECAM 350.75 SB?

Model ECAM 350.75 SB to przedstawiciel średniej półki cenowej w segmencie ekspresów przelewowych i jeden z najpopularniejszych modeli oferowanych przez włoskiego producenta DeLonghi. Automatyczne sterowanie, ekran dotykowy, zasilany zbiornik na kawę ziarnistą, duży pojemnik na mleko oraz ponad 6 opcjonalnych trybów parzenia to tylko niektóre z konkurencyjnych zalet tego modelu.

Opatentowana technologia Tubeless zapewnia, że każdy nowy napar jest przygotowywany wyłącznie ze świeżo zmielonych ziaren kawy i nie ma kontaktu z pianką z poprzedniej filiżanki. Co więcej, producenci zastosowali sekretną technologię baristów - kaszka jest najpierw namaczana, aby zintensyfikować jej smak, dzięki czemu espresso i ristretto są tak smaczne, jak to tylko możliwe.

Na szczególną uwagę zasługuje system LatteCrema, który umożliwia przygotowanie napojów mlecznych z idealną objętością pianki oraz właściwą równowagą mleka i produktów mlecznych. Wystarczy tylko wybrać rodzaj naparu i nacisnąć przycisk - czajnik zrobi resztę za Ciebie. Zaczyna się od idealnej pianki, a następnie zaparza aromatyczne espresso - cały proces jest w pełni automatyczny. Sygnał dźwiękowy informuje o zakończeniu procesu.

Chcesz spróbować swoich sił jako piekarz? Następnie wybierz tryb "Twoja Cava", wybierz stopień zmielenia ziaren, moc napoju i ilość mleka. Kto wie, może stworzysz nowe arcydzieło cava.

Rodzaje kaszek, które możesz przygotować w ekspresie DeLonghi ECAM 350.75 SB:

    espresso; cava; długi; extrappio+; capuccino; capuccino+; latte; latte macchiato; espresso macchiato; gorące mleko; flet biały; ich cava.

O różnicach między tymi dwoma rodzajami żyły głównej przeczytaj więcej w tym artykule.

Jaki rodzaj kawy można przyrządzić w ekspresie DeLonghi ECAM 650.85 MS?

Ekspres DeLonghi ECAM 650.85 MS to Rolls Royce wśród urządzeń do parzenia kawy. Przedstawiciel segmentu premium jest nie tylko powierzchowny, ale i funkcjonalny. Włoski design i wypełnienie, 13 dołączonych przepisów, możliwość tworzenia do 6 profili definiowanych przez użytkownika, sterowanie smartfonem to tylko niewielka część zalet tego modelu.

Podobnie jak inne kuchenki DeLonghi, ta również posiada funkcję umożliwiającą stworzenie w pełni obsadzonego systemu gotowania. Możesz samodzielnie wybrać moc wody, ilość mleka i temperaturę picia. W przeciwieństwie do innych kuchenek, DeLonghi ECAM 650.85 MS pozwala na stworzenie do sześciu profili użytkownika z unikalnymi recepturami parzenia.

Aplikacja mobilna Coffee Link pozwala na zdalne sterowanie ekspresem DeLonghi ECAM 650.85 MS (poprzez Bluetooth). Kup to i zdobądź swojego własnego baristę, który nigdy Cię nie zawiedzie! Dodatek pozwala nie tylko na automatyczne przygotowywanie napojów cava, ale także na tworzenie i przechowywanie nowych przepisów na smartfonie.

Bez wątpienia jest to najlepszy dostępny obecnie model urządzenia do żyły głównej, i nie jest to tylko opinia autora tego artykułu, ale udowodniony fakt. Firma DeLonghi została uznana za najlepszego producenta szybkowarów na świecie w 2020 roku, a model ECAM 650.85 MS jest jej flagowym urządzeniem. Wystarczy spojrzeć, jak wiele rodzajów wody do gotowania może przygotować:

    espresso; cava; długi; doppio+; americano; capuccino; capuccino+; mikrofonów do cappuccino; latte; latte macchiato; espresso macchiato; fleur d'oeuvre; gorąca czekolada; zimne napoje typu cava; gorące mleko; herbata; własna cava.

Tak więc, ten ekspres do kawy może przygotować idealną herbatę. Wystarczy wybrać rodzaj herbaty (czarna, zielona, biała lub oolong), a system podgrzewa wodę do żądanej temperatury. Na przykład smak białej herbaty ujawnia się w temperaturze 70 °C, zielonej w 80 °C, oolong w 90 °C, a czarnej w 100 °C.

Rodzaje herbat i specjalności

Wiedzą już Państwo, że nowoczesne maszyny mogą przygotować wszystkie rodzaje kava. Aby zrozumieć, który typ lubisz najbardziej, spójrzmy na ich cechy i główne różnice.

Espreso

Podstawa całego świata cava. Wszystkie napoje typu cava przygotowywane są na bazie espresso. Standardowa ilość porcji to 30-35 gramów. Temperatura wody wynosi 86-95 °C. Woda jest przeciskana przez suszoną mieszankę wody z pomelo. O jakości napoju decyduje pianka - im bardziej płynna jest woda, tym większa jest moc kaszki i lepszy smak.

Aspreso należy wypić po posiłku w jednej lub dwóch chochlach, tak aby kasza pozostała gorąca. Nie należy łączyć go z bakaliami, przyprawami ani podawać do deserów.

Ulubione przez prawdziwych koneserów cavy, którzy chcą doświadczyć pełnego smaku mieszanki cavy.

Ristretto

Po włosku "ograniczony". Ristretto to porcja zmniejszona do zaledwie 22 ml espresso. Maksymalne wzmocnienie smaku i typowy dla espresso aromat dają sokowi ładunek energii, który wystarcza na dobre sześć godzin pracy w warunkach przemysłowych.

Należy pamiętać, że właściwe ristretto można przyrządzić tylko w ekspresie do kawy z wbudowanym programem do napojów. Jeśli jesteś fanem tego szczególnego rodzaju naparu, powinieneś koniecznie zwrócić uwagę na funkcje ekspresu do kawy, który chcesz kupić.

Dopio

W języku włoskim "dopio" oznacza "pod maską". W przeszłości karawany oferowały espresso dopio, które w istocie jest "espresso podrzędnym". Jednak napi stało się tak popularne, że zostało sklasyfikowane jako osobny gatunek. Jeśli widzisz przedrostek "extra" w innych napojach, takich jak "extra lungo" lub "extra ristretto", wiedz, że jest to składnik napoju: odpowiednio lungo lub ristretto.

Aby wzmocnić smak, do dopio można dodać zucor. Preferowana jest laska.

Lungo

Powiększona część dopio, o standardowej objętości 90 ml. Nietrudno się domyślić, że lungo oznacza po włosku "długi". Przepis na przyrządzenie lungo jest taki sam jak na espresso, z tą różnicą, że przez wodę przepuszcza się trzy porcje wody. To nie tylko zwiększa objętość napoju, ale także ilość kofeiny w nim zawartej.

Lungo to napój produkowany wyłącznie w automacie lungo. Można ją podawać do deserów po posiłkach.

Espreso Mac'yato

Mac'yato to po włosku "skórka". Kiedy mówimy espresso mack'yato, jest to porcja espresso (30 ml) z łyżeczką śnieżnego mleka na wierzchu. Będziesz cieszyć się intensywnym i wyrazistym smakiem kaszki z mlecznym posmakiem.

Americano

Można śmiało nazwać ją lżejszą wersją espresso. Jedną porcję espresso uzupełnia się 120-150 ml gorącej wody. Objętość napoju jest zwiększona, ale jego moc pozostaje bez zmian. Ten rodzaj piwa powstał w Ameryce (stąd nazwa). Americano jest idealnym dodatkiem do przypraw, ciastek i różnorodnych deserów. Dziś jest uważana za jeden z najpopularniejszych rodzajów cavy.

Koretos

Chcesz się trochę zrelaksować po ciężkim dniu? Wtedy ten rodzaj żywności jest dla Ciebie. Do standardowej porcji espresso (30 ml) dodać łyżkę stołową szlachetnego alkoholu (whisky, koniaku lub ginu). Cointreau pomoże Ci się zrelaksować w odpowiednim czasie lub przyjemnie zakończyć wieczór. Jako uzupełnienie posiłku można dodać miód lub zucor.

Cappuccino

Nie można sobie wyobrazić życia prawdziwego Włocha bez tego napoju. Z reguły napoje cappuccino we Włoszech pije się w pierwszej połowie dnia, stopniowo zmniejszając ilość mleka wieczorem. W Europie cappuccino jest dostępne o każdej porze.

Ten kultowy napój zawiera:

    60 ml espresso (2 porcje); 60 ml mleka odparowanego; 60 ml mleka z przyprawami.

Kociołek rozpoczyna się od szklanki podgrzanego mleka, następnie podawana jest porcja espresso, a kończy się lekko skropioną mleczną "czapeczką". Możesz również sprawdzić jakość cappuccino na piance. Posypać łyżeczką białka jajka na pianę, jeśli zostanie ona zachowana na pianie, cappuccino jest poprawne.

Cappuccino podawane jest do deserów, często z dodatkiem zukuru lub różnych syropów, w zależności od smaku syropu zmienia się receptura i nazwa napoju.

Mochaccino

Doskonały przykład na to, jak jeden składnik może zmienić nie tylko nazwę, ale i cały napój. Mochaccino jest takie samo jak cappuccino, tylko z dodatkiem czekolady. Zazwyczaj bariści dodają do standardowej porcji cappuccino gorącą czekoladę, syrop lub nawet kakao w proszku. W rezultacie uzyskuje się bardziej intensywny smak.

Latee i Latee Mac'yato

Laté w języku włoskim oznacza "mleko". Do przygotowania latte użyj:

    60 ml espresso; 150 ml ciepłego mleka; 50 ml mleka oczyszczonego.

Do pojemnika wlewamy najpierw porcję espresso, następnie dodajemy mleko i zalewamy pianką. W rezultacie otrzymujemy idealnie równomierny kapturek mleczny. Bariści często używają ich do panierowania jajek.

Laté Mac'yato różni się nieco techniką gotowania i proporcjami. Dla Latte Mac'yato, weź:

    60 ml espresso; 150 ml ciepłego mleka; 150 ml mleka odparowanego.

Najpierw podgrzać mleko i spienić, a następnie podawać z porcją espresso. W ten sposób mleko zostaje zatopione w charakterystycznych dla cavy "śliwkach" (stąd nazwa). Ze względu na różny blask i temperaturę kulek, są one dobrze widoczne, a napar wygląda po prostu idealnie. Do makaronu mak'yato używa się również więcej śmietany mlecznej.

Flat white.

Napój cava pochodzący z Nowej Zelandii (w niektórych czasopismach z Australii) jest niezasłużenie lekceważony. Jest to jednak doskonała alternatywa dla cappuccino o łagodnym i mlecznym smaku. Aby przygotować Flett White należy przygotować dopio (podwójna porcja espresso) i dodać 90 ml mleka.

Napój podawany jest w dużym szklanym naczyniu z słomką. Można łączyć z deserami, ciastkami i różnymi syropami: masłem orzechowym, karmelem, czekoladą, kokosem itp.

Irish Irish Café

Standardowa porcja napoju irlandzkiego to 170 ml. Potrzebna będzie porcja dopio, irlandzka whisky, syrop trzcinowy i płatki kukurydziane 18%. Wszystkie składniki mieszamy, oprócz polewy. Polewę należy schłodzić i ubić na bardzo gęstą pianę, a następnie pokryć nią nadzienie. Wiele osób miesza kulki, ale nie trzeba tego robić. Wrażenie Irlandczyka polega na odczuwaniu kontrastu między gorącą cavą a zimnymi, gęstymi wierzchołkami.

Cava Viennese.

To jest chyba to, co już od dawna powinniśmy nazywać "najbardziej shushukan". Zdjęcia Cava Viadenski można było zobaczyć w mediach społecznościowych, ponieważ prezentacja przypomina prawdziwy pokaz artystyczny. Tymczasem przepis jest bardzo prosty:

    jedną porcję espresso; 25 ml świeżych wierzchołków; pół łyżeczki skórki; Kakao w proszku - do dekoracji.

Ubijamy polewę aż do zgęstnienia, dodajemy zucor i delikatnie mieszamy z góry na dół. Zaparzyć porcję espresso i przelać wierzch do miseczki. Udekoruj wierzch kakao w proszku lub użyj swojej wyobraźni: ziarnami pieprzu, wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi, marmoladą, karmelem, itp.

Nie masz czasu na zrobienie bitej polewy? Weź gotowe, które są dostępne w każdym sklepie i po prostu dostarcz tyle, ile potrzebujesz na standardową porcję espresso.

Sprawdź .

Taka kasza to prawdziwy przysmak w letniej gorączce. Interesujące jest to, że glace cava powstała przypadkowo i jest uważana za coś w rodzaju improwizacji. Aby ją przygotować, należy zaparzyć jedną porcję espresso i dodać do niej płatki vermicelli lub lukru waniliowego. Cava zostanie perfekcyjnie schłodzona, a lukier zamieni się w słodową, delikatną piankę - smakowity i niepowtarzalny przysmak dla prawdziwego miłośnika sztuki kulinarnej.

Frappe

Kolejny drink dla miłośników zimnej kavy. Standardowa wielkość porcji to 150-200 ml. Do przygotowania frappé używa się podwójnej porcji espresso, syropu zucuric i lodu. Wszystkie składniki ubijamy w mikserze, dodajemy kilka kostek lodu i podajemy ze słomką. Słodowy i orzeźwiający napój Kava jest gotowy.

Oczywiście, nie wszystkie napoje z cavy są dostępne: w Starbucks jest ich ponad 100! Wszystkie one opierają się jednak na podstawowych recepturach, których podstawą jest zwykła porcja espresso.

Teraz rozumiesz, że możesz śmiało wybrać czajnik, który gotuje tylko 5 do 6 podstawowych przepisów. To minimum jest więcej niż wystarczające do eksperymentowania, znalezienia własnej ekskluzywnej mieszanki i po prostu spróbowania pysznej domowej cavy.