JAKE Wibracja sokowirówki

Zawartość:

Wstęp Typ sokowirówki Liczba prędkości Moc Obudowa i materiał obudowy Ważne szczegóły Funkcje dodatkowe Przepisy dotyczące obsługi i konserwacji

Ultraświeże soki są zawsze o wiele bardziej aromatyczne niż te kupowane w supermarkecie. Soki zawierają cały kompleks witamin niezbędnych dla zdrowia człowieka. Aby przygotować zdrowy sok, nie trzeba być profesjonalistą - wystarczy mieć w domu sokowirówkę i zapas owoców. Chcielibyśmy podzielić się z Państwem kilkoma wskazówkami, jak wybrać odpowiedni rodzaj maszyn.

Typ sokowirówki

Sokowirówki mogą być:

    uniwersalne; dla owoców cytrusowych; robaki.

Sokowirówki Unversal

Kategoria sokowirówek niewersalskich jest bardzo popularna. Obejmują one modele, które są nazywane "odśrodkowe" lub "odśrodkowe" (zasada działania jest taka sama). Uniwersalne sokowirówki mogą być używane do niemal każdego rodzaju owoców, a nawet warzyw.

Zasada ich pracy jest następująca: produkty wpadają przez gardziel szlifierki tarczowej na bardzo wysokie obruty, pod działaniem środka siły rіdina oddzielone od mіkatі. W efekcie otrzymujemy naturalny sok, który spływa do specjalnego osadu.

Sokowirówka centralna / Moulinex JU655H30

Tarcza i sito sokowirówki / Moulinex JU385H

Wybierając uniwersalną sokowirówkę, warto zwrócić uwagę na jej separator. Może mieć kształt okrągły lub stożkowy.

Separatory cylindryczne są obecnie mniej popularne. Jego wadą jest to, że cały popcorn zostaje w środku - sokowirówka nie posiada automatycznego powrotu wody (o tej funkcji bardziej szczegółowo porozmawiamy później). Zazwyczaj separator okrągły ulega łatwiejszemu zniszczeniu ze względu na dużą ilość produktów, a sokowirówka musi być rozebrana i wyczyszczona. Ale ten typ ma pewną zaletę: cylindryczny separator pozwala uzyskać więcej soku za jednym razem. Taka sokowirówka przypadnie do gustu tym, którzy lubią rano rozkoszować się szklanką świeżego soku.

Sokowirówka z separatorem okrągłym / Delfa DJ-140

Model z separatorem w kształcie stożka ułatwia życie użytkownikowi: w tym przypadku owoce i warzywa są zbierane w oddzielnym pojemniku. Proces ten odbywa się automatycznie przez cały czas pracy sokowirówki. W ten sposób można zrobić tyle soku, ile się chce, bez konieczności czyszczenia separatora.

Sokowirówka z separatorem stożkowym / Kenwood JE 880

Należy wiedzieć, że uniwersalne sokowirówki jest dość kłopotliwy w wielkości, mają wiele szczegółów, odpowiednio, demontaż i umyć je bardziej skomplikowane, jak, na przykład, sokowirówka cytrusów (o tym raporcie - poniżej). Ale są unversalnymi modelami pozwalają na gotowanie soku kiedy tylko chcesz praktycznie z każdego produktu.

Sokowirówka do cytrusów

Kolejna kategoria sokowirówek przeznaczona jest do owoców cytrusowych. Oczywiście, do wyciskania soku z pomarańczy i grejpfrutów można również użyć zwykłej uniwersalnej sokowirówki, ale w tym przypadku będzie ona mniej efektywna. Sokowirówka do cytrusów jest specjalnie zaprojektowana do łatwego wyciskania soku. W tym celu sokowirówka wyposażona jest w żebrowany stożek, który zaczyna się obracać, gdy urządzenie pracuje. Dla wygody owoce cytrusowe przed wyciśnięciem soku kroi się na połówki. W wyniku zawijania stożków powstaje sok, który wpada do miski odprowadzającej.

Sokowirówki do cytrusów mogą być mechaniczne lub elektryczne.

Typ mechaniczny to ręczna prasa do wyciskania soku poprzez nacisk na owoc.

Mechaniczna sokowirówka do cytrusów / Russell Hobbs Explore (22890-56)

Modele elektryczne są wygodniejsze, ponieważ mają scentralizowaną obieraczkę do pomarańczy z silnikiem. Gdy silnik zostanie włączony i stożek w środku korby zacznie się obracać. Użytkownik musi jedynie "włożyć" połówkę pomarańczy (grejpfruta, limonki, itp.) do środka stożka i wywrzeć nacisk.

Elektryczna sokowirówka do cytrusów / Philips HR2738/00

Sokowirówki do cytrusów

Zasada działania sokowirówki ślimakowej różni się zasadniczo od wyżej wymienionych typów. Proces polega na tym, że w szyjkę sokowirówki wchodzą pokrojone owoce (warzywa), wpadają one na wałek owijający (ten sam ślimak), przewijają się i przepływają przez "dzióbek" sokowirówki do wcześniej przygotowanego pojemnika. Pozostała miazga jest odprowadzana przez oddzielne koryto. Części ślimaka wyglądają następująco:

Części śrub / Philips HR1895/80

Sokowirówka śrubowa / Sensor SSJ4041BK

Sokowirówki ślimakowe mają kilka zalet:

    Modele te są bardzo wydajne i pozwalają na skręcanie/rozcieranie bardzo twardych produktów, np. zbóż. Dzięki sokowirówce ślimakowej z łatwością przygotujesz sok z owoców cytrusowych; Poziom hałasu sokowirówki ślimakowej jest minimalny - jest znacznie cichsza od sokowirówki do cytrusów; Miąższ jest praktycznie suchy, co oznacza, że sok jest wypłukiwany aż do ostatniej drobinki.

Koszt sokowirówki ślimakowej jest odpowiednio wyższy.

Prędkość

Jest to kolejne ważne kryterium po wyborze rodzaju sokowirówki. Liczba prędkości ma wpływ na wydajność podczas pracy sokowirówki. Liczba prędkości w nowoczesnej sokowirówce może być jedna lub dwie. Droższe modele mogą mieć trzy, cztery, a nawet dziewięć wariantów prędkości.

Sokowirówki posiadają oddzielny regulator do przełączania prędkości. Może być mechaniczny - w postaci pokrętła lub "przycisku":

Rodzaje prędkości przesuwu

Niektóre modele posiadają bezstopniową regulację prędkości:

Płynna regulacja prędkości / Laretti LR7403

Każdy z regulatorów prędkości spełnia swoją podstawową funkcję - zmienia prędkość obrotową sokowirówki. Wybór konkretnego modelu zależy od tego, jak łatwa będzie obsługa maszyny.

Im bardziej dobierzesz prędkość pracy sokowirówki, tym bardziej będzie ona wydajna.

Moc

Równie ważnym kryterium przy wyborze sokowirówki jest jej moc. Zasada jest prosta: im więcej mocy masz, tym lepiej. Szczególną uwagę należy zwrócić w momencie zamawiania modelu niewersalskiego - poziom mocy dla takiej sokowirówki musi wynosić od 600 W wzwyż. Jeśli kupujesz sokowirówkę do częstej i nieprzerwanej pracy (na przykład, aby zrobić sezonowy zapas soku w zimie), lepiej zwrócić uwagę na modele o poziomie wydajności nie niższym niż 1000-15000 W.

Model śrubowy sokowirówki vidrivrivnysya bardziej niska pojemność show - średni poziom równa się 200-400 W. Jest to wystarczające dla normalnej technologii wydajności.

Sokowirówki do owoców cytrusowych również nie mogą pochwalić się wysoką wartością mocy - jej wartość waha się w okolicach 100 W, ale jak tylko otrzymamy sok z owoców cytrusowych nie ma potrzeby dużej mocy, w zupełności wystarczy ona do normalnej pracy sokowirówki.

Materiał obudowy i wykładziny

Ważny jest również materiał, z którego wykonano sokowirówkę. Jest to wysokiej jakości materiał, który zapewnia długą i niezawodną pracę urządzenia.

Korpus sokowirówki może być wykonany z tworzywa sztucznego. I wcale nie oznacza to, że technologia będzie gorsza w eksploatacji: nowoczesny plastik jest bardzo wytrzymały i bezpieczny (nietoksyczny). Jeśli będziesz uważać na plastikowe części sokowirówki (nie omijaj ich), posłuży Ci ona przez wiele lat.

Obudowa z pełnego tworzywa sztucznego / Kenwood JE 680

Istnieją również sokowirówki, których korpus wykonany jest z metalu. Są to mocne i trwałe modele, które nie boją się silnych uderzeń. Ale, oczywiście, nie można pominąć sokowirówki z plastikowymi akcesoriami ????.

Korpus metalowy / Moulinex JU655H30

Wybierając sokowirówkę, zwróćmy uwagę również na jej sokowirówkę, czyli część, w której oddziela się odpady od soku i wyciska jak najwięcej. Nowoczesne modele sokowirówek są praktycznie wykonane z metalu. Materiał ten jest wytrzymały i łatwy do czyszczenia. Do sokowirówki często dołączana jest specjalna szczotka do czyszczenia sitka.

Metalowe sitko / Kenwood JE 680

Ważne szczegóły

W tym miejscu chcielibyśmy przyjrzeć się bliżej istotnym szczegółom, które wpływają na wybór sokowirówki.

Zbiornik na sok to oddzielny pojemnik na świeżo wyciśnięty sok. Jest on dołączany do niektórych modeli sokowirówek. Pojemność jest wykonana z tworzywa sztucznego i może wahać się od 0,5 do 3 litrów. Z boku niektórych pojemników wbudowany jest uchwyt.

Zbiornik na sok / Kenwood JE 850

Taca ociekowa, wyjmowana taca i inne miejsca do przechowywania

Są to nieistotne części sokowirówki. Szyjka przeznaczona jest do ładowania owoców i warzyw do urządzenia w celu ich późniejszego wyciśnięcia. Szyjka może być półokrągła lub całkowicie okrągła - ten typ nazywany jest "na całe jabłko". Różnica polega na tym, że półsurówka wymaga wcześniejszego pokrojenia owoców na plastry - nie zmieszczą się one w całości.

Okrągła szyjka jest przeznaczona do "całych jabłek", więc nie ma potrzeby krojenia owoców: wystarczy je wycisnąć i wlać do sokowirówki w jednym kawałku. Oszczędza to wiele czasu i wysiłku.

Dzbanek umożliwia łatwe pobieranie produktów przez otwór wlewowy bezpośrednio na tarczę sokowirówki.

Gardło do "całego jabłka" / Philips HR1855/80

Niektóre sokowirówki posiadają tackę ekstrakcyjną, tzw. tackę obok dzbanka. Ułatwi to proces wyciskania soku poprzez umieszczenie owoców, warzyw lub jagód przygotowanych do wyciskania soku na tacy, a następnie załadowanie ich do sokowirówki w małych partiach.

Tacka na produkty / Zelmer 496

Boki sokowirówek są wyprofilowane dla ułatwienia użytkowania - zapewniają doskonały kontakt sokowirówki z powierzchnią. Nie musisz się martwić o ich stabilność - gdy działają, wyprofilowane nóżki po prostu mocuje się do stołu (lub innej płaskiej powierzchni).

Sokowirówka z wyciskanymi nóżkami / Bosch MES3500

Funkcje dodatkowe

Nowoczesne sokowirówki, oprócz wszystkiego, co zostało wymienione powyżej, posiadają również szereg dodatkowych funkcji, które ułatwiają obsługę technologii.

Technologia Krapli-stop to bardzo przydatna funkcja, w którą wyposażonych jest wiele modeli. Technologia ta pozwala na podniesienie sokowirówki i odwrócenie jej do góry dnem po zakończeniu procesu pozyskiwania soku. W ten sposób ostatnie krople soku NIE będą kapały na stół.

Reverse - Istotą funkcji jest to, że ruch obrotowy odwraca kierunek. Jest to bardzo przydatne, jeśli kawałki owoców "utkną" podczas pracy - można je "obrócić" z powrotem i usunąć za pomocą odwrotnych obrotów. Funkcja cofania pozwala również na bardziej efektywne wyciskanie soku z owoców cytrusowych.

Funkcja turbo umożliwia sokowirówce "samooczyszczanie". Przycisk turbo uruchamia silny podmuch powietrza, który oczyszcza filtr (sok) z resztek i podobnych zanieczyszczeń.

Filtr został zaprojektowany tak, aby zredukować ilość piany, co sprawia, że sok jest praktycznie "sypki".

Funkcja "Overheat protection" zapobiega przegrzaniu sokowirówki, przedłużając tym samym jej żywotność.

"Włączenie sokowirówki, jeżeli nie jest prawidłowo zmontowana" - nie pozwala na włączenie sokowirówki, jeżeli nie jest ona prawidłowo zmontowana.

Obsługa i konserwacja

    Należy postępować po kolei: najpierw należy prawidłowo złożyć wszystkie części sokowirówki, a następnie podłączyć kabel zasilający. Plastikowe części sokowirówek z wilgotnymi częściami nie mogą być myte w zmywarce - zepsują się. Po użyciu sokowirówkę należy natychmiast rozmontować i opróżnić. Jeśli tego nie zrobisz, pozostałości oleju na częściach wyschną, trudno będzie je usunąć, a na częściach metalowych może rozpocząć się utlenianie. Łatwiejsze jest czyszczenie elementów z siatką drucianą za pomocą specjalnej szczotki. Czasami jest ona dołączona do zestawu z sokowirówką, ale jeśli nie, można użyć zwykłej, niezbyt twardej szczotki do naczyń podczas mycia.

Powodzenia w wyborze i smacznego ????